Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

COPA-COGECA: ζητάνε φθηνότερο λίπασμα για Ευρωπαίους αγρότες

Οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις COPA-COGECA με την παρακάτω ανακοίνωση της 6ης Σεπτεμβρίου, ζητάνε φθηνότερα λιπάσματα:

Η τιμή των λιπασμάτων, ιδίως του UAN (νιτρική αμμωνία), αυξάνεται συνεχώς σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης λιπασμάτων και των τιμών μεταφοράς φυσικού αερίου και θαλάσσης, καθώς και στον ανεπαρκή ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά της ΕΕ. Ωστόσο, η κύρια αιτία του αδύναμου ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά είναι η εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός φόρου αντιντάμπινγκ το 2019 στις εισαγωγές UAN από τις κύριες χώρες παραγωγής.

Το μέτρο εφαρμόστηκε το 2019 μετά από καταγγελία από τη βιομηχανία λιπασμάτων της ΕΕ για λόγους που δεν ισχύουν πλέον. Οι τιμές UAN στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν από το 2017-18, η περίοδος που λήφθηκε ως σημείο αναφοράς στην απόφαση αντιντάμπινγκ. Οι αγρότες πληρώνουν τώρα πάνω από 210 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για έναν φόρο που γεμίζει τις τσέπες των κατασκευαστών λιπασμάτων της ΕΕ που δεν χρειάζονται αυτό το επιπλέον εισόδημα για να δημιουργήσουν υψηλά κέρδη. Αυτό το περιττό εμπόδιο στις εισαγωγές οδηγεί σε χαμηλό ανταγωνισμό και ελλείψεις προϊόντων. Επομένως, όχι μόνο οι τιμές ανθούν αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο λίπασμα στην αγορά. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και οι Copa και Cogeca υπέβαλαν αίτημα αναστολής τον Απρίλιο του 2021 προκειμένου να αρθεί αυτό το μέτρο. Η Επιτροπή εξακολουθεί να αναλύει το αίτημα.

Εξετάζοντας την κατάσταση από πλευράς των αγροτική εκμετάλλευση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επηρεαστεί πολύ από το μέτρο αντιντάμπινγκ, ειδικά επειδή τα λιπάσματα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο του κόστους εισροών των Ευρωπαίων αγροτών και το 40% του κόστους εισροών για τους παραγωγούς σιτηρών. Η συνέχιση του μέτρου αντιντάμπινγκ εμποδίζει τη λειτουργία μιας δίκαιης και διαφανούς αγοράς, όταν το UAN θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπέρβαση των προκλήσεων της αειφορίας. Στην πραγματικότητα, το UAN προσαρμόζεται επίσης καλά σε γεωργικά εργαλεία και τεχνολογίες ακριβείας και συχνά επιτρέπει καλύτερη απόδοση.

Οι Copa-Cogeca δεν αντιτίθενται στα μέτρα αντιντάμπινγκ όταν δικαιολογούνται και εφαρμόζονται σωστά. Αυτό δεν συμβαίνει με το UAN. Αντιμέτωποι με αυτήν την πολύ ανησυχητική κατάσταση, τα μέλη αγροτών της Copa-Cogeca ξεκίνησαν το hashtag #DumpTheAntidumping στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επαναλάβει την έρευνα. Αυτή είναι η μόνη λύση για τον τερματισμό αυτών των φόρων αντιντάμπινγκ. Οι μαρτυρίες είναι προσωπικές και αποσκοπούν να εξηγήσουν τη σημασία αυτής της περίπλοκης αλλά ζωτικής σημασίας συζήτησης για την οικονομική ισορροπία πολλών αγροκτημάτων σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ