Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Blue Grid και Molgas εισέρχονται στο χώρο του βιομεθανίου με μια νέα επένδυση

Η Blue Grid, μέσω της συνδεδεμένης εταιρίας της BlueFuel, και μέλος της Molgas Energy Holding, ολοκλήρωσε την εξαγορά της μονάδας παραγωγής βιοαερίου «Βιομέστη», που εδρεύει στη Μέστη Έβρου. Σε συνέχεια αυτής της εξαγοράς, η BlueFuel σε συνεργασία με  την οικογένεια Παπαζηλάκη, βασικό μέτοχο του Ομίλου Εβροφάρμα, στοχεύει σε μία σειρά επενδύσεων στη μονάδα, οι οποίες έχουν ως απώτερο στόχο την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για τους κλάδους των οδικών μεταφορών, της ναυτιλίας, και της βιομηχανίας.

Η επένδυση αυτή σηματοδοτεί τη δραστηριοποίηση του ομίλου στον κλάδο των ανανεώσιμων καυσίμων ως παραγωγός, ενώ ενεργό ρόλο παίζει και στην εμπορία και διανομή των εν λόγω καυσίμων, στηρίζοντας ενεργά την κυκλική οικονομία και την προσπάθεια για πράσινη μετάβαση. Παράλληλα, ενισχύει τη φιλοδοξία της να δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη αλυσίδα αξίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προσφέροντας αειφόρες εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε τελικούς καταναλωτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Molgas διαχειρίζεται ήδη μονάδες παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων στη Δυτική Ευρώπη, συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 65GWh, ενώ αναπτύσσει παράλληλα πλήθος μονάδων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

H συγκεκριμένη μονάδα, παράγει βιοαέριο, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη οργανικά απόβλητα, ως επί το πλείστον, κοπριά αγελάδων γαλακτροπαραγωγής. Οι επενδύσεις που θα ακολουθήσουν, περιλαμβάνουν αύξηση της δυναμικότητάς της μονάδας, την εγκατάσταση μονάδας αναβάθμισης βιοαερίου σε βιομεθάνιο, την εγκατάσταση μονάδας μικρής κλίμακας υγροποίησης, καθώς και μονάδα δέσμευσης και υγροποίησης διοξειδίου του άνθρακα, με τελικά προϊόντα το υγροποιημένο βιομεθάνιο (bio-LNG) και  το βιογενές διοξείδιο του άνθρακα (bio-CO2). Απώτερος στόχος της εταιρίας είναι η παραγωγή 100% ανανεώσιμου υγροποιημένου βιομεθανίου, ενός προϊόντος χημικά πανομοιότυπου με το συμβατικό LNG που θα επιτρέπει σε καταναλωτές LNG να «πρασινίσουν», χωρίς επιπλέον επενδύσεις.

H Blue Grid αναπτύσσει την αγορά των καθαρών καυσίμων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω σύγχρονων αλυσίδων ανεφοδιασμού, εστιάζοντας στην αγορά προμήθειας LNG (Downstream LNG) και παραγωγής & εμπορίας ανανεώσιμων καυσίμων. Το πεδίο εφαρμογής της περιλαμβάνει το LNG, το bio-LNG,  το Βιομεθάνιο και τα E-Fuels (βασιζόμενα στο πράσινο υδρογόνο), μέσω της προμήθειας και διανομής καθαρής ενέργειας σε τελικούς χρήστες, εντός των χερσαίων και υπεράκτιων τμημάτων. Σε συνεργασία με την BlueFuel λοιπόν, ο όμιλος δημιουργεί μια ολοκληρωμένη αλυσίδα προμήθειας ανανεώσιμων καυσίμων, ξεκινώντας από την παραγωγή και φτάνοντας μέχρι την παράδοση σε τελικούς καταναλωτές.

 «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το κλείσιμο αυτής της συναλλαγής, κάτι που αποτελεί το πρώτο μας βήμα για την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων σε ελληνικό έδαφος. Έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επέκταση και αναβάθμιση της μονάδας, και ευχόμαστε η πολιτεία να δράσει γρήγορα θεσπίζοντας εμπορικό πλαίσιο και τους σχετικούς τεχνικούς κανονισμούς, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα χωρίς καθυστερήσεις.», δήλωσε ο κ. Σοφοκλής Παπανικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Blue Grid.

«Με τον κ. Σοφοκλή Παπανικολάου μοιραζόμαστε κοινές αξίες και όραμα για την καινοτομία και την πράσινη οικονομία. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την οικογένεια μας η συνεργασία με την BlueFuel, μέλος του ομίλου Molgas. Εδώ στη Θράκη, η εν λόγω συνεργασία θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις παραγωγικές μας δραστηριότητες, το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας, προς όφελος του περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και της πράσινης οικονομίας.», δήλωσε ο κ.Αθανάσιος Παπαζηλάκης, ιδρυτής του Ομίλου Εβροφάρμα.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ