Οι τιμές των αυγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκτοξευθεί στα 271,92 ευρώ ανά 100 κιλά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν (DG AGRI, Οκτώβριος 2025). Το επίπεδο αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 26,4% σε ετήσια βάση, 4,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 1,3% μόνο μέσα σε μία εβδομάδα, καθιστώντας τα ευρωπαϊκά αυγά τα ακριβότερα παγκοσμίως.
Σε σύγκριση με τις διεθνείς αγορές, η ψαλίδα είναι εντυπωσιακή: ΗΠΑ €187,67 /100 κιλά, Βραζιλία €128,42 /100 κιλά και Ινδία μόλις €82,53 /100 κιλά. Η Ευρώπη πληρώνει δηλαδή έως και τρεις φορές ακριβότερα για το ίδιο προϊόν. Οι λόγοι δεν είναι μόνο ενεργειακοί: η μετάβαση σε συστήματα εκτροφής με αυξημένα πρότυπα ευζωίας έχει ανεβάσει το κόστος παραγωγής σε όλη την αλυσίδα.
Στην ΕΕ λειτουργούν σήμερα 391,4 εκατ. όρνιθες ωοτοκίας, από τις οποίες 61,9% εκτρέφονται εκτός κλουβιών και 38,1% σε εμπλουτισμένα. Τα barn (εσωτερικής εκτροφής) συγκεντρώνουν το 39,3%, τα ελεύθερης βοσκής το 15,9% και τα βιολογικά το 6,7% του συνόλου. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί είναι Γαλλία (15%), Γερμανία (15%), Ισπανία (12%), Ιταλία (10%) και Πολωνία (10%), με συνολική παραγωγή 6,66 εκατ. τόνων το 2024. Η Ελλάδα κατέχει μόλις 1,2% της ευρωπαϊκής παραγωγής, με 76,5% των ορνίθων σε κλουβιά, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.
Η αργή προσαρμογή στις «πράσινες» απαιτήσεις, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, απειλεί τη βιωσιμότητα των πτηνοτροφικών μονάδων. Οι παραγωγοί προειδοποιούν πως «το αυγό κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει πως η αναδιάρθρωση του κλάδου είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια και τη μετάβαση σε βιώσιμη παραγωγή.
ΠΗΓΗ: FOODREPORTER