Γάλα: Διαχρονικά, κάτι περισσότερο από τροφή
Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization, FAO) του ΟΗΕ το 2001 και έκτοτε τιμάται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου. Αποτελεί αφορμή για πολυεπίπεδο στοχασμό πάνω στο προϊόν που, πέρα από τη διατροφική του αξία, συνδέεται άρρηκτα με την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, τις τοπικές αγροτικές οικονομίες, την οικολογική αγροδιατροφή και την πολιτισμική ταυτότητα παγκοσμίως.
Το γάλα ανέκαθεν υπήρξε κάτι περισσότερο από τροφή: Για τις παραδοσιακές κοινωνίες, αποτελούσε ένδειξη αυτάρκειας, κρίκος στο σύστημα ανταλλαγών, σύμβολο φιλοξενίας. Στη σύγχρονη εποχή τυγχάνει πεδίο αντιπαραθέσεων, ανάμεσα στην εντατική και στη βιώσιμη παραγωγή, σε παγκόσμιες αγορές και μικρές φάρμες, με επιστημονικές συστάσεις παραγωγής και κατανάλωσης και εναλλακτικές διατροφικές αντιλήψεις μιας σημαντικής μειοψηφίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος κάθε χρόνο υπενθυμίζει και επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με το γάλα. Πέρα από τις καμπάνιες για τα θρεπτικά του συστατικά, αξίζει να τεθούν ερωτήματα: Πώς παράγεται; Ποιο είναι το αποτύπωμά του στο περιβάλλον; Πώς υποστηρίζει τις τοπικές κοινωνίες; Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μέλλον όπου το γάλα θα παράγεται δίκαια, με σεβασμό στον άνθρωπο, το ζώο και τη φύση; Δεν μπορούμε να χάσουμε τον «λευκό θησαυρό».
Πηγή: Foodreporter
Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος- Σαν Σήμερα
Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε το 2001.
«Η συμβολή του ασβεστίου και της βιταμίνης D που περιέχει το γάλα σε σημαντικές ποσότητες, ιδιαίτερα στην κανονική ανάπτυξη του σκελετού, αλλά και κατά της οστεοπόρωσης, είναι γνωστή. Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι έχει τεκμηριωθεί πια, ότι η λεγόμενη «ακεραιότητα» των οστών (αντοχή στις κακώσεις) με την κατανάλωση γάλακτος διασφαλίζεται καλύτερα από κάθε άλλη πηγή ασβεστίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/284
© SanSimera.gr