Η συγκομιδή καστανιάς στο όρος Πάικο στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν στις αρχές της περασμένης σεζόν, Φωτεινή Βα’ι’ρλή πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμου Καστανοπαραγωγών Παΐκου-Α.Σ. ΚΑΠΑ, λέει: “Οι ποσότητες που παράγονται από τα δέντρα στο Άγιο Όργανο Πάικο φέτος θα είναι περισσότερο ή λιγότερο οι ίδιες με πέρυσι, με απόκλιση περίπου 5% ούτως ή άλλως. Τα κάστανα θα είναι κυρίως μεσαίου μεγέθους, ούτε πολύ μικρά ούτε πολύ μεγάλα. Από άποψη ποιότητας, τα πάμε εξαιρετικά καλά. Από την πλευρά μας, ποτέ δεν είχαμε προβλήματα με τη σήψη. Πραγματοποιούμε τις θεραπείες που απαιτούνται από τα σχετικά πρωτόκολλα για να διασφαλίσουμε ότι το προϊόν μας είναι υγιές. Ωστόσο, το μέσο μέγεθος των ξηρών καρπών θα είναι μικρότερο από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Οι μεγαλύτερες μετοχές πέφτουν σε βαθμούς Α και Β».
“Συνολικά, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη συνολική παραγωγή καστανιάς της Ελλάδας σε σύγκριση με πέρυσι. Η κύρια διαφορά θα είναι ότι ένα υψηλότερο ποσοστό των καστανιών θα είναι μικρότερο”, προσθέτει η ίδια.

Εμπορικά, τα πράγματα εξελίσσονται επίσης πολύ όπως και πέρυσι για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών Παΐκου-Α.Σ. ΚΑΠΑ. Όπως εξηγεί ο Βιέρι: “Ευκαιριακά, μπορώ να μιλήσω μόνο για τη δική μας επιχείρηση. Οι τιμές χονδρικής που συμφωνήθηκαν στις συμφωνίες που έχω κάνει μέχρι στιγμής είναι περισσότερο ή λιγότερες στα περσινά επίπεδα. Ωστόσο, δεν μπορώ να πω τίποτα με βεβαιότητα σχετικά με τις τιμές παραγωγού σε αυτό το στάδιο, καθώς η εικόνα θα γίνει σαφέστερη μόλις πωληθεί το τελευταίο κιλό κάστανα. Παραδοσιακά, θα έχουμε ολοκληρώσει τη συγκομιδή από την Ημέρα του Αγ Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου. Συνολικά, οι τιμές παραμένουν κοντά στα περσινά επίπεδα”.
«Έχουμε δημιουργήσει πελάτες στην Ιταλία, με τους οποίους έχουμε ήδη αρχίσει να εργαζόμαστε και φέτος. Ως εκ τούτου, οι εξαγωγές έχουν ήδη ξεκινήσει. Με βάση τις πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου και τις συζητήσεις στο συνέδριο κάστανου που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, η γειτονική χώρα αναμένεται να αυξήσει τις εισαγωγές της φέτος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή της είναι επίσης χαμηλότερη από πέρυσι και κάτω από τις αρχικές προσδοκίες. Το θέμα, ωστόσο, είναι πάντα η τιμή. Οι Ιταλοί αγοραστές θα αγοράσουν μεγάλες ποσότητες υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές είναι σωστές”, καταλήγει ο πρόεδρος του ελληνικού συνεταιρισμού.
Πηγή: freshplaza.com










