Ανοδική εμφανίζεται φέτος η παραγωγή κάστανου στην Ιταλία, με τις πρώτες εκτιμήσεις της αγροτικής οργάνωσης Coldiretti να κάνουν λόγο για ποσότητες που θα ξεπεράσουν τους 55.000 τόνους, καταγράφοντας μικρή αλλά σταθερή αύξηση σε σχέση με το 2023. Παρότι η Καμπανία, η σημαντικότερη παραγωγός περιφέρεια (50% της συνολικής παραγωγής), εμφανίζει μείωση λόγω καιρικών συνθηκών, οι περιοχές του Πιεμόντε και της Τοσκάνης σημειώνουν βελτιωμένες αποδόσεις και υψηλότερη ποιότητα καρπού. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται γύρω στα €2/κιλό, ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι (-10%), ενώ στη λιανική αγορά φτάνουν τα €4-€7, και για τις εκλεκτές ποικιλίες marroni ξεπερνούν ακόμη και τα €10/κιλό.
Η ψαλίδα αυτή, που αντανακλά τη ζήτηση για προϊόντα προέλευσης και ποιότητας, αναδεικνύει την αξία των ΠΟΠ ποικιλιών και της ορθής μετασυλλεκτικής διαχείρισης. Παρά την ισχυρή της θέση, η Ιταλία εξακολουθεί να είναι καθαρός εισαγωγέας κάστανου, καλύπτοντας μέρος των αναγκών της με εισαγωγές από Πορτογαλία, Τουρκία, Ισπανία και Ελλάδα.
Η Ελλάδα, με ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τους 25.000 τόνους, μπορεί να εκμεταλλευτεί τη διαφορά τιμών (20-30% υψηλότερες στην Ιταλία) και την ζήτηση για σταθερές, πιστοποιημένες ποσότητες. Η μηχανοποίηση, η ποιοτική αναβάθμιση και η πιστοποίηση προέλευσης μπορούν να ενισχύσουν την ελληνική παρουσία στην ιταλική αγορά, ενώ η σύνδεση του κάστανου με τη βιώσιμη καλλιέργεια ανοίγει νέες εξαγωγικές προοπτικές.
Πηγή: Foodreporter












