Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς οι διαφορετικές ποικιλίες τομάτας προσαρμόζονται στις ξηρές συνθήκες, με συμπεράσματα για τους Έλληνες παραγωγούς. Εξετάστηκαν τρεις ποικιλίες, γνωστές ως «Σιντονία», «Μαρεχάδα» και «Βαλενθιάνο», και τρεις ντόπιες ποικιλίες («82», «264» και «260») που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια και χωράφια.
Τα φυτά υποβλήθηκαν είτε σε σύντομες περιόδους ξηρασίας είτε σε παρατεταμένη έλλειψη νερού, και οι επιστήμονες παρακολούθησαν την απόδοσή τους μέσω ειδικών μετρήσεων φθορισμού χλωροφύλλης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σύντομες περίοδοι ξηρασίας ενεργοποιούν φυσικούς μηχανισμούς προστασίας και η παραγωγή επανέρχεται γρήγορα μετά την άρδευση.
Η παρατεταμένη ξηρασία προκάλεσε μείωση της απόδοσης, με την ποικιλία «264» να μην ανακάμπτει πλήρως.
Η μελέτη προτείνει ένα τριφασικό μοντέλο ανθεκτικότητας και δείχνει ότι η επιλογή σωστών ποικιλιών μπορεί να εξασφαλίσει βιώσιμη παραγωγή ντομάτας στην Ελλάδα.












