Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Άνοδος 9% στην ετήσια παραγωγή β.ντομάτας

Τους 500.000 τόνους ξεπέρασε φέτος η συνολική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στην Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Πρόκειται για αύξηση άνω του 9% σε σχέση με την παραγωγή 2024 -28% σε σχέση με το 2015. Παρά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην αποδοτικότητα, στην Ελλάδα σημειώθηκε ρεκόρ καλλιέργειας ντομάτας στην τελευταία σεζόν, που ενθαρρύνθηκε από την ντόπια και εξωτερική ζήτηση. Στην εποχή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων καλλιέργειας ντομάτας η Ελλάδα παρήγαγε πάνω από 1 εκατ. τόνους, αλλά μετά τη λήξη των καθεστώτων στήριξης, η παραγωγή κατακρημνίστηκε.Οι συνεργασίες των κορυφαίων εταιρειών επεξεργασίας ντομάτας αφορούν τρία κανάλια πώλησης: Λιανεμπόριο (σούπερ μάρκετ, convenience, μικρή λιανική, σε ποικιλία κωδικών συσκευασμένης ντομάτας, που κάθε χρόνο, βάσει έρευνας και ανάπτυξης, πληθαίνουν), food service και βιομηχανικές ανάγκες (προϊόντα σάλτσας -και ως συστατικό σε έτοιμα γεύματα).

Μεγαλύτερα συμβόλαια απόδοσης και διάψευση των προσδοκιών Ho.Re.Ca.
Η τάση ανάπτυξης της καλλιέργειας ντομάτας οφείλεται στα μεγαλύτερα συμβόλαια απόδοσης που πρόσφεραν οι εταιρείες επεξεργασίας, μεταξύ €125 και €130 ανά τόνο. Ωστόσο, οφείλεται και στους «άγραφους νόμους της αγοράς» της πολύ μεγάλης αύξησης ζήτησης. Ο κυριότερος παράγοντας αύξησης ζήτησης επεξεργασμένης ντομάτας στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός, αν και κατά το φετινό καλοκαίρι το αφήγημα διαψεύστηκε: Πηγές της αγοράς Ho.Re.Ca. τόνισαν ότι έγιναν μεγάλες παραγγελίες πρώτων υλών το Μάιο, αλλά εξαντλήθηκαν πολύ αργότερα απ’ ό,τι αναμενόταν, οπότε, Ιούλιος και Αύγουστος είχαν πολύ μικρότερες παραγγελίες τόσο σε όγκο, όσο και σε τζίρο. Αντίστοιχα, η άνοδος πωλήσεων του συνόλου κωδικών επεξεργασμένης ντομάτας σε σούπερ μάρκετ τουριστικών περιοχών κυμάνθηκε μεταξύ 1,5% και 3%, σύμφωνα με άλλες πηγές του ρεπορτάζ, οπότε δεν προκύπτει απευθείας μεταφορά από το ένα κανάλι πωλήσεων στο άλλο. Σε κάθε περίπτωση, οι τουρίστες που ήρθαν φέτος στην Ελλάδα μαγείρεψαν στο κατάλυμά τους σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι πέρσι.

Πόση ντομάτα τρώμε στην Ελλάδα
Πηγές γεωπόνων έχουν υπολογίσει ότι καταναλώνονται περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια τόνοι ντομάτας συνολικά, κάθε χρόνο, στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, το 8,5% έως 10%, δηλαδή 100.000 έως 120.000 τόνοι αφορούν επεξεργασμένη ντομάτα. Η ελληνικά παραγόμενη ντομάτα καλύπτει κατά 100% τις ανάγκες σε επεξεργασμένη ντομάτα του ελληνικού καταναλωτικού κοινού. Οι υπόλοιποι 380.000 – 400.000 τόνοι επεξεργασμένης ντομάτας -ελληνικής παραγωγής και επεξεργασίας- κατευθύνονται σε εξαγωγές κατά 60% προς το διεθνές οργανωμένο λιανεμπόριο, κυρίως εντός ΕΕ, μέσα από συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού που κάνουν οι leader του κλάδου -οι εκθέσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι πολύ «ζεστές» για τέτοιες συμφωνίες- και το υπόλοιπο κομμάτι όγκου πωλήσεων κατευθύνεται προς το food service. Η νωπή ντομάτα που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται κατά 64,8% από εισαγωγές.

Πηγή: Foodreporter- Κωνσταντίνος Βορίλας

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ