Μια νέα στρατηγική για τα τρόφιμα παρουσίασε η κυβέρνηση της Μ.Βρετανίας με στόχο να αλλάξει ριζικά το διατροφικό μοντέλο της Αγγλίας. Με βασικό όραμα τη δημιουργία ενός «Κύκλου Καλής Διατροφής», η στρατηγική επιδιώκει να απαντήσει σε τρεις βασικές προκλήσεις που αφορούν την παχυσαρκία, την περιβαλλοντική επιβάρυνση της γεωργίας και την εύθραυστη ανθεκτικότητα του διατροφικού συστήματος.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 64% των ενηλίκων στην Αγγλία είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ η γεωργία ευθύνεται για το 11% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα στρατηγική φιλοδοξεί να δώσει μια δομημένη και βιώσιμη απάντηση, θέτοντας δέκα συγκεκριμένους στόχους, οργανωμένους γύρω από την προώθηση πιο υγιεινών και οικονομικά προσιτών τροφίμων, την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, τη διασφάλιση βιώσιμων και ανθεκτικών εφοδιαστικών αλυσίδων και την ενίσχυση της τοπικής διατροφικής κουλτούρας.Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμπεριφορά των ίδιων των καταναλωτών.
Η στρατηγική προτείνει κίνητρα για την υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών, ενώ ταυτόχρονα εστιάζει και στις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η πιθανότητα δημιουργίας κοινής περιοχής υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας μεταξύ ΗΒ και ΕΕ, με στόχο τη μείωση του κόστους, τη διατήρηση χαμηλών τιμών και τη διασφάλιση ποιοτικής ποικιλίας για τον καταναλωτή.Η αντίδραση του αγροδιατροφικού τομέα ήταν γενικά θετική, με βασική επιφύλαξη την έλλειψη σαφήνειας ως προς την εφαρμογή των μέτρων. Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι επικρίσεις για την απουσία σαφούς τοποθέτησης σχετικά με τον ρόλο των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και σχόλια που χαρακτήρισαν τη στρατηγική λιγότερο φιλόδοξη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση Dimbleby του 2021, η οποία τελικά απέτυχε να υλοποιηθεί.
Πηγή: FOODReporter