Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Ακόμη περισσότερος προστατευτισμός για τα ρωσικά κρασιά

spot_img

Στη Ρωσία, η επιθυμία για προώθηση του εθνικού οινικού τομέα και οι γεωπολιτικές εντάσεις συνδυάζονται για να απομακρύνουν σταδιακά τα διεθνή κρασιά από τα ρωσικά ράφια και τραπέζια. Τελευταία πρωτοβουλία μέχρι σήμερα: ένα νομοσχέδιο που θα απαιτεί από τους εστιάτορες και τους λιανοπωλητές να προτείνουν 20% ρωσικά κρασιά στην προσφορά τους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του για την ανάπτυξη του ρωσικού οινικού τομέα, εδώ η συλλογή κρασιών του από τη Μολδαβία.

Πλούσια παρουσίαση του τομέα οίνου στη Ρωσία με την ευκαιρία του 3ου Ρωσικού Φόρουμ Οίνου στις 7 και 8 Νοεμβρίου στη Μόσχα, ενώ οι δηλώσεις μεταξύ των επαγγελματιών διευθυντών και των κρατικών εκπροσώπων ήταν σε καλό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου έχει συντάξει νομοσχέδιο που ορίζει το μερίδιο των εθνικών κρασιών στα ράφια και τις λίστες κρασιών στα εστιατόρια σε όλη τη χώρα στο 20% και προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο τα ρωσικά κρασιά πρέπει να προωθούνται. «Αυτή είναι μόνο η αρχή», ανακοίνωσε ο Ρομάν Τσεκουσόφ, αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας. «Αυτή τη στιγμή, περίπου το 95% του ρωσικού κρασιού πωλείται στο λιανικό εμπόριο, λίγο λιγότερο από το 5% σε καταστήματα εστίασης. Καθήκον μας είναι να αυξήσουμε το μερίδιο του ρωσικού κρασιού στο συνολικό όγκο πωλήσεων».

Η θέση σε ισχύ των διατάξεων αναμένεται τον Μάρτιο του 2025

Από την πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για τη γεωργία, Ντμίτρι Πατρούσεφ, οι τόνοι είναι πιο επιφυλακτικοί. Με την ευκαιρία του Ρωσικού Φόρουμ Οίνου, δήλωσε ότι έπρεπε «να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα. Ας μην πούμε ότι τα ρώσικα κρασιά πρέπει να είναι στο 100% ή στο 50%. Θα δούμε τώρα πώς λειτουργεί το 20%. Θα ξεκινήσουμε με αυτό το ποσοστό και θα προχωρήσουμε. Για να προσαρμόσουμε αυτό το ποσοστό πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση της αγοράς…». Το νομοσχέδιο προτείνει επί του παρόντος την εφαρμογή του μέτρου από την 1η Μαρτίου 2025 και ακολουθούν πολυάριθμες εκκλήσεις για το σκοπό αυτό από Ρώσους επαγγελματίες και πολιτικούς εκπροσώπους. Ταυτόχρονα, ο Ντμίτρι Πατρούσεφ δήλωσε επίσης σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι «συμφώνησε οι [τελωνειακοί δασμοί στις εισαγωγές κρασιού] να αυξηθούν κατά 25%, ίσως έως και 30% ή έως και 50%», ενώ αντικρούει την ιδέα ​​υιοθέτησης «πιο σκληρής στάσης όσον αφορά τους απαγορευτικούς δασμούς», όπως ζήτησε η Ένωση Ρωσικών Αμπελουργών, ζητώντας μια αύξηση στο 200%. Οι ρωσικές αρχές γνωρίζουν ότι τα απαγορευτικά μέτρα μπορούν να παρακαμφθούν και επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν την είσπραξη των τελωνειακών δασμών, επειδή αυτοί διατίθενται εν μέρει στην ανάπτυξη του εθνικού αμπελοοινικού τομέα.

Μειώνονται οι εισαγωγές κρασιού

Οι σταδιακές αυξήσεις από το 2023 στους τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές από χώρες που θεωρούνται «εχθρικές» προς τη Ρωσία είχαν αναμφισβήτητο αντίκτυπο στον όγκο των εισαγωγών. Οι τελωνειακοί δασμοί αυξήθηκαν από 12,5% σε 20%, στη συνέχεια σε 25% τον περασμένο Αύγουστο με ελάχιστο ποσό 2 $ ανά λίτρο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ 1ης Αυγούστου 2023 και 31ης Ιανουαρίου 2024, οι εξαγωγές των αφρωδών κρασιών στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 37,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022-2023. Συνολικά στα 1,19 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αυτός ο όγκος αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία πέντε χρόνια. Σχεδόν όλες οι προμηθεύτριες χώρες επηρεάζονται από αυτή την πτώση, με τις γαλλικές εξαγωγές να μειώνονται κατά 66%, σε σύγκριση με -29,5% για την Ιταλία και -44% για τη Λετονία. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι εισαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν και φέτος με παράλληλη αύξηση των εξαγωγών, με την Κίνα να τοποθετείται στην κορυφή των χωρών εισαγωγής. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία στη Ρωσία, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά ένα τρίτο κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ