- Περισσότεροι από 230 επαγγελματίες κρασιού συμμετείχαν σε 8 εκδηλώσεις παρουσίασης των κρασιών ΠΟΠ Σαντορίνη σε Γερμανία στο πλαίσιο του έργου HEVA – Ήρωες της Ηφαιστειακής Γεωργίας της Ευρώπης
- Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε Κολωνία, Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Αμβούργο και Στουτγάρδη, καθώς και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα Πανεπιστήμιο Geisenheim και Wine Academy Rust με παρουσιάσεις από σημαντικές οινικές προσωπικότητες της Γερμανίας
- Ολοκλήρωση με συμμετοχή στο υψηλού προφίλ συνέδριο Meininger Sommelier Summit, όπου πραγματοποιήθηκε αποκλειστικό masterclass για τη Σαντορίνη σε κοινό 60 κορυφαίων σομελιέ από τα καλύτερα Γερμανικά και Αυστριακά εστιατόρια
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το αποκλειστικό roadshow για την παρουσίαση των οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη στους Γερμανούς επαγγελματίες οίνου, το οποίο διοργανώθηκε με επιμέλεια της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Santo Wines στο πλαίσιο του έργου HEVA – Ήρωες της Ηφαιστειακής Γεωργίας της Ευρώπης.
Το roadshow εκδηλώσεων ξεκίνησε το Μάιο 2024 με τη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης για σπουδαστές στο Τμήμα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Geisenheim, και συνεχίστηκε με masterclasses για επαγγελματίες σε Κολωνία, Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Αμβούργο και Στουτγάρδη καθώς και παρουσίαση σε κατόχους WSET της Wine Academy Rust τον Οκτώβριο και Νοέμβριο. Την παρουσίαση των κρασιών ανέλαβαν οι μοναδικές Caro Maurer MW και Nancy Grossmann, πολύτιμες πρέσβειρες των Σαντορινιών κρασιών στην αγορά της Γερμανίας.
Η ολοκλήρωση έγινε με την αποκλειστική συμμετοχή της Σαντορίνης στο Meininger Sommelier Summit, την υψηλού προφίλ εκδήλωση που διοργανώνει το περιοδικό Meininger με καλεσμένους τους κορυφαίους οινοχόους από Γερμανία και Αυστρία. Στις 18/11, κατά τη διάρκεια του Sommelier Summit, η Σαντορίνη φιλοξενήθηκε σε ειδικό masterclass το οποίο παρακολούθησαν 67 σομελιέ από τα καλύτερα εστιατόρια της Γερμανίας. Παρουσίαση για το εξαιρετικό terroir της Σαντορίνης και το πώς το ηφαιστειακό οικοσύστημα επηρεάζει κάθε στάδιο της καλλιέργειας και οινοποίησης πραγματοποίησε ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, Οινολόγος, Καθηγητής Τμήματος Οινολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και συνιδιοκτήτης της Gaias Wines.
«Το σύνολο των εκδηλώσεων στη Γερμανία μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον των εξαγωγών εκεί, καθώς η υποδοχή από τους επαγγελματίες ήταν θριαμβευτική», δήλωσε ο κ. Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Santo Wines και μέλος του εταιρικού σχήματος HEVA. «Ιδιαίτερα η συμμετοχή μας στο Meininger Sommelier Summit αποτελεί επιτυχία συνολικά για τη Σαντορίνη, καθώς η συγκεκριμένη διοργάνωση επιλέγει πολύ αυστηρά τις περιοχές που θα παρουσιαστούν στα ειδικά της masterclasses κάθε χρόνο. Σε καιρούς όπως σήμερα, με τη σημαντικότατα μειωμένη παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών, κάθε περαιτέρω προβολή του terroir μας είναι σημαντική καθώς εκθέτει μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών στη γνώση των προκλήσεων και δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε για την παραγωγή των διάσημων κρασιών ΠΟΠ Σαντορίνη».
Αποτελεί την τρίτη συνεχή χρονιά που η Σαντορίνη περιοδεύει στις μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του οινικού κοινού και διευρύνοντας το δίκτυο των φανατικών θαυμαστών του ηφαιστειακού Σαντορινιού terroir.
Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWines, το Consorzio Tutela Vini Soave και το Consorzio Lessini Durello αλλά και η Κοινοπραξία για την προστασία του τυριού Monte Veronese στην περιοχή Veneto είναι βασικοί φορείς του ευρωπαϊκού προγράμματος HEVA – Heroes of Europe Volcanic Agriculture, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Κανονισμού 1144/2014 με στόχο την προώθηση και την αύξηση αναγνωρισιμότητας των προϊόντων που παράγονται σε ηφαιστειακά εδάφη.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε: www.volcanicagricultureofeurope.com