Κώστας Τσιάρας: Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου τροφίμων και ποτών
Τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας εξήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, εγκαινιάζοντας τη διεθνή έκθεση Food &Drinks International Expo byDetrop, που διοργανώνεται από τη HELEXPO στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κώστας Τσίπρας τόνισε πως η ζήτηση για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά αυξάνεται σταθερά στις διεθνείς αγορές. Παραθέτοντας τα στοιχεία, επισήμανε ότι ο κλάδος των ποτών παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 16,31% από το 2020 στο 2021 και κατά 18,29% από το 2021 στο 2022, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του κλάδου και την απήχηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι ο κλάδος των προϊόντων κρέατος παρουσίασε αύξηση εξαγωγών από 112 εκατομμύρια ευρώ το 2019 σε 170 εκατομμύρια ευρώ το 2023, επιβεβαιώνοντας ότι ο τομέας των τροφίμων και ποτών της Ελλάδας έχει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις προκλήσεις του κλάδου, όπως η κλιματική κρίση και οι γεωπολιτικές πιέσεις, και ανέδειξε τη σημασία της συνένωσης δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους. «Η ανάγκη για ενότητα και συνεργασία δεν είναι απλώς σύνθημα, αλλά πράξη ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα, ως σταθερός εμπορικός κόμβος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της στις διεθνείς αγορές, αξιοποιώντας την πολιτική σταθερότητα, την εμπορική διπλωματία, και την προσήλωση σε υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, είπε.
Σημειώνεται ότιστο πλαίσιο της έκθεσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν μοναδικά προϊόντα, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις αναδεικνύουν τις νέες τάσεις και συνδέουν τους Έλληνες παραγωγούς με κορυφαία εστιατόρια. Επί πλέον, η καινοτόμα B2B πλατφόρμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος προσφέρει δυνατότητες δικτύωσης και ανάπτυξης για την εξαγωγική δραστηριότητα.
Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε τη δέσμευση του Υπουργείου στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας του κλάδου τροφίμων και ποτών, μέσω προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που διευκολύνουν την πρόσβαση των Ελλήνων παραγωγών στις διεθνείς αγορές και ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την καινοτομία. «Είναι τιμή μου να εγκαινιάζω μία από τις κορυφαίες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στη χώρα μας, η οποία φέρνει κοντά 250 εκθέτες από 19 χώρες και δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και διεθνών παραγωγών και επαγγελματιών του χώρου», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη διοργάνωση ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως κατά την περιήγησή του στα περίπτερα αυτό που είχε δημιουργηθεί ως προσδοκία ξεπεράστηκε από την πραγματικότητα. Τόνισε δε πως η μετεξέλιξη της Detrop σε μια νέα έκθεση δείχνει την προσπάθεια που κάνει και η ΔΕΘ-HELEXPO, αλλά και η χώρα γενικότερα, να αναδείξει τα πολύ σημαντικά προϊόντα του τομέα των τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα.
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024
Θετικές οι εντυπώσεις από αγοραστές και εκθέτες
για τη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών
Food & Drinks by Detrop
Κλιμακώνεται το ενδιαφέρον το Σαββατοκύριακο
Πάνω από 50 παράλληλες εκδηλώσεις
κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης
Συνεχίζονται σήμερα οι b2b συναντήσεις
Με πολύ θετικές εντυπώσεις από αγοραστές και εκθέτες ξεκίνησε η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Food & Drinks by Detrop, ενώ ήδη οι πρώτες συναντήσεις απέδωσαν καρπούς. Οι buyers εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα και την προσεγμένη παρουσίαση των προϊόντων από τους παραγωγούς, ενώ έκαναν λόγο για μια ποιοτική και στοχευμένη έκθεση, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν σε πιο εποικοδομητική επαφή με τους εκθέτες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός της αμεσότητας στις συναντήσεις, αλλά και στο ότι οι αγοραστές ήταν σε θέση να διαμορφώσουν μια σαφή εικόνα από τους εκθέτες και να δουν καινούρια προϊόντα και νέες ιδέες. Τα b2b ραντεβού συνεχίζονται και σήμερα.
Πέραν όμως του αμιγώς εκθεσιακού σκέλους της Food & Drinks by Detrop, περισσότερες από 50 παράλληλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τη διοργάνωση κατά τη διάρκεια του τριημέρου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Χθες η επόμενη μέρα στον κλάδο των τροφίμων μέσα από την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την εξωστρέφεια βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης του οργανισμού Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά, η Λέσχη Φίλων Ελαιόλαδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ απέμεινε τα βραβεία του 2ου EVOO IN GASTRONOMY, ενώ το The Pairing Bar δεν σταμάτησε
να υποδέχεται γευσιγνώστες, που δοκίμασαν ελληνικά τρόφιμα και ποτά.
Οι σεφ της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος εντυπωσίασαν το κοινό με τα εμπνευσμένα από τη «Μακεδονική Κουζίνα» μαγειρέματά τους, το All About Café υποδέχθηκε τους επαγγελματίες της καφεστίασης και τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του καφέ, ενώ στη λήξη της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκε το networking event της Food & Drinks by Detrop στο σταντ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με εδέσματα από τοπικά προϊόντα επιμελημένα από νέους και ταλαντούχους σεφ.
Σήμερα μέχρι τις 19:00 θα βρίσκεται σε εξέλιξη γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Golden olive bar, στο περίπτερο 13 από τη Λέσχη Φίλων Ελαιόλαδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ, ενώ στο open stage του ίδιου περιπτέρου από τις 12:30 έως τις 15:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής βραβείων διεθνών διαγωνισμών ελαιολάδου «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY» & «TABLE OLIVES TROPHY». Από τις 16:00 έως τις 19:00 θα απονεμηθούν τα Food Experts Awards FEA 2024 του Cibum στο Open Stage του περιπτέρου 13, από τις 16:00 έως τις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ο Πανελλήνιος διαγωνισμός Latte Art Throwdown 2024, στη θεματική ενότητα All About Café, στο περίπτερο 12, ενώ το The Pairing Bar θα κάνει τις γευστικές του προτάσεις από τις 17:30 έως τις 19:00 στο περίπτερο 13.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η δράση Gastronomy EXPerience-Taste the stories, στο πλαίσιο της οποίας οι σεφ έξι εστιατορίων της πόλης αξιοποιούν εκλεκτές πρώτες ύλες εκθετών της φετινής διοργάνωσης, δημιουργώντας πρωτότυπες συνταγές και ιδιαίτερα πιάτα, τα οποία διατίθενται σε ειδικά μενού. Παράλληλα, η Food & Drinks by Detrop έχει κινητοποιήσει και μπαρ της Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία signature cocktail, με έμπνευση από την έκθεση.
Η Food & Drinks by Detrop φιλοξενεί 250 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους) από 19 χώρες, τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Βόρειου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ έχει υποδεχθεί 90 ξένους Hosted Buyers από 18 χώρες, αλλά και 30 αγοραστές από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Η ΝΟΥΝΟΥ BARISTAS είναι Μέγας Χορηγός του Αll about Café, η ΝΥΜΦΗ είναι η Μπύρα της έκθεσης, ενώ οι εταιρείες ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ και ΜΕΒΓΑΛ είναι υποστηρικτές της Food & Drinks by Detrop.
Το ωράριο της έκθεσης είναι σήμερα Σάββατο 10:00 με 19:00 και αύριο Κυριακή 10:00 με 18:00.
Έκθεση για την προβολή και προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας στο πλαίσιο της DETROP
Μια σημαντική έκθεση για την προβολή και προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας, διοργανώνεται στο πλαίσιο της DETROP, με τίτλο «InternationalFood&DrinksExpo», από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου 2024, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας για την «Προβολή – Προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας», όπου συμμετέχουν οι Ομάδες Τοπικής Δράσης, που υλοποιούν Τοπικά Προγράμματα CLLD/LEADER στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με συντονιστή εταίρο την ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ (Αναπτυξιακή Εταιρία Θεσσαλονίκης).
Η έκθεση θα λειτουργήσει στο Περίπτερο 13 (standC54) της ΔΕΘ και οι ώρες λειτουργίας της είναι για την Παρασκευή και το Σάββατο από τις 10.00’ το πρωί μέχρι τις 19.00’ και την Κυριακή από τις 10.00’ το πρωί μέχρι τις 18.00’.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί σόου μαγειρικής, όπου έμπειροι σεφ θα εκτελούν συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον γαστρονομικό πλούτο της Μακεδονικής Κουζίνας και να γευτούν ξεχωριστά παραδοσιακά πιάτα από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας.