Στη Μελιβοία, ένα μεγάλο χωριό στις βορειοανατολικές πλαγιές του Κίσσαβου, λίγο μετά το 1950, φυτεύτηκαν οι πρώτες καστανιές. Σήμερα, πρόκειται για το χωριό που είναι το “κέντρο” του κάστανου στην Ελλάδα, μιας και η παραγωγή σε αυτό αγγίζει σχεδόν το 20% της συνολικής παραγωγής σε ολόκληρη τη χώρα και ξεπερνά τους 1500 τόνους. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει τόσο από τους Έλληνες εμπόρους άλλα και από τους Ιταλούς. Το κάστανο Μελοιβίας είναι ένα προϊόν που στην πλειοψηφία του εξάγεται στις αγορές τις Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κουβαρά, αντιπρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, η περιοχή ήταν η πρώτη στην Ελλάδα σε παραγωγή κάστανου, αλλά φέτος ο Ντάνιελ και το υψηλό κόσμος μείωσαν την παραγωγή.Επίσης έχει πληγεί από την σφήκα.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, κ. Χρήστος Ρήγας, τόνισε ότι τα κάστανα, πέρα από τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έχουν πληγεί και από τη σφήκα τα τελευταία 5 χρόνια, με την παραγωγή να έχει μειωθεί φέτος κατά 70%, ωστόσο, η ποιότητα παραμένει, τόσο σε μέγεθος όσο και σε γεύση.
Ο καρπός της ποικιλίας Μελιβοίας έχει σχήμα ελλειπτικό ή τριγωνικό ή σφαιρικό, μέγεθος μεγάλο και χρώμα καστανό.
Το περικάρπιο είναι χονδρό. Η επιδερμίδα του σπέρματος είναι στυφή και εισχωρεί βαθιά στις πτυχές του σπέρματος. Τα κάστανα Μελιβοίας είναι κατάλληλα για βραστά και ψητά αλλά και για την ζαχαροπλαστική και τη βιομηχανία. Έχουν ξεχωριστή θέση στην εσωτερική αγορά αλλά και στις εξαγωγές, καθώς είναι οι πρώτοι καρποί που επιλέγονται από τους εμπόρους.
Πηγή: ertnews