Μειωμένες αποδόσεις αλλά καλύτερες τιμές, έδειξε η τελευταία καλλιεργητική χρονιά για το αγγούρι, με τους παραγωγούς να τονίζουν ωστόσο ότι τα κόστη δεν ξεπληρώνονται ούτε κατά το ήμισυ.
Η νέα χρονιά, όπως λένε οι ίδιοι, θα έχει ανακατατάξεις καταρχήν όσον αφορά στον αριθμό των παραγωγών που θα ασχοληθούν με την καλλιέργεια και κατά δεύτερο με τον αριθμό των στρεμμάτων που θα διατεθούν.
Από 20% έως και 30% εκτιμά ο κ. Μάριος Γενιατάκης, από το τμήμα πωλήσεων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγροπηγή που είναι στην Ιεράπετρα τη μείωση στις αποδόσεις των χωραφιών, όσον αφορά το αγγούρι. Σημειώνεται ότι τα χωράφια που διαχειρίζεται ο Συνεταιρισμός με αγγούρια φτάνουν τα 400 στρέμματα.
Ωστόσο, όπως λέει οι τιμές ήταν καλύτερες συγκριτικά με άλλες χρονιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή για τον παραγωγό όσον αφορά τα πρώιμα προϊόντα έφτασε ακόμη και τα 90 λεπτά το κιλό, ενώ στην παρούσα φάση είναι περίπου 20 λεπτά το κιλό. Ανάλογη ήταν και είναι η πορεία των τιμών και στα μικρά αγγουράκια.
Όπως αναφέρει στο παρελθόν τα μικρά αγγουράκια πωλούνταν σε υψηλότερες τιμές, από τα μακρόστενα, καθώς η παραγωγή τους ήταν περιορισμένη. Όμως πια αυτό δεν ισχύει καθώς όλοι οι καλλιεργητές μοιράζουν την παραγωγή τους σε μακρόστενα και μικρά προϊόντα, προκειμένου να ανταποκριθούν σε όλες τις διαφορετικές απαιτήσεις των καταναλωτών, εντός και εκτός της ελληνικής αγοράς.
Το θέμα είναι ότι υπάρχουν σήμερα πολλές αδιάθετες ποσότητες -αρκετοί τόνοι- σε όλη την Ιεράπετρα, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση είτε λόγω της γενικότερης οικονομικο κοινωνικής κατάστασης, είτε διότι έχουν μαζικά όλες οι περιοχές της Ελλάδας με την παραγωγή τους σε αγγούρι.
Το ζητούμενο κατά τον ίδιο είναι το πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ο αγρότης στις σημαντικές αυξήσεις του κοστολογίου του. Ζήτημα που δεν προβλέπεται να επιλυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Οπως λέει και επιβεβαιώνει στη συνέχεια και ο κ. Καραλάκης Γιώργος από τον ΑΣ Ανατολή, σήμερα το κόστος στο κιλό ανέρχεται στα 70 με 80 λεπτά περίπου και αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των λιπασμάτων που οι τιμές τους έχουν αυξηθεί 100%.
Μειωμένες αποδόσεις στα αγγούρια τουλάχιστον κατά 20% εκτιμά και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή στην Ιεράπετρα, κ. Γιώργος Καραλάκης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Συνεταιρισμός μέσω των μελών του διαχειρίζεται 800 με 1000 στρέμματα, τα οποία όμως είναι φυτεμένα εκτός από αγγούρια και με μελιτζάνες.
Υπογραμμίζεται όσον αφορά τα αγγούρια η φύτευση γίνεται Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και η συγκομιδή τον Απρίλιο. Ο Συνεταιρισμός δε αν και καλλιεργεί και μικρά αγγουράκια, ωστόσο η πλειονότητα της παραγωγής αφορά τα μακρόστενα σε μέγεθος προϊόντα. Εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ομαλές -δεν ισχύει αυτό για την τελευταία καλλιεργητικό περίοδο- η απόδοση ανά στρέμμα μπορεί να κυμανθεί από 8 έως και 12 τόνους.
Ενώ, όπως ο ίδιος αναφέρει οι τιμές κατά μέσο όρο ξεκίνησαν καλές σήμερα φτάνουν τα 15 με 20 λεπτά το κιλό. Τιμή που δεν καλύπτει βεβαίως τα έξοδα που έχουν αυξηθεί συντηρητικά κατά 50% και οι αυξήσεις αυτές αναφέρονται κυρίως στα λιπάσματα και στα εφόδια. Σήμερα όπως λέει το κόστος στο κιλό είναι στα 70-80 λεπτά, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στα 50 λεπτά στο κιλό. Κατάσταση που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εργάτες γης -πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ανεξαιρέτως όλες οι καλλιέργειες- με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την πορεία της φύτευσης και της συγκομιδής.
Η ακρίβεια που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και αναμένεται να χειροτερεύσει από το Νοέμβριο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η μειωμένη καταναλωτική ζήτηση και η ψυχολογία του καταναλωτή έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τις καλλιέργειες και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο, μας λέει ο κ. Μανώλης Μηλολιδάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τυμπακίου. Δυστυχώς όλος ο αγροτικός κόσμος, κατά τον ίδιο, βρίσκεται σε πιο εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς οι τιμές που πληρώνεται για τα προϊόντα του δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν τα έξοδα του.
Όπως αναφέρει σήμερα το κόστος στα αγγούρια στο κιλό έχει φτάσει άνετα τα 70 λεπτά. Πράγμα που σημαίνει ότι για να καλύψει τις υποχρεώσεις του και για να βάλει και κάτι στη τσέπη θα πρέπει να πληρωθεί κατ’ ελάχιστο με 70-80 λεπτά τα αγγούρια το κιλό και όχι με 20 λεπτά το κιλό που γίνεται σήμερα. Με τα 20 λεπτά, αναρωτιέται ο ίδιος, πως είναι δυνατόν να καλυφθεί το καλλιεργητικό κόστος που φτάνει στο χωράφι τα 5.000 ευρώ περίπου από το οποίο η απόδοση φτάνει τους 8 με 9 τόνους. Σημειώνεται ότι στο Τυμπάκι, η καλλιέργεια είναι γρήγορη λόγω του Κρύου που υπάρχει και από το Ψηλορείτη, έτσι το φύτεμα ξεκινά στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου και η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχει η καλοκαιρινή καλλιέργεια με τις αποδόσεις να κυμαίνονται από 8 έως και 12 τόνους το στρέμμα, υπάρχει όμως και η χειμερινή που η απόδοση κυμαίνεται από 15 έως και 20 τόνους το στρέμμα. Πάντως όπως μας ειπώθηκε αρκετοί καλλιεργητές λόγω των καταστάσεων αλλά και εξαιτίας του δεδομένου ότι το προϊόν δεν είναι βασικό είδος σκέφτονται σοβαρά είτε να μην καλλιεργήσουν το χειμώνα είτε να μειώσουν τα χωράφια που αφιερώνουν στην καλλιέργεια.
Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ