Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές περιοχές του πλανήτη καταστρέφουν τις σοδειές, φέρνοντας την απειλή περαιτέρω πληθωρισμού τροφίμων σε μια περίοδο που τα κόστη είναι ήδη στα υψηλότερα επίπεδα της 10ετίας και η πείνα αυξάνεται, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο παγετός που έπληξε τη Βραζιλία ήταν ο χειρότερος της 20ετίας επιφέροντας καταστροφικό πλήγμα στα νεαρά δέντρα καφέ στον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο. Οι πλημμύρες στην περιοχή χοίρου της Κίνας διέλυσε τις φάρμες και αύξησε την απειλή ασθενειών. Οι καυτές θερμοκρασίες και η ξηρασία καταστρέφει σοδειές στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά. Και στην Ευρώπη, πλημμύρες πυροδότησαν φόβους για ασθένειες στα δημητριακά με τα τρακτέρ να μένουν ακινητοποιημένα στα γεμάτα νερό χωράφια.
Ο καφές είδε τις τιμές του να ενισχύονται κατά 17% στη διάρκεια της εβδομάδας, ξεπερνώντας τα 2 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014. Όμως, ο πρόσφατος παγετός στη Βραζιλία είναι το τελευταίο παράδειγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες εφέτος. Η Βραζιλία επίσης αντιμετωπίζει σοβαρή ξηρασία που έχει εξαντλήσει τα αποθέματα νερού που απαιτούνται για την άρδευση.
Αυτή η σειρά δυσκολιών υπογραμμίζει αυτό για το οποίο οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για χρόνια: η κλιματική αλλαγή και η συνδυαζόμενη καιρική αστάθεια που θα δυσκολέψει τον κόσμο στην παραγωγή αρκετών τροφίμων, πλήττοντας περισσότερο τις πιο φτωχές χώρες. Σε μερικές περιπτώσεις, κοινωνική και πολιτική αναταραχή ακολουθεί αυτής της κατάστασης.
Πείνα και οργή
«Αυτό που συμβαίνει σε μια περιοχή του κόσμου επηρεάζει όλους μας,» δήλωσε η Ανιές Καλιμπάτα, Ειδική Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Σύνοδο Συστημάτων Τροφίμων του 2021 και πρώην υπουργός Γεωργίας της Ρουάντα. «Εμείς, ως κόσμος, έχουμε υπο-εκτιμήσει το πόσο συχνά ο καιρός θα αρχίσει να έχει σοβαρό αντίκτυπο. Μερικές κοινότητες ήδη περνούν τον εφιάλτη της κλιματικής αλλαγής,» δήλωσε η Καλιμπάτα.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αυξήθηκε για 12ο διαδοχικό μήνα τον Μάιο και υποχώρησε στις 124,6 μονάδες τον Ιούνιο, παραμένοντας 34% ψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα. Ο δείκτης μετρά τις διεθνείς τιμές σε ένα καλάθι ειδών τροφίμων.
Τα κόστη τροφίμων εκτινάχθηκαν σε υψηλά 10ετίας προτού υποχωρήσουν
Καμιά άλλη βιομηχανία δεν βρίσκεται στο έλεος του ήλιου, της βροχής και της ζέστης από την γεωργία, όπου μια αλλαγή στον καιρό μπορεί να αλλάξει τις τύχες του αγρότη στη διάρκεια μιας νύχτας. Είναι επίσης μια βιομηχανία που έχει γίνει ακραία παγκοσμιοποιημένη και συγκεντρωμένη, δημιουργώντας μια δύσκολη κατάσταση όπου ένα ακραίο καιρικό γεγονός σε ένα μέρος θα έχει αντίκτυπο κάπου αλλού. Για παράδειγμα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ζάχαρης και χυμού πορτοκαλιού και μεγάλος παραγωγός αραβόσιτου και soyabeans. Εχει περίπου το 40% της παγκόσμιας σοδειάς καφέ τύπου Arabica. Ο Μάικλ Σέρινταν, της Intelligentsia Coffee, υποστηρίζει ότι: «Δεν υπάρχει καμιά άλλη χώρα στον κόσμο που έχει τέτοιου είδος αντίκτυπο στις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς –ότι συμβαίνει στη Βραζιλία επηρεάζει τους πάντες.»
Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή μοναδική είναι ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιταχύνονται σε σχεδόν κάθε περιοχή του κόσμου.
Καίγεται η Βόρεια Αμερική
Η ξηρές συνθήκες στον Καναδά, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες-ρεκόρ, προκάλεσαν εκατοντάδες άγριων πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές στη δυτική Βρετανική Κολούμπια ήταν τόσο σοβαρές που χιλιάδες βαγόνια τρένων που μετέφεραν δημητριακά με προορισμό την εξαγωγή, παρέμειναν σε ακινησία για εβδομάδες. Η ξηρασία στη Βόρεια Αμερική ήταν τόσο σοβαρή που ανάγκασε τους αγρότες να κάνουν το σπάνιο βήμα να πωλήσουν τις σοδειές δημητριακών ως τροφή για ζώα. Οι τιμές δημητριακών της περιοχής εκτινάχθηκαν στα ψηλότερα επίπεδα για περισσότερα από 8 χρόνια. Ακόμη και τα όστρακα στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό έπεσαν θύμα του καύσωνα και των επιπτώσεων που είχε στη θαλάσσια ζωή.
Παγωμένη Βραζιλία
Ο παγετός που κατέστρεψε καλλιέργειες καφέ στη Βραζιλία είναι ιδιαίτερα καταστροφικός για τα νεαρά δέντρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά στους αγρότες και να πλήξει την παραγωγή για χρόνια. Η Τζούντι Γκέινς, σύμβουλος αγορών εμπορευμάτων δήλωσε ότι οι αγρότες που έχουν πληγεί θα πρέπει να περιορίσουν τις ζημιές τους, να καταστρέψουν τις αποδόσεις ή να ξαναφυτέψουν τους αγρούς.
Πλημμυρισμένη Κίνα
Οι πλημμύρες στην κεντρική επαρχία της Χενάν στην Κίνα, κέντρο παραγωγής αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, έχουν περιορισθεί προς το παρόν, όμως παρακολουθούνται στενά για οποιοδήποτε σημάδι πιο σοβαρών προβλημάτων. Ορισμένες φάρμες εκτροφής χοίρων και σοδειές αραβόσιτου επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, όμως η περισσότερη παραγωγή βρίσκεται μακριά από τις περιοχές που επλήγησαν. Μια μεγάλη ανησυχία είναι η πιθανή εξάπλωση ασθενειών σε ζώα. Το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας προειδοποίησε σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο επιδημίας σε ζώα και ζήτησε τη λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας.
Οι δραματικές εικόνες των πόλεων που «πνίγηκαν» από τα ορμητικά νερά στη Γερμανία και το Βέλγιο κάνουν το φετινό καλοκαίρι πιο «υγρό» σε σχέση με τις συνήθεις χρονιές. Η βροχή επηρέασε τα δημητριακά, καθυστερώντας τη συγκομιδή της σοδειάς, ενώ έρχεται στον απόηχο του ανοιξιάτικου παγετού που έπληξε σοδειές ζάχαρης, φρούτων και αμπελιών στη Γαλλία και αλλού.
Πηγή: ot.gr