7ο Food Experience Graviera Naxos: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το τριήμερο 13-15 Ιουνίου 2025
Για έβδομη συνεχή χρονιά, η καρδιά της γαστρονομίας των Κυκλάδων χτύπησε δυνατά στη Νάξο, στο πλαίσιο του 7ου Food Experience Graviera Naxos – της κορυφαίας γιορτής γεύσης που έχει καταστεί θεσμός για το Αιγαίο.
Στο νησί που ο διεθνής Τύπος αναγνωρίζει ως έναν από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς προορισμούς της Μεσογείου, με ναυαρχίδα τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η οποία κατακτά σταθερά τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των τυριών, διακεκριμένοι σεφ από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό δημιούργησαν μία μοναδική εμπειρία υψηλής γαστρονομίας.
Στο τριήμερο FoodExperience, οι σεφ πειραματίστηκαν με δημιουργικότητα και σεβασμό στην παράδοση, αντλώντας έμπνευση από τη φύση, τις παιδικές μνήμες και τις ιστορίες των ανθρώπων του νησιού. Το εμβληματικό Π.Ο.Π. προϊόν της Ε.Α.Σ. Νάξου αποτέλεσε τη βάση για καινοτόμα fusion πιάτα, τα οποία συνδύασαν διεθνείς τάσεις με τοπικά υλικά και βιώσιμες τεχνικές μαγειρικής.Το αποτέλεσμα; Πιάτα που μιλούν ελληνικά, με παγκόσμια φωνή.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τα τελευταία χρόνια η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. έχει γίνει και εκείνη… παγκόσμια, καθώς αναδεικνύεται, από την ψηφοφορία του κοινού, δεύτερο τυρί και πρώτο πιάτο σε όλον τον κόσμο στις λίστες που καταρτίζει ο έγκυρος γαστρονομικός οδηγός TasteAtlas!
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στους διακεκριμένους προσκεκλημένους σεφ, με κορυφαία παρουσία αυτή του Κυριάκου Μελά, ο οποίος εντυπωσίασε με τις εμπνευσμένες συνταγές του, βασισμένες στη Γραβιέρα Νάξου. Μαζί του και άλλοι καταξιωμένοι μάγειρες, που ανέδειξαν τις αμέτρητες δυνατότητες του παραδοσιακού προϊόντος σε συνδυασμό με σύγχρονες γαστρονομικές τεχνικές.
Το FoodExperienceGravieraNaxos2025 πλαισιώθηκε, επίσης, από δημοσιογράφους, foodbloggers και influencersπου κατέγραψαν την εμπειρία, αλλά και από αγαπημένα πρόσωπα της τέχνης και της τηλεόρασης – μεταξύ αυτών, οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Σπύρος Μπιμπίλας και Υρώ Μανέ, οι οποίοι συμμετείχαν με θέρμη στις δράσεις του τριημέρου, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη γοητεία της εκδήλωσης.Επιπλέον, το eventτίμησε, με την παρουσία του και ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Μόσχος Κορασίδης.
Η εμπειρία ξεδιπλώθηκε σε υπέροχαlocations, όπως:
📍 η Πλάκα με την ατελείωτη παραλία,
📍 ο Άγιος Προκόπης με τα καταγάλανα νερά,
📍 τα σοκάκια της Χώρας,
📍 το Ενετικό Κάστρο,
📍 τα παραδοσιακά χωριά της ορεινής Νάξου,
📍 αλλά και ο εξωτικός παράδεισος των Κουφονησίων.
Μοναδικά Meeting Points φιλοξένησαντιςεκδηλώσεις:18 Grapes Hotel Naxos, Aegean Palace, Iphimedeia, Avgoustos Suites, Santana Luxury Suites, Agia Anna Hotel, Galini Hotel, Plaza Beach, Colosseo.
Το 7ο FoodExperienceGravieraNaxos διοργανώθηκε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, με τη στήριξη των μεγάλων χορηγών:
🔹 Blue Star Ferries
🔹ΈνωσηΞενοδόχωνΝάξου
και χορηγό επικοινωνίας τον Aegean Voice 107,5.
Η Νάξος απέδειξε –για ακόμη μία χρονιά – ότι η γεύση είναι πολιτισμός. Και η Γραβιέρα της, πηγή έμπνευσης.

