Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Διεξαγωγή του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου ΑΤΗΕΝΑ 2022, την Τετάρτη 6/4

Εγκαίνια Έκθεσης

Στην τελετή έναρξης του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «ATHENA 2022» στη Σητεία, που τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργιών Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, απηύθυνε χθες το απόγευμα χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου.

Στον διεθνή αυτό διαγωνισμό ελαιολάδου διαγωνίζονται φέτος περισσότερα από 500 δείγματα από 24 χώρες. Την τριήμερη αξιολόγηση θα κάνουν 31 κριτές από 12 χώρες (Χιλή, Αυστραλία, Βραζιλία, Κροατία, Τυνησία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία και Ισραήλ).

Χριστιάννα Καλογήρου: Σημασία στην ιχνηλασιμότητα και τυποποίηση του ελαιολάδου

Η Γενική Γραμματέας τόνισε τη σημασία της ιχνηλασιμότητας και της τυποποίησης, μεταφέροντας τη βούληση του Υπουργού Γιώργου Γεωργαντά για την αμέριστη στήριξη του κλάδου. Τα ΠΟΠ ελαιόλαδα με τα ιδιαίτερα βιοδραστικά τους στοιχεία, την υψηλή τους ποιότητα και τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά, αποκτούν περαιτέρω προστιθέμενη αξία και ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά. Η Σητεία, μια περιοχή όπου ο πολιτισμός της ελιάς είναι ταυτόσημος με την ιστορία της, έχει ενταχθεί στον παγκόσμιο χάρτη του ελαϊκού γίγνεσθαι και η φετινή φιλοξενία του «ATHENA 2022» το επιβεβαιώνει.

Προτεραιότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί η δημιουργία μιας σύγχρονης πλατφόρμας για την ανάρτηση από τα ελαιοτριβεία, όλων των παραγόμενων ποσοτήτων ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιόλαδων, ώστε να υπάρχει μία άμεση απεικόνιση όλου του παραγόμενου ΠΟΠ ελαιολάδου στη Χώρα μας.

Η κα. Καλογήρου συνεχάρη τον δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη, τον Αντιδήμαρχο Νικόλαο Μακρυνάκη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμά Χαριτάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Νίκο Διαλυνά και τον πρόεδρο της Ένωσης Σητείας ΑΕΣ Μανώλη Μαυροματάκη για τις άοκνες προσπάθειές τους για την ανάδειξη του ΠΟΠ ελαιολάδου Σητείας και την προώθησή του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Ακολούθως, επισκέφθηκε την έκθεση ΠΟΠ ελαιολάδου όπου παρουσιάζονται μοναδικά ελαιόλαδα, εξαιρετικής γεύσης και υψηλής διατροφικής αξίας, από 29 παραγωγούς της περιοχής του Λασιθίου. Η Γενική Γραμματέας συνομίλησε τη Σοφία Σαββιδάκη και τη Εμμανουέλλα Σημαιάκη που παράγουν το ιδιαίτερο προϊόν ελαιολάδου με μέλι, που αναμφισβήτητα αποτελεί το «χαβιάρι» της Σητείας. Επίσης,  συνεχάρη την εταιρία PHYSIS OF CRETE, η οποία διαθέτει και επισκέψιμες εγκαταστάσεις, για την παραγωγή ελαιόλαδου που περιέχει 1088 πολυφαινόλες.

«Κοινός μας στόχος η ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου, που το μεράκι των ανθρώπων και η ιδιαιτερότητα του φυσικού περιβάλλοντος μετατρέπουν σε ανεκτίμητο θησαυρό», δήλωσε η κα. Καλογήρου.

Σε προηγούμενη ανάρτηση το agroekfrasi.gr έγραφε:

Το 2022 θα είναι η 7η φορά που διεξάγεται και αυτή τη φορά η πόλη που θα τον φιλοξενήσει είναι η Σητεία, μία πόλη ταυτισμένη όσο λίγες με την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου. Τα ελαιόλαδα της Σητείας είναι παγκοσμίου κλάσης και χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης για την εξαιρετική φινέτσα που τα διακρίνει. Όπως τα υπόλοιπα ελαιόλαδα της Κρήτης, συμμετέχουν με άριστο τρόπο στη τοπική γαστρονομία και ενσαρκώνουν την πεμπτουσία της φιλοσοφίας της «Μεσογειακής Διατροφής».

Ο 7ος  Διεθνής Διαγωνισμό Ελαιολάδου « Αthena International Olive Oil Competition 2022» που θα φιλοξενηθεί φέτος στη Σητεία από 7 έως 9 Απριλίου.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ