Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όχι σε νέο χαράτσι των μηχανικών εις βάρος των αγροτών λέει η ΠΟΓΕΔΥ

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων – ΠΟΓΕΔΥ, γνωστοποιεί μια εξέλιξη που ανέφεραν και οι κατά τόπους ΠΕΓΔΥ άλλων νομών, δείγμα του ξεσηκωμού των γεωτεχνικών υπέρ των αγροτών.

Αναλυτικότερα , αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Σας γνωρίζουμε ότι από 20/07/2022 ξεκίνησε η έκδοση βεβαιώσεων σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας μέσω του πληροφοριακού συστήματος «e-Άδειες» του ΤΕΕ. και από 01.08.2022 για όλες τις ηλεκτροδοτήσεις απαιτείται η κατάθεση βεβαίωσης σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (άρθρο 47 Α Ν. 4495/2017, παρ.3).

Η βεβαίωση σύνδεσης δεν καταργεί κανένα από τα αιτούμενα δικαιολογητικά που χρειαζόταν έως τώρα, αντιθέτως χρησιμοποιεί στοιχεία του Δελτίου Ν1 Γεωργοτεχνικών και Γεωοργοοικονομικών στοιχείων που εκδίδουν οι ΔΑΟΚ των Περιφερειών και που μέχρι τώρα ήταν το κύριο δικαιολογητικό για ηλεκτροδότηση αγροτικών εγκαταστάσεων, προσθέτοντας ένα επιπλέων δικαιολογητικό (με στοιχεία που είδη είναι γνωστά).

Η δυσαρέσκεια στους αγρότες είναι έντονη, ιδίως σε μια χρονική περίοδο που το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευτεί. Το κόστος του Δελτίου Ν1 Γεωργοτεχνικών και Γεωοργοοικονομικών στοιχείων που εκδίδουν οι ΔΑΟΚ έχει παράβολο 50 ευρώ και ουσιαστικά περιλαμβάνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη του Γεωπόνου της αρμόδιας ΔΑΟΚ προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον Πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας που επιλέγει ο Αγρότης. Το νέο δικαιολογητικό «βεβαίωση σύνδεσης» είναι επιπλέων δικαιολογητικό που συντάσσετε από ιδιώτη μηχανικό για όλες τις περιπτώσεις νέων ηλεκτροδοτήσεων συμπεριλαμβανομένου και τις περιπτώσεις της ηλεκτροδότησης αγροτικών εγκαταστάσεων. Για τις αγροτικές εγκαταστάσεις όμως υπάρχει το Δελτίο Ν1 της αρμόδιας ΔΑΟΚ που μνημονεύει όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα και άδειες, τα στοιχεία με την επιφάνεια και τους χώρους του έργου, τα στοιχεία του φορέα ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα και τα στοιχεία της κατασκευής με τα γεωχωρικά δεδομένα της γεωργικής εκμετάλλευσης. Άρα ο ιδιώτης μηχανικός συντάσσει μια βεβαίωση ηλεκτροδότησης που για τα αγροτικά έχει είδη συνταχθεί από γεωπόνους του Δημοσίου με κόστος παραβόλου 50 ευρώ, ενώ οι μηχανικοί ξεκινούν για την βεβαίωση ηλεκτροδότησης από τα 300 ευρώ.

Η πρόταση μας είναι:

Όλες οι νέες ηλεκτροδοτήσεις με μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο (Μ.Α.Τ.) να εξαιρεθούν από την βεβαίωση ηλεκτροδότησης του ΤΕΕ σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής, να εξαιρεθούν όσοι είναι αγρότες κανονικού ή ειδικού καθεστώτος και κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ υποστηρίζοντας αυτούς που πραγματικά παράγουν. Δικαιότερη προσέγγιση στον αγροτικό χώρο θα καταδείξει την υποστήριξη στην επισιτιστική επάρκεια και θα στηρίξει την πραγματική αγροτική οικονομία».

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ