Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Χαλαζοπτώσεις Τριφυλίας: Επίσκεψη Π. Μαντά για δρομολόγηση αποζημιώσεων

Την άμεση δρομολόγηση χορήγησης αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στην Τριφυλία λόγω της ισχυρής χαλαζόπτωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Ο κ. Μαντάς βρέθηκε από νωρίς κοντά στους παραγωγούς της Τριφυλίας και πραγματοποίησε αυτοψία των καλλιεργειών που έχουν πληγεί. Όπως διαπίστωσε ο βουλευτής οι ζημιές είναι εκτεταμένες, αφού φαίνεται να έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιεργειών, εκατοντάδες στρέμματα με πρώιμες πατάτες και πρώιμα καρπούζια και αρκετές δεκάδες στρέμματα υπαίθριων καλλιεργειών και εσπεριδοειδών. Επίσης το φαινόμενο φαίνεται ότι ήταν αρκετά ισχυρό αφού οι καταστροφές στα φυτά και τα δένδρα είναι σημαντικές, ενώ το χαλάζι έπληξε μια αρκετά μεγάλη περιοχή της Τριφυλίας, η οποία εκτείνεται από τους Γαργαλιάνους μέχρι τη Μαραθόπολη και από τον Λαγκούβαρδο μέχρι τον Κάναλο.

Ο κ. Μαντάς επικοινώνησε άμεσα για το ζήτημα τόσο με τον Διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Α. Παρασκευόπουλο, όπως και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο, οι οποίοι και τον ενημέρωσαν ότι αρμόδιο κλιμάκιο έχει ήδη κινητοποιηθεί προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία χορήγησης των αποζημιώσεων που προβλέπονται. Επίσης ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύθηκε να μην υπάρξουν αχρείαστες καθυστερήσεις και οι αιτήσεις των αγροτών να κριθούν άμεσα.

Ειδικά για τις ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες, είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί το μέγεθος του πλήγματος που έχουν υποστεί τα δένδρα. Για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε να παρακολουθηθούν οι επιπτώσεις της χαλαζόπτωσης κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, και όταν υπάρξει δυνατότητα για ικανοποιητική αποτύπωση της έκτασης των ζημιών, να εκκινήσει η διαδικασία άντλησης πόρων από το Ταμείο Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, ώστε να λάβει χώρα και η ανάλογη οικονομική στήριξη των παραγωγών.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ