Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ένα ατελείωτο μπάχαλο

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει:
«Από επιτυχία σε επιτυχία πηγαίνει η κυβέρνηση των αρίστων και του επιτελικού κράτους στον αγροτικό χώρο. Κατάφερε να τα κάνει μπάχαλο

  • με τις κορονοενισχύσεις όπου:
    – οι μισοί ελαιοπαραγωγοί έχουν μείνει εκτός ενίσχυσης
    – ένας στους δέκα κτηνοτρόφους δεν έλαβε την ενίσχυση των 4 ευρώ/ζώο
    – ένας πολύ μικρός, μόνο, αριθμός αμπελοκαλλιεργητών εντάχθηκε στον «πράσινο τρύγο»
    – η πλειοψηφία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών έχουν μείνει εκτός επιστρεπτέας ενίσχυσης
    – η πλειοψηφία των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές έχουν επίσης μείνει εκτός ενισχύσεων
    – πολλές καλλιέργειες που επλήγησαν από την πανδημία και την καραντίνα έμειναν εκτός ενισχύσεων
  • με τις αποζημιώσεις για τον Ιανό που:
    – Δημιούργησε αγρότες 2 ταχυτήτων, σε όλη την επικράτεια
    – Άλλα ποσοστά ζημιών εκτιμούσαν οι πολιτικές ηγεσίες, και άλλα, πολύ χαμηλότερα, έως μηδενικά, έδειξε η εκτιμητική διαδικασία
    – Δεν κατέβαλαν προκαταβολές σε πραγματικά πληγείσες περιοχές
    – Μέσα στις ίδιες περιοχές αγρότες με διαφορετικές ζημιές πήραν την ίδια προκαταβολή
    – Δεν αποζημιώθηκε το 100% της ζημιάς, παρά τις υποσχέσεις και του ίδιου, ακόμα, του πρωθυπουργού.
  • Με τι αγροτικές επιδοτήσεις που μπήκανε πετσοκομένες και σε δόσεις και κανείς δε λέει στους αγρότες εάν και πότε θα λάβουν τα υπόλοιπα ποσά.

Και τώρα, σε μια χρονιά με ατελείωτα προβλήματα που γεννά η ανικανότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ να διαχειριστεί την πανδημία του Κορωναϊού, τόσο σε υγειονομικό όσο και, σε οικονομικό επίπεδο, αυτή συνεχίζει να παράγει συνεχώς καινούργια.
Εν μέσω, σημαντικών διαδικασιών στην διεκπεραίωση του ΟΣΔΕ 2020, αλλά και έχοντας μπροστά την νέα χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ, το σύστημα ΟΣΔΕ παραμένει κλειστό. Γεγονός που μόνο ανησυχία και επισφάλεια δημιουργεί στον αγροτικό κόσμο. Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα της πανδημίας, σημαντικές διαδικασίες και εκκρεμότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ, που σχετίζονται με τις ενισχύσεις των αγροτών βρίσκονται αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά στον αέρα.

Ένας μακρύς κατάλογος όπως πληρωμές περίπου 300 εκατομμυρίων για συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενστάσεις για την εξισωτική, εκκρεμότητες δικαιωμάτων και πολλών πληρωμών του 2020, αιτήσεις για ένταξη σε μέτρα που λήγουν σε μερικές μέρες αλλά και η πρόσβαση του ΠΣΚΕ  στο ΟΣΔΕ έχουν παγώσει.
Κατανοούμε τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την αδιαφορία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, και ειδικά αυτά που σχετίζονται με την καταβολή των ενισχύσεων, αλλά ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να περιμένει.
Αυτή τη στιγμή η κύρια προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η έγκαιρη, δίκαιη και αξιόπιστη καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς, η υποστήριξη και ομαλή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Η προτεραιότητα αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική ώστε να μην προστεθεί ένα σοβαρότατο ακόμη πρόβλημα –αυτό της αποδιοργάνωσης της καταβολής των ενισχύσεων – στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος από την πανδημία».

 

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ