Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Την Terra Creta εξαγόρασε η Μέλισσα Κίκιζας

Το deal εξαγοράς της κρητικής εταιρείας, Terra Creta, από τη Μέλισσα Κίκιζας -που η μονάδα παραγωγής της βρίσκεται στη Λάρισα- η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα σηματοδοτεί από τη μία πλευρά την είσοδο της εταιρείας ζυμαρικών στην αγορά του ελαιολάδου.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η συγκεκριμένη συμφωνία είναι και ενδεικτική της κινητικότητας που υπάρχει στον κλάδο των τροφίμων γενικότερα, με τους μεγαλύτερους «παίκτες» να αναζητούν ευκαιρίες είτε για να ενισχύσουν, είτε για να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά.

Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά σημείωναν στελέχη της αγοράς, το τελευταίο διάστημα «σχεδόν όλοι μιλάνε με όλους» καθώς ο κλάδος των τροφίμων παρουσιάζει «ελκυστικά» χαρακτηριστικά ενώ και την περίοδο της πανδημίας αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός.

Ποια είναι η Terra Creta

Η Terra Creta δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και ιδρύθηκε το 2001 με τις πρώτες εγκαταστάσεις να βρίσκονται στη Σούδα του νομού Χανίων. Το 2007 η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για δημιούργησε την ανάγκη για τη δημιουργία πιο σύγχρονων εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός ελαιοτριβείου για καθετοποιημένη παραγωγή και απόλυτο έλεγχο της ποιότητας.

Από το 2009 η εταιρεία λειτουργεί στις ιδιόκτητες και εγκαταστάσεις της στο Κολυμβάρι ενώ το 2018 ολοκληρώθηκε νέα αναβάθμιση της γραμμής έκθλιψης στο ελαιουργείο με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.

Το 2012 η Terra Creta εξαγοράστηκε από τον Όμιλο επιχειρήσεων του Γιάννη Γρύλου (σήμερα IOGR). Τότε, ήταν μια εταιρεία με χρέη κοντά στα 6 εκατ. ευρώ και τζίρο που δεν ξεπερνούσε τα 5 εκατ. ετησίως. Πλέον, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2020, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 19,085 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Τα αποτελέσματα προ φόρων εμφάνιζαν κέρδη ευρώ 2,37 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 31% σε σχέση με το 2019. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 2.67 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 19,57 % σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Παρουσία σε 43 χώρες

Σήμερα έχει παρουσία σε περισσότερες από 43 χώρες στον κόσμο, συνεργάζεται με περισσότερες από 100 αλυσίδες τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ έχει αποσπάσει πάνω από 200 βραβεία για τα προϊόντα της σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Terra Creta Grand Cru ποικιλίας Κορονέικη, κατατάχθηκε το 2020 μεταξύ των δέκα καλύτερων ελαιόλαδων παγκοσμίως και ως το Νο 1 πολυβραβευμένο ελληνικό ελαιόλαδο στον κόσμο.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου IOGR, Γιάννης Γρύλος η πρόταση που κατατέθηκε για τη μεταβίβαση της εταιρείας δεν αποτελούσε απλώς μια επικερδή εμπορική συμφωνία. «Ήταν επίσης η αναγνώριση και επιβράβευση των προσπαθειών μας να εξυγιάνουμε, να αναπτύξουμε και να δώσουμε πρόσθετη αξία σε μια εταιρεία με σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία των Χανίων και όλης της Κρήτης».

Τι σημαίνει για τη Μέλισσα Κίκιζας

«Η είσοδος μας στην κατηγορία του ελαιολάδου σηματοδοτεί την πρόθεσή μας να μετεξελιχθούμε σε έναν όμιλο που θα προσφέρει σε όλον τον κόσμο, τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής διατροφής» σημείωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ζυμαρικών, Αλέξανδρος Κίκιζας μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Η ισχυρή παρουσία της Terra Creta άλλωστε στο εξωτερικό και η εξαγωγική της παρουσία δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να αναπτυχθεί άμεσα στην αγορά ελαιολάδου και εκτός συνόρων.

Σημειώνεται πως η Melissa Κίκιζας ιδρύθηκε το 1947 από τον Αλέξανδρο Κίκιζα που είχε όραμα να δημιουργήσει μια βιομηχανία τροφίμων. Σήμερα, περίπου 70 χρόνια μετά η τρίτη γενιά της οικογένειας Κίκιζα έχει παρουσία σε περισσότερες από 45 χώρες. Το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου και μακαρονοποιείου στη Λάρισα, παράγει ετησίως περισσότερους από 55.000 τόνους ζυμαρικών.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, το 2020 έκλεισε με τζίρο 70 εκατ. ευρώ έχοντας επενδύσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Πηγή: mononews.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ