Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ με Τυρναβίτες Συνεταιριστές ο Χ.Κέλλας

*Αποζημιώσεις από τον παγετό, Εργάτες γης, Αναδιάρθρωση καλλιεργειών – Πρόγραμμα αναμπέλωσης

Την ανάγκη στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, μέσα από στοχευμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις, τόνισε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, σε συνάντησή τους στο Υπ. ΑΑΤ.

Στη συζήτηση για τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας, με πρωτοβουλία του Λαρισαίου πολιτικού, παρόντες ήταν ο πρόεδρος και το μέλος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγγος και Δανιήλ Νάκας, ο πρόεδρος και το μέλος του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» Δένδρων Τυρνάβου Χρήστος Τασιούλας και Φάνης Μπαντραλέξης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμασίου  Μανώλης Λούτσος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών Δαμασίου Γιάννης Γκανάς, οι οποίοι με τη σειρά τους έθεσαν τοπικά ζητήματα.

Έρχονται μέτρα στήριξης των αγροτών

Ο κ. Κέλλας, με αφορμή και την επικείμενη συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με τη Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων, μετά και από επικοινωνία που είχε προηγηθεί με τον αγροτοσυνδικαλιστή Ρίζο Μαρούδα, επεσήμανε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής, εξαιτίας των υπερβολικών αυξήσεων σε πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα και αγροεφόδια.

Επανέλαβε, μάλιστα, την πρόταση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου σε όσους πραγματικά παράγουν, ενώ ζήτησε, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, να υπάρξει επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ΤΟΕΒ.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός βουλευτής έθεσε στον κ. Γεωργαντά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, όπως το μεγάλο θέμα που δημιουργήθηκε με την ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2021, με την οποία απαγορεύτηκε, με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2021, η μεταβίβαση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, εξέλιξη που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας.

Ακόμη, ζήτησε την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη άμεσα και για τις άλλες τράπεζες EUROBANK, Εθνική και ALPHA, πέραν της Πειραιώς, που έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Οι δυο άνδρες, συζήτησαν, ακόμη, για τη λήψη μέτρων κάλυψης του αυξημένου κόστους των λιπασμάτων – αγροεφοδίων και ζωοτροφών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων.

Ιδιαίτερα για τις ζωοτροφές, ο κ. Κέλλας επεσήμανε την ανάγκη επέκτασης της επιδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων με 7% επί του τζίρου και μετά τον Μάρτιο, που προβλέπει η αρχική εξαγγελία.

Λύνεται το πρόβλημα των εργατών γης

Στη συνάντηση Κέλλα – Γεωργαντά, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, για το οποίο ο Λαρισαίος πολιτικός προχώρησε σε παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, μεταφέροντας ταυτόχρονα και σχετικά υπομνήματα Συνεταιρισμών του νομού.

Ο Υπουργός απάντησε ότι το θέμα λύνεται με τροπολογία που θα κατατεθεί στην Βουλή το επόμενο δεκαήμερο, μέσω της οποίας θα δίνεται – κατά παρέκκλιση – δυνατότητα προσωρινής μετάκλησης εργατών από τρίτες χώρες για 3 + 3 μήνες, όπως και το 2021. Ημερομηνία λήξης των αιτήσεων θα είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2022.

Τονίστηκε, ακόμη, πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μελετάται νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα λύνει το πρόβλημα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Εκκρεμείς αποζημιώσεις

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμασίου Μανώλης Λούτσος, υπενθύμισε στον Υπουργό ότι η ευρύτερη περιοχή του Δαμασίου είναι η μόνη, που δεν αποζημιώθηκε για τις παγωνιές Μαρτίου – Απριλίου του 2021, ενώ ο Γιάννης Γκανάς, πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών Δαμασίου, αναφέρθηκε στις εκκρεμείς αποζημιώσεις από την παγωνιά και στα αμπέλια, τονίζοντας ότι οι σεισμόπληκτοι αμπελοκαλλιεργητές βρίσκονται σε δεινή θέση.

Τέλος, ο Χρήστος Τασιούλας ζήτησε να ολοκληρωθούν επιτέλους οι διαδικασίες για την αποζημίωση των βιομηχανικών αχλαδιών που «κάηκαν» από τον παγετό της περασμένης Άνοιξης, ενώ βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο.

Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε σχετικά, ότι θα δοθούν προκαταβολές στους πληγέντες αχλαδοπαραγωγούς πριν το Πάσχα και μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρξει εκκαθάριση.

Οι συνεταιριστές των Δένδρων, αναφέρθηκαν και στην ζημιά που υπέστη, από το βακτηριακό κάψιμο, το φυτικό κεφάλαιο κυρίως των αχλαδιών, στις ποικιλίες «Κοντούλα», «Santa», «Williams», «Hilland». 

Αναδιάρθρωση καλλιεργειών – πρόγραμμα αναμπέλωσης

Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος εστίασε στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων για το δήμο Τυρνάβου, ενημερώνοντας τον Υπουργό ότι από τους 75 παραγωγούς οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για 496 στρέμματα, εντάχθηκαν μόλις 3 για 9 στρ.

«Θα πρέπει να εξευρεθούν επιπλέον πόροι και να μειωθεί το πλαφόν από τα τέσσερα στα τρία μόρια, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις», σημείωσε ο κ. Τσιτσιρίγγος, κάνοντας αναφορά και στο ζήτημα των αδειών φύτευσης από το Εθνικό Απόθεμα, προτείνοντας «ό, τι περισσεύει και δεν υλοποιείται, να μεταφέρεται σε άλλη περιφέρεια».

Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς ζήτησε πίστωση λίγων ημερών για να απαντήσει συγκεκριμένα στα παραπάνω αιτήματα, καταλήγοντας “πως θα είναι δίπλα στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, τους οποίους θεωρεί πρωτογενή πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας μας”.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ