Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου με πρόεδρο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις

Συμμετείχα την Τρίτη 27/4, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο για τις ζημιές που υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειες από  τον παγετό. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

Από την πλευρά μου έθεσα το θέμα της αναγκαιότητας άμεσων και συνολικών αποζημιώσεων.

Ο κ. Λυκουρέντζος απάντησε πως ο προσδιορισμός του κόστους θα γίνει έως 15 με 20 Μαΐου, στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί το εκτιμητικό έργο, η εξασφάλιση χρηματοδότησης και τόνισε πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν την περίοδο που οι παραγωγοί διαθέτουν τα προϊόντα τους (Ιούλιο-Αύγουστο).

Έθεσα επίσης το ζήτημα σχετικά με την άδικη εξαίρεση από τον ΕΛΓΑ, για την προσαυξημένη αποζημίωση κατά 20%, των ΠΓΕ μήλων Καστοριάς λόγω των σφοδρών χαλαζοπτώσεων το 2020.

Πιο συγκεκριμένα τόνισα πως η απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ, με βάση το άρθρο 23 παρ 4δ του κανονισμού, να καταβάλλει προσαυξημένη αποζημίωση κατά 20% στους παραγωγούς των ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς και να μην γίνει το ίδιο  για τα ΠΓΕ μήλα Καστοριάς, είναι απόφαση δύο μέτρων και δύο σταθμών και ζήτησα να αποκατασταθεί η αδικία, και να πάρουν οι μηλοπαραγωγοί της Καστοριάς την προσαύξηση του 20%.

Ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε πως θα εγκρίνει το αίτημά μου.

Τέλος, έθεσα το πρόβλημα μειωμένης παραγωγής γάλακτος των αιγοπροβάτων λόγω παγετού, καθώς και την μη ικανοποίηση αποζημίωσης των παραγωγών φασολιών, φακών και ρεβιθιών λόγω των περσινών ζημιών.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ