Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στ. Αραχωβίτης: «Ωμή ομολογία του ΥπΑΑΤ: χωρίς στήριξη μένει η Κορινθιακή Σταφίδα»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαίωσε χτες 12/7 στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρου Αραχωβίτη, ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στήριξης της Κορινθιακής Σταφίδας. Μη αναγνωρίζοντας αυτό που παραγωγοί αλλά και η «Παναιγιαλείος Ένωση», η σημαντικότερη συνεταιριστική οργάνωση που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος παραγωγών, εκτιμούν: ότι οι αδιάθετες ποσότητες σταφίδας περσινής παραγωγής είναι πολύ μεγάλες ανά την χώρα, τόσες που θα επηρεάσουν την τιμή παραγωγού για την νέα χρονιά, το ΥπΑΑΤ, δια του Υπουργού, ομολόγησε ωμά και ξεκάθαρα ότι δεν βλέπει πρόβλημα στην σταφίδα και συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση οιασδήποτε λύσης.

Πίσω όμως από την τοποθέτηση του Υπουργού, κρύβεται η πολιτική επιλογή να μην στηρίξει τις συνεταιριστικές οργανώσεις που αποτέλεσαν την κύριο διαχρονική μορφή οργάνωσης των παραγωγών Κορινθιακής Σταφίδας,  που «έβαλαν πλάτη» τη δύσκολη περσινή χρονιά και που προσέφεραν στους οργανωμένους παραγωγούς αξιοπρεπή τιμή για την παραγωγή τους. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις πραγματοποιούν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά, συγκρατούν την τιμή παραγωγού, προφυλάσσουν το εισόδημα από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και διεκδικούν δυναμικά προς όφελος της παραγωγής, του προϊόντος και των παραγωγών. Πίσω από την τοποθέτηση του Υπουργού κρύβεται ο κρυφός πόθος των επιχειρήσεων ιδιωτών να συμπιεστεί φέτος η τιμή της σταφίδας, να κινδυνεύσουν με κατάρρευση από τα αποθέματα οι συνεταιριστικές οργανώσεις για να εκτοξευθεί η κερδοφορία τους και να επιβάλλουν τους όρους τους στην πρωτογενή αγορά της σταφίδας σε βάρος του εισοδήματος του παραγωγού.

Να ξαναθυμίσουμε στους έχοντες κοντή ή επιλεκτική μνήμη, ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν νομική και καταστατική υποχρέωση την διακίνηση του συνόλου  της παραγωγής των μελών τους (75% βάση του πλέον πρόσφατου νόμου).

Για μια ακόμη φορά το ΥπΑΑΤ, δέσμιο των ιδιωτικών συμφερόντων, θέτει στο στόχαστρο το εισόδημα των παραγωγών, αυτή τη φορά της Κορινθιακής Σταφίδας και οδηγεί σε μαρασμό και καταστροφή αυτό το στρατηγικό-ιστορικό προϊόν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό video στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/sta.arahovitis/videos/350852059739723

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ