Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες προκαλεί νεοεμφανιζόμενο επιζήμιο έντομο στη χώρα μας

Η ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας, σε συνεργασία με το ΜΦΙ, ενημερώνει τους παραγωγούς για την παρουσία ενός νεοεμφανιζόμενου επιζήμιου εντόμου στη χώρα μας, που προκαλεί σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες. Πρόκειται για το λεπιδόπτερο (πεταλούδα) Loxostege sticicalis (εικ. 1), που από τα αυγά που γεννά το θηλυκό εκκολάπτονται προνύμφες (σκουλήκια) (εικ. 2, 3 και 4), που κινούνται ταχύτατα κατατρώγοντας κυρίως το φύλλωμα των φυτών (εικ. 4) με γρήγορους ρυθμούς και στη συνέχεια μετακινούνται σε γειτονικές καλλιέργειες.

Το έντομο προέρχεται είτε από μεταναστευτικό κύμα ενήλικων πεταλούδων από τις χώρες Ουκρανία και Ρωσία καθώς η πεταλούδα έχει την δυνατότητα να μετακινείται για περισσότερα από 1.500 χιλιόμετρα, είτε από γειτονικές χώρες της Βαλκανικής και Κεντρικής Ευρώπης, όπου ήταν διαπιστωμένη η παρουσία του τα προηγούμενα χρόνια. Στη χώρα μας εμφανίσθηκε για πρώτη φορά φέτος στην περιοχή του Έβρου και έχει προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργεια βαμβακιού. Τις τελευταίες ημέρες έχει αναφερθεί και σε περιοχές της Θεσσαλίας (Μελία, αγροτικές περιοχές ΠΕ Καρδίτσας κ.α.). Προσβάλλει κυρίως ηλίανθο, σόγια, βαμβάκι, μηδική, καρπούζι, πεπόνι, φασόλι και κρεμμύδι καθώς και άλλες καλλιέργειες. Προκαλεί ζημιές στο φύλλωμα κυρίως αλλά και σε άλλα φυτικά μέρη (βλαστούς, άνθη, καρπούς). Έχει πολλές γενεές και σε περίπτωση εμφάνισης αυξημένου πληθυσμού μπορεί να προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά.

Συνιστάται στους παραγωγούς να παρακολουθούν εντατικά τις καλλιέργειές τους και σε περίπτωση διαπίστωσης αυξημένων πληθυσμών του εντόμου να προβούν άμεσα σε χημική επέμβαση με βάκιλο θουριγγίας ή πυρεθρίνες, τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, λαμβάνοντας υπόψη και το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Δρ. Δημ. Σταυρίδη, τηλ.: 2413511119.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ