Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε οριακό επίπεδο ο έλεγχος τροφίμων, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ

Ο έλεγχος των τροφίμων στη χώρα μας έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο, αναφέρει σε δελτίο τύπου ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους οι κρατικές υπηρεσίες που ασχολούνται με τον έλεγχο, ύστερα από μια δεκαετία ολήρους απαξίωσής τους, δυσκολεύονται σοβαρά πλέον να επιτελέσουν το έργο τους.

Όπως αναφέρουν:

  • O ΕΦΕΤ είναι τραγικά υποστελεχωμένος με καλυμμένες θέσεις λιγότερες από το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού. Για το 2023 έχουν προγραμματιστεί μόνο 4 προσλήψεις.
  • Σε σημαντικές Περιφερειακές Διευθύνσεις υπηρετούν ελέχιστοι επιθεωρητές: στην Πεελοπόννησο 2, στο Βόρειο Αιγαίο 3, στην Κρήτη 6.
  • Οι διοικητικές υπηρεσίες τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία, όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις είναι αποψιλωμένες.
  • Σημαντικά αντικείμενα ή τμήματά τους, όπως της Πληροφορικής υποστήριξης, της Τεχνικής υποστήριξης, της καθαριότητας, του τηλεφωνικού κέντρου κλπ δίνονται σε ιδιώτες, ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη Τεχνικών Υπηρεσιών.
  • Παρά τις προβλέψεις του οργανογράμματος δεν έχουν ακόμα συσταθεί Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ σε τέσσερις διοικητικές Περιφέρειες της χώρας (Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου).
  • Η χρηματοδότηση του ΕΦΕΤ από τον κεντρικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των πάγιων εξόδων λειτουργίας ούτε των πιο στοιχειωδών αναγκών του ελεγκτικού έργου. Οριακά καλύπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του φορέα στηρίζεται στην επιβολή και είσπραξη προστίμων.

Όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι με δεδομένη τη συνολική υποστελέχωση το ελεγκτικό έργο δεν μπορεί να καλυφθεί. Μάλιστα αναφέρουν ότι κατά την περίοδο της πανδημίας αφέθηκαν χωρίς μέσα προστασίας, τα οποία τελικά εξασφάλισαν με διεκδίκηση και έτσι κατέστη εφικτή η συνέχιση του έργου τους.

Οι εργαζόμενοι θυμίζουν ακόμα ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία προωθείται η παραχώρηση ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την προσάσπιση της Δημόσιας Υγείας και μετατρέπει έναν ελεγκτικό μηχανισμό σε απλό παρατηρητή και σύμβουλο επιχειρήσεων. Μάλιστα αναφέρουν τον κίνδυνο διατροφικά σκάνδαλα, τα οποία κατά καιρούς ξεπηδούν σε άλλα κράτη, να αρχίσουν να χτυπούν και την πόρτα της χώρας μας εξαιτίας της παραλυσίας που επιχειρείται να επιβληθεί στον ελεγκτικό μηχανισμό.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ