Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Σε επιφυλακή για το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda

spot_img

«Στην Θεσσαλία δεν έχει εντοπισθεί ακόμα το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda σε παγίδες, ούτε υπάρχουν άλλες ενδείξεις παρουσίας του. Μάλιστα μοντέλα πρόβλεψης εγκατάστασης δείχνουν ότι οι συνθήκες στην περιοχή μας, δεν ευνοούν μόνιμη εγκατάσταση παρά μόνο εποχική. Δεν υπάρχουν εκλεκτικές παγίδες που συλλαμβάνουν μόνο το συγκεκριμένο έντομο με αποτέλεσμα να απαιτείται επίβλεψη ειδικού για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα».

Αυτά έγιναν γνωστά στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda που πραγματοποίησε η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα.

Στην εκδήλωση υπήρξαν εμπεριστατωμένες  παρουσιάσεις για το θέμα από τους Χρ. Αραμπατζή της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ και Δημ. Παπαχρήστου Ερευνητή του Μπενάκιου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, παρουσία ιδιωτών γεωπόνων και εκπροσώπων εταιρειών, οι οποίοι και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου.

Τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας ήταν: Από την στιγμή που θεωρήθηκε έντομο καραντίνας έχει αναπτυχθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης και  δράσης από το ΥΠΑΑΤ με δίκτυο παγίδων σε όλη την Ελλάδα που επιβλέπεται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Έχει εντοπισθεί κυρίως στην Κρήτη, οπού είναι πιθανό να έχει ήδη εγκατασταθεί. Στην Θεσσαλία δεν έχει εντοπισθεί ακόμα το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda σε παγίδες, ούτε υπάρχουν άλλες ενδείξεις παρουσίας του. Σε περίπτωση εγκατάστασης θα απαιτούνται επιπλέον υγειονομικοί έλεγχοι για τα προϊόντα της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται για το εμπόριο. Υπάρχει εφαρμογή του Μπενάκειου που παρουσιάζονται δημόσια τα αποτελέσματα των ελέγχων    www.spodoptera.bpi.gr. και www.surveys.bpi.gr.

Ως προς τη διαχείριση απαιτείται έγκαιρη διαπίστωση του, χημική καταπολέμηση, ανθεκτικές ποικιλίες, καλλιεργητικά μέτρα και βιολογική καταπολέμηση.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημ. Τσέτσιλας και ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας κ. Δημ. Σταυρίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσέτσιλα «το έντομο για το οποίο γίνεται η εκδήλωση σήμερα θεωρείται ως ένας επιβλαβής οργανισμός καραντίνας που προκαλεί σοβαρές ζημιές σε βασικές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι, η τομάτα και πολλές άλλες. Γνωρίζουμε ότι έρχεται από τροπικές χώρες, άλλη μια παράπλευρη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής πέρα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα! Και μέσω του εμπορίου αγροτικών προϊόντων εμφανίστηκε πρόσφατα σε αρκετές χώρες της Μεσογείου και στη χώρα μας (Κρήτη, Λακωνία Εύβοια, Αττική). Το βαμβάκι, το καλαμπόκι και η τομάτα στην περιοχή μας συχνά έχουν εντομολογικά προβλήματα με εχθρούς όπως το πράσινο σκουλήκι το ρόδινο, αφίδες, κ.α., με αποτέλεσμα να γίνονται συνεχείς ψεκασμοί που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, αλλά και προκαλούν  σημαντική επιβάρυνση για το περιβάλλον και την υγεία όλων μας. Η εγκατάσταση ενός νέου σοβαρού εχθρού θα ήταν ακόμα ένα χτύπημα για την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας, ειδικά με όσα περνάμε την τελευταία περίοδο. Γι αυτό είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε όσα προτείνουν οι ειδικοί, οι Υπηρεσίες και το Υπουργείο».

Ο Δημήτρης Παπαχρήστου “μάγεψε” το γεωπονικό κοινό με την παρουσίαση τους

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ