Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στα άλευρα, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και το ψωμί

Αναζωπύρωσε τα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στα άλευρα, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και το ψωμί οι χθεσινές πρωθυπουργικές δηλώσεις πως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα της κυβέρνησης.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και θα μπορούσαν να μεταταγούν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρις ότου επανέλθει μια ισορροπία στην αγορά.

Η τιμή του ηλιέλαιου έχει εκτοξευθεί στα 3,62 ευρώ το λίτρο, ενώ το αλεύρι έχει φτάσει στη λιανική το 1,5 ευρώ, από 1,28 ευρώ το κιλό στις αρχές Μαρτίου. Εάν η τιμή του ηλιέλαιου επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 6% η λιανική τιμή του θα μειωθεί κατά 20 λεπτά περίπου. Ομοίως, εάν επιβληθεί ΦΠΑ 6% στο αλεύρι , η τιμή του θα φθηνύνει κατά 8 λεπτά.

Αλλά δημοσιονομικά η άσκηση δεν είναι εύκολη. Οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών για τον ΦΠΑ έχουν δείξει πως μόνο για το ψωμί, η μείωση του ΦΠΑ κοστίζει 150 εκατ. ευρώ. Εκφράζεται δε ο φόβος για το κατά πόσο η μείωση του ΦΠΑ θα μπορέσει να περάσει στον καταναλωτή.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ βρίσκεται στην έκτη θέση με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Η βασική διαφοροποίηση είναι ότι πολλές χώρες και ιδιαίτερα οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν έναν αρκετά χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης (π.χ. ψωμί, γαλακτοκομικά κ.λπ.), ο οποίος διαμορφώνεται από 4% έως 7%, όταν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και θα επιβράδυνε τον καλπασμό του τιμαρίθμου.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πληρωμές των νοικοκυριών για ΦΠΑ στην Ελλάδα αφορούν κυρίως σε στέγαση-ύδρευση-ηλεκτρισμό-φυσικό αέριο, σε τρόφιμα-μη αλκοολούχα ποτά και σε μεταφορές και κατόπιν σε εστιατόρια και σε έπιπλα και ρούχα-υποδήματα.

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ