Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΕΔΗΚ: Πως κινήθηκαν οι τιμές ελαιόλαδου στη Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή, Σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚμειωμένες είναι οι τιμές ελαιολάδου σε Ισπανία, σταθερές σε Ελλάδα και στην γείτονα Ιταλία, ενώ αυξημένες (!) είναι στην εισαγωγέα της ΕΕ την Τυνησία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ στις 19 Απριλίου 2022 οι μέγιστες τιμές διατηρήθηκαν στην Ελλάδα  στα 3,50-3,65 ευρώ/κιλό και στην Ιταλία στα 4,40 ευρώ/κιλό, ενώ αντίθετα στην Τυνησία εκτινάχθηκαν από 3,38 στα 3,63 ευρώ/κιλό.

Εξαίρεση παρουσιάστηκε στην Ισπανία όπου οι μέγιστες τιμές έπεσαν (μάλλον προσωρινά) από 4,60 έφτασαν στα 3,49 ευρώ/κιλό ενώ, αντίθετα, οι ελάχιστες αυξήθηκαν από 3,22 σε 3,39 ευρώ/κιλό.

Οι διακοπές του Πάσχα για Καθολικούς και Ορθοδόξους φαίνεται ότι οδήγησαν σε ανάλογες διακοπές και τις αγοραπωλησίες ελαιολάδου στις Ευρωπαϊκές Μεσογειακές χώρες, αφήνοντας τις πιθανές εξελίξεις για μετά τις διακοπές. Πάντως -όπως εκτιμά ο ΣΕΔΗΚ- ο ορίζοντας των εξελίξεων παρουσιάζεται αρκετά θολός αφού η ενεργειακή κρίση φαίνεται να  επηρεάζει αρνητικά και την προσφορά αλλά και την ζήτηση.
Παγκόσμιο εμπόριο ελαιολάδου 2021/22

Τους πρώτους τρεις μήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2021/22 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021), οι εξαγορές εντός της ΕΕ μειώθηκαν κατά 8% και οι εξωκοινοτικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Ο παρακάτω πίνακας, που δημοσίευσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, αποτυπώνει το εμπόριο ελαιολάδου και πυρηνελαίου σε οκτώ χώρες τους πρώτους τρεις μήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2021/22 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 9% στην Αυστραλία, 27% στη Βραζιλία, 40% στον Καναδά, 22% στη Ρωσία και 13% στις ΗΠΑ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Επίσης, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3% στην Ιαπωνία και 8% στην Κίνα.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ