Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΡΟΔΑΚΙΝΑ – ΒΕΡΙΚΟΚΑ: ο παγετός οδηγεί σε διπλασιασμό των τιμών και μειωμένες εξαγωγές

Με μείωση άνω του 60% σε όγκο εκτιμάται ότι θα κλείσει η φετινή παραγωγή στα ροδάκινα, μετά από τον παγετό που έπληξε Θεσσαλία και Μακεδονία, περιοχές που παραδοσιακά συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πυρηνόκαρπων.

Όπως τόνισε ο Κώστας Αποστόλου, Πρόεδρος στην ΕΝΩΣΗ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣΕΚΕ , αν και η παραγωγή στα ροδάκινα είναι ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο η θεαματική, όπως τη χαρακτηρίζει, μείωσή της είναι δεδομένη. “Νεότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση άνω του 60% της παραγωγής, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και την τιμή του τελικού προϊόντος, καθώς η προσφορά είναι περιορισμένη”, ανέφερε ο κ. Αποστόλου.

Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για διπλασιασμό τιμών στις παραδοτέες ποσότητες, από €0,26/κιλό σε €0,43/κιλό.

Σε ό,τι αφορά το βερίκοκο, η παραγωγή έχει ολοκληρωθεί από τέλη Ιουνίου, μειωμένη κατά 60%, καθώς περιοχές, όπως η Μακεδονία και η Θεσσαλία, από τις οποίες προκύπτει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής, επλήγησαν από τον παγετό, ενώ η μείωση που παρατηρείται στην Πελοπόννησο, είναι μεγάλη μεν, αλλά διαχείρισιμη. Οι τιμές στο χωράφι για το βερίκοκο φέτος, είναι €0,50/κιλό, ενώ πέρυσι ήταν €0,40/κιλό.

Συμπληρώνει δε, ότι επίφοβη είναι και η παράγωγη αχλαδιού, καθώς και αυτό καλλιεργείται κυρίως στις πληγείσες περιοχές, όπως Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία και οι ζημιές είναι, όπως λέει ο κ. Αποστόλου, τεράστιες. “Η παραγωγή στο αχλάδι ξεκινά 10 Αυγούστου, αλλά και εκεί είναι επίφοβα τα πράγματα, θα δούμε τι θα γίνει”. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Αποστόλου επισημαίνει ότι οι εξαγωγές αναμένεται να καταγράψουν μείωση που θα ξεπεράσει το 50% σε όγκο, για το διάστημα από αρχές Ιουλίου με αρχές Ιουνίου, ενώ προβλέπει ότι η περίοδος θα είναι καλύτερη σε αξία. “Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε προτεραιότητα σε πελάτες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που απορροφά το 65% των εξαγωγών μας και μετά Αμερική, Άπω Ανατολή, Λατινική Αμερική και πρώην Ανατολικές χώρες”.

Κώστας Αποστόλου

Πηγή: Στέλλα Αυγουστάκη FnB daily

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ