Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρεύμα και ζωοτροφές “καίνε” και τους χοιροτρόφους

Τα έντονα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χοιροτροφική παραγωγή από τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και τις τιμές των ζωοτροφών -που επιδεινώθηκαν δραματικά εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- αλλά και οι προτάσεις των χοιροτρόφων για να ανταπεξέλθει ο κλάδος στις νέες αντιξοότητες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Δ.Σ. της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, συνοδευόμενο από τον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση των χοιροτρόφων με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, παρουσία και του υφυπουργού κ. Σίμου Κεδίκογλου, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι η χοιροτροφία είναι ένας δυναμικός κλάδος, που επλήγη σφόδρα και από την πανδημία. Δεδομένου ότι η χώρα είναι ελλειμματική σε χοίρειο κρέας, θα πρέπει ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, να στηριχθεί η χοιροτροφία στο μέτρο του δυνατού, για να μπορέσει η χώρα να διασφαλίσει την επισιτιστική της επάρκεια και ο κλάδος να μείνει όρθιος. 

Κόστος παραγωγής

Σχετικά με το ενεργειακό κόστος, ο πρόεδρος των χοιροτρόφων κ. Γιάννης Μπούρας ζήτησε με έμφαση η περίοδος ισχύος της επιδότησης κατά 80% στη ρήτρα αναπροσαρμογής να ισχύσει αναδρομικά για όλο το τρέχον έτος, ξεκινώντας από την 01.01.2022, καθώς ο κύριος όγκος της κατανάλωσης των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων σε ρεύμα, αφορά τη χειμερινή περίοδο.

Αναφορικά με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, οι εκπρόσωποι των χοιροτρόφων υπογράμμισαν ότι το κόστος για την αγορά τους έχει υπερδιπλασιαστεί. Προς τούτο, ζήτησαν να μην καθυστερήσουν οι ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν για τις ζωοτροφές (4% επί του τζίρου για το β εξάμηνο του 2021), και ταυτόχρονα να υπάρξουν επιπρόσθετες, στοχευμένες αποφάσεις για ενισχύσεις από την ΕΕ. 

Εκκρεμείς πληρωμές

Επιπλέον, όσον αφορά τις κορονοενισχύσεις που δόθηκαν στους χοιροτρόφους, ύψους 16,5 εκατομμυρίων ευρώ -ζήτημα για το οποίο είχε υπάρξει “δίδυμη παρέμβαση” του Μάξιμου Χαρακόπουλου στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- ζητήθηκε να δοθεί λύση στις εκκρεμότητες όσων δεν έχουν πληρωθεί. Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε κι ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Τσαγκαλίδης, θα υπάρξει συμπληρωματική πληρωμή και για όσους ενώ είναι στη κτηνιατρική βάση δεδομένων, δεν έλαβαν την κορονοενίσχυση γιατί δεν είχαν υποβάλει δήλωση στο ΟΣΔΕ.  Επίσης ζητήθηκε να υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό των ελληνοποιήσεων.

Όχι ζωοτροφές για βιοαέριο

Τέλος, προκειμένου να υπάρξει αμεσότερα επάρκεια σε αγροτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές, οι χοιροτρόφοι, πρότειναν να επανεξεταστεί η χρήση προϊόντων-ζωοτροφών για την παραγωγή βιοαερίου και επιπρόσθετα, να αναθεωρηθεί η εφαρμογή των περιοχών οικολογικής εστίασης –μέρος του λεγόμενου πρασινίσματος- στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με έκταση κάτω από τα 10 εκτάρια.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατέγραψε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των συνομιλητών του, σημειώνοντας ότι θα μεταφέρει στον συνάδελφό του, υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τις παρατηρήσεις τους για το ενεργειακό κόστος, ενώ δεσμεύτηκε να μελετήσει τις προτάσεις που και εγγράφως του κατατέθηκαν, διαβεβαιώνοντας ότι θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή μαζί τους για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

Στη συνάντηση εκ μέρους της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, εκτός του Λαρισαίου πρόεδρου κ. Γιάννη Μπούρα, συμμετείχαν, επίσης, οι αντιπρόεδροι κ.κ. Δημήτρης Στραβογιάννης και Γιώργος Κελαϊδίτης, ο γραμματέας κ. Γιώργος Χρήστου, η ταμίας κα. Δέσποινα Κηπουρού και τα μέλη κ.κ. Χρήστος Σταυρινάκης, Θεόδωρος Καραπάνος και Παναγιώτης Τσικάκης.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ