Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πυρά προς Πιερακάκη, για πλάνη του αιώνα μιλάει η ΠΟΓΕΔΥ

Σε μια σημαντική ανακοίνωση που θα συζητηθεί προέβησαν οι γεωτεχνικοί του δημοσίου με αφορμή τον διαγωνισμό της “ευφυούς γεωργίας “και τον προυπολογισμό των 45 εκατ. ευρώ! Αναλυτικότερα:

ΘΕΜΑ: «Ευφυής Γεωργία και ο Πιερακάκης» 

Στην πλάνη του αιώνα, κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας και φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο µένει ζωντανό το σχέδιο προκήρυξης που είχε τεθεί πριν από λίγο καιρό σε Δηµόσια διαβούλευση και σχετίζεται µε το γνωστό φαραωνικό έργο της κατ’ επίφαση µόνο «ευφυούς γεωργίας» και τώρα είναι σε ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία.

Τα µεγαλεπήβολα σχέδια της γνωστής ……….. φαίνεται να αλλάζουν προσανατολισµό µετά τη στρατηγική ήττα που υπέστη στο θέµα του ΟΣ∆Ε, τουτέστιν της διαχείρισης των Κοινοτικών ενισχύσεων και επειδή, καθώς φαίνεται, δεν µπορεί να µείνει νηστικός ένας ολόκληρος στρατός που είχε στηθεί γύρω απ’ αυτό, οι «πατερούληδες» ψάχνουν τώρα να της βρουν καινούργια µπίζνα, σε βάρος βέβαια της ανάπτυξης της Ελληνικής Γεωργίας και των αγροτών της χώρας. Σ’ αυτό φαίνεται να συνηγορεί κατά κάποιο τρόπο και η βιασύνη της κυβέρνησης να µοιράσει, όπως – όπως τα χρήµατα του Ταµείου Ανάκαµψης τα οποία είναι µεν πολλά αλλά δεν είναι και για πέταµα στη «µαύρη τρύπα» της διαπλοκής.

Το έργο του «Ψηφιακού Μετασχηµατισµού του Γεωργικού Τοµέα», επί υπουργίας Νίκου Παππά και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είχε αρχικά εξαγγελθεί στα 7 εκατ. ευρώ, κατέληξε στα 25 εκατ. ευρώ και σήµερα επί κυβέρνησης Ν.∆. έχει φτάσει στα 45 εκατ. ευρώ: «Το έργο επί υπουργίας Παππά ήταν προϋπολογισµού 25 εκατ. ευρώ, ωστόσο το σηµερινό έργο όπως βγήκε σε Δηµόσια διαβούλευση και τώρα σε Δημόσια διαγωνιστική διαδικασία, δίχως να διαφέρει ουσιαστικά από το προγενέστερο προβλέπει προϋπολογισµό της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της «πλειοδοσίας» σε «χάρες» είναι και το γεγονός ότι τότε µε τα µισά λεφτά θα γίνονταν 6.500 επίγειοι σταθµοί (αχρείαστοι βέβαια) και τώρα µε τα διπλά χρήµατα προβλέπονται 3.000 (πληθωρισµός!)».

Διαβάζοντας το https://www.reporter.gr/Eidhseis/Epicheirhseis/Trapezes/474836-Trapeza-Peiraiws-Prwtoporei-kai-sthrizei-me-orama-thn-eyfyh-gewrgia διαπιστώνει κανείς από τον τίτλο «Τράπεζα Πειραιώς: Πρωτοπορεί και στηρίζει με όραμα την ευφυή γεωργία» πόσοι και με ποιο τρόπο θέλουν να μπουν στο παιχνίδι κι από το παράθυρο….

Να θυμηθούμε λίγο από το παρελθόν και ειδικά την εποχή υπουργίας Νίκου Παπά το 2018 οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης, Νίκος Παππάς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Βαγγέλης Αποστόλου και ο Πρύτανης του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, προχώρησαν στην υπογραφή Μνηµονίου Συνεργασίας για την χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας και συστημάτων νέων τεχνολογιών. Είχε ως στόχο την από κοινού σχεδίαση και ανάπτυξη τεχνικών, που βασίζονται σε αυτόνοµα ιπτάµενα οχήµατα (drones), υποστηρίζουν εφαρµογές τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ψηφιακές υποδοµές για τη συλλογή δεδοµένων και τη λήψη αποφάσεων για παρεµβάσεις στην καλλιέργεια. Κατά τη διάρκεια εκείνης της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και η δράση «Ψηφιακός Μετασχηµατισµός του Αγροτικού Τοµέα», την όλη διαχείριση της οποίας ανέλαβε η Γενική Γραµµατεία Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Με άλλα λόγια, …την ώρα που ο αγρότης στη χώρα µας αγωνιά για το αν θα έχει νερό να ποτίσει ή όχι, την ώρα που το αρδευτικό δίκτυο έχει στο µεγαλύτερο µέρος της χώρας σχεδόν καταρρεύσει, την ώρα που η ∆ΕΗ κατεβάζει τους διακόπτες στους διαλυµένους ΤΟΕΒ, τη στιγµή που κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τις εκµεταλλεύσεις τους αφού το κράτος αδυνατεί να τους διασφαλίσει τα στοιχειώδη, όπως πρόσβαση και εξηλεκτρισµό, έρχεται το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να µας πει ότι θα φτιάξει µια πλατφόρµα και µέσω αυτής, όχι µόνο θα εκσυγχρονίσει τον Γεωργικό Τοµέα στην Ελλάδα, αλλά θα µετασχηµατίσει ψηφιακά ολόκληρη την Ευρώπη! Αντιλαµβανόµαστε, όµως, ότι η διαχειρίστρια Εταιρεία, θα έχει αυτή την προσβασιµότητα, …στους πόρους και του ΠΑΑ και των ίδιων των παραγωγών!

Μήπως, τελικά, αυτό είναι το ζητούµενο; Μήπως µε το πρόσχηµα του εκσυγχρονισµού, των νέων τεχνολογιών και της «διαστηµικής τεχνολογίας», αυτό που στην πραγµατικότητα επιχειρούν να δηµιουργήσουν είναι µια υπερεταιρεία, ένα ιδιωτικό υπερυπουργείο, όπου θα συγκεντρώσουν το σύνολο των δραστηριοτήτων-Υπηρεσιών, από τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης µέχρι τους ελέγχους και τις πληρωµές, εκχωρώντας ότι έχει αποµείνει από το φυσικό αντικείµενο βασικών Υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ.; Πρέπει να κατανοήσει στην πράξη το ΙοΤ, τα Big Data και τα δεδοµένα της διαστηµικής παρακολούθησης της γης! Μεγαλεία!

Και σε θεωρητικό επίπεδο, δεν θα διαφωνήσει κανείς στο να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, να εκσυγχρονιστεί ο Αγροτικός χώρος, να κάνουµε δυο βήµατα µπροστά. Είπαµε όµως: Αν δεν έχεις αρδευτικό δίκτυο, ποιο το νόηµα του να συλλέξεις δεδοµένα και να πεις τον καλλιεργητή ποιο κοµµάτι γης χρειάζεται περισσότερο και ποιο λιγότερο νερό; Αλλά, πέρα απ’ αυτό, η ευφυής, Γεωργία ακριβείας εφαρµόζεται ήδη σήµερα και υπάρχουν Συνεταιρισµοί και Πανεπιστήµια και άλλοι Φορείς, που έχουν να επιδείξουν σηµαντικά επιτεύγµατα. Οδηγούµαστε µε «ευφυία» και «ακριβεία» σε µία Εταιρεία.

Επομένως τα ράσα δεν κάνουν τον Παπά καθότι επανέρχονται με εμμονικό κι επιθετικό τρόπο για την επαναπροκήρυξη του έργου της εφυούς Γεωργίας που υπερκοστολογημένα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το έργο του Παπά.

Όποιος σπέρνει στα χωράφια των Γεωτεχνικών μπαστούνια στο τέλος τα βρίσκει μπαστούνια.

Ο Πιερακάκης  αντιγράφει τον Παπά που ήθελε να κάνει το έργο της ψηφιακής Γεωργίας έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους Γεωτεχνικούς και έφαγε το κεφάλι του.

Μόνο οι Γεωτεχνικοί μπορούν να εγγυηθούν ότι το έργο της ευφυούς Γεωργίας θα ωφέλιμο τη χώρα, τους Αγρότες και τους Συνεταιρισμούς.

Από την κάλπικη προκήρυξη που έβγαλε ο Πιερακάκης λείπουν οι Γεωτεχνικοί, οι Αγρότες και οι Συνεταιρισμοί.

Δεν θα αφήσουμε να γίνει και αυτό άλλη μια αρχή της απαξίας του ρόλου μας .

Δεν θα αφήσουμε τα συμφέροντα του ΟΣΔΕ να  μπουν από την πίσω πόρτα στην ευφυή Γεωργία και να χρεώνουν τους αγρότες πάλι με μεγάλα έξοδα.

Πιερακάκη πάρε πίσω την προκήρυξη.

Θα προσφύγουμε δικαστικά εάν δεν αλλάξει.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Του Ντ.Μακά

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ