Την αγωνία της και την έγνοια της για τα 3 σημαντικά προϊόντα της Ελλάδας και ειδικότερα της Κεντρικής Ελλάδας φέρνει με ερωτήσεις στην βουλή η Ευαγγελία Λιακούλη βουλευτής Πασοκ Λάρισας.
Βαμβάκι – Σιτάρι
Ε. Λιακούλη: «Άμεση η ανάγκη κρατικής στήριξης για τους παραγωγούς σιταριού και βαμβακιού Λάρισας»
Σε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τις συνθήκες ‘’ασφυξίας’’ και αδυναμίας συνέχισης της παραγωγής που ταλανίζει τους Λαρισαίους παραγωγούς σιταριού, βαμβακιού και άλλων προϊόντων, αφού οι προσφερόμενες τιμές που δίνει η αγορά, δεν αντιστοιχούν στους κόπους τους και το κόστος παραγωγής τους, επισημαίνοντας τα εξής:
«Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες της Λάρισας, αφού παρά την εγνωσμένη ποιότητα των προϊόντων τους, η τιμή πώλησης κομβικών αγαθών του Θεσσαλικού κάμπου, όπως το σκληρό σιτάρι και το βαμβάκι,μειώνεται συνεχώς σε σχέση με παλιότερες χρονιές, με ορατές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα, αλλά και ευρύτερα στην οικονομία της περιοχής.
Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι τιμές που δίνει η αγορά προς το παρόν για τα προϊόντα τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τους κόπους τους, όπως και το κόστος παραγωγής, αφού ειδικά η τιμή του σιταριού– σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν – δεν ξεπερνά αυτό το διάστημα τα 24 λεπτά, όταν πέρυσι οι έμποροι το αγόραζαν από 30 έως 37 λεπτά. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός πως η ποιότητα της φετινής σοδειάς ‘’είναι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας’’, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης τονίζοντας πως είναι άδικο να πωληθεί το σιτάρι τους …’’για ένα κομμάτι ψωμί’’, ενώ επιπλέον σημειώνει πως σε ακόμη δυσμενέστερη θέση ‘’είναι αυτοί που προμηθεύτηκαν εφόδια από τον έμπορο και είναι υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν μαζί του την τελική τιμή’’.
Η ‘’εικόνα’’ δεν είναι καλύτερη και στο ‘’μέτωπο’’ των θεσσαλικών βαμβακοκαλλιεργειών, οι οποίες βγήκαν από την περιπέτεια των θεομηνιών Daniel & Eliasπολλαπλά ‘’λαβωμένες’’, όντας όψιμες, ‘’καθώς οι παραγωγοί λόγω των μη καλλιεργήσιμων χωραφιών ή της δυσκολίας πρόσβασης σε αυτά άργησαν να σπείρουν’’ ή επανέσπειραν τα χωράφια τους, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα κόστη τους. Και σε ό,τι αφορά το θεσσαλικό βαμβάκι, μάλιστα, οι παραγωγοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους, αφού οι έμποροι αυτή τη στιγμή προσφέρουν 50-51 λεπτά, όταν πέρυσι ωστόσο οι αντίστοιχες συμφωνίες κλείστηκαν μεταξύ 60-65 λεπτών.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ανάλογη εικόνα -σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο καύσωνα που αυξάνει την απελπισία των αγροτών- επικρατεί και σε άλλα προϊόντα του κάμπου της Λάρισας, όπως η τομάτα, τα φασόλια και η φακή, αφού όπως επισημαίνεται ‘’όταν ο υδράργυρος κυμαίνεται σταθερά πάνω από τους 32-33 βαθμούς (όπως την τελευταία περίοδο συμβαίνει), τότε τα φυτά στρεσάρονται και χάνουν σε ποιότητα και ποσότητα’’, με αποτέλεσμα ήδη αυτές τις ημέρες ο ΕΛΓΑ να προχωρά σε αναγγελία ζημιών για τις παραπάνω καλλιέργειες στον Δήμο Κιλελέρ.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει όλους τους ανωτέρω παραγωγούς, αφού είναι βέβαιο πως τα τελικά τιμολόγια πώλησης που θα προσκομιστούν φέτος, θα αποδεικνύουν την μεγάλη πτώση της τιμήςτων προϊόντων τους.
Αλλά και επειδή, οι έκτακτες καιρικές συνθήκες των τελευταίων 10 μηνών, η συνεχιζόμενη ακρίβεια, το υψηλό κόστος ενέργειας και οι επιπτώσεις που αυτά έχουν σε όλο το φάσμα της παραγωγής προϊόντων του ν. Λάρισας, επιβάλλουν μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης των τοπικών παραγωγών, ιδιαίτερα για εκείνους τους αγρότες που θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα αγαθά τους σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
«-Με ποιο τρόπο σκοπεύει να ενισχύσει τους παραγωγούς σιταριού και βαμβακιού της Λάρισας, οι οποίοι αποδεδειγμένα πλήττονται από το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές στην αγορά, την απουσία αποτελεσματικών ελέγχων για τα παρεμφερή, εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών, αλλά και την εκτεταμένη λειψυδρία που πλήττει φέτος δυσανάλογα τον Θεσσαλικό κάμπο ως αποτέλεσμα της Κλιματικής Αλλαγής;
Ελιές
Ε. Λιακούλη: «Σε μεγάλη κρίση λόγω λειψυδρίας, η ελαιοπαραγωγή του νομού»
Σε ερώτηση προς τους υπουργούς 1) Υποδομών & Μεταφορών κ. Χ. Σταϊκούρα και 2) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του ν. Λάρισας και ειδικότερα αυτοί των Γόννων, αφού μετά την περυσινή εκτεταμένη ακαρπία και τον Daniel, τώρα καλούνται να καλλιεργήσουν τα δέντρα τους ‘’χωρίς νερό’’, εν μέσω καυσώνων, με ευθύνη της Πολιτείας.
Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής της η βουλευτής Λάρισας:
«Τις έντονες ανησυχίες τους εκφράζουν για μία ακόμη φορά οιελαιοπαραγωγοί των Γόννων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι οποίοι μετά από μια χρονιά πρωτοφανούς ακαρπίας των ελαιοδέντρων τους, όπως άλλωστε συνέβη σε πανελλήνιο επίπεδο –θέμα για το οποίο σας άσκησα κοινοβουλευτικό έλεγχο με την υπ’ αριθμ. 238621/12/2023 ερώτησή μου και τίτλο ‘’Ανάγκη έκτακτης οικονομικής στήριξης των ελαιοκαλλιεργητών του ν. Λάρισας, εξαιτίας της ακαρπίας’’- καλούνται κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της έντονης λειψυδρίας.
Όπως τονίζουν οι ίδιοι σε τοπικά ΜΜΕ, οι δύο δεξαμενές της περιοχής παραμένουν άδειες, χωρίς συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει και καμία πρόβλεψη νέων αρδευτικών έργων που δυνητικά θα άμβλυναν το χρόνιο, υδατικό πρόβλημα των καλλιεργειών της περιοχής κατά τους θερινούς μήνες.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι, τα περίπου 20.000 στρέμματα ελαιοδέντρων της ευρύτερης περιοχής των Γόννων να κινδυνεύουν να χάσουν τον καρπό τους και να μη φτάσουν καν στο στάδιο της συγκομιδής, ούτε και φέτος, αν δεν ποτιστούν άμεσα. Όπως χαρακτηριστικά συμπληρώνουν, μάλιστα, οι τοπικοί ελαιοκαλλιεργητές, αν χαθεί και η φετινή χρονιά ‘’δε θαμπορέσουν να ξεχρεώσουν τα έξοδα για την καλλιεργητική φροντίδα των δέντρων και το χειρότερο αν δεν ποτιστούν τώρα τα ελαιόδεντρα θα χαθεί και η επόμενη χρονιά’’, ενώ παράλληλα τονίζουν πως ‘’ενώ σε όλο τον πλανήτη γίνονται ενέργειες, δράσεις και έργα για την αποταμίευση των επιφανειακών νερών, εμείς εδώ δεν κάνουμε και δεν σχεδιάζουμε απολύτως τίποτα, ενώ το νερό π.χ. του κεντρικού ρέματος των Γόννων καταλήγει ανεκμετάλλευτο στον Πηνειό’’.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι το πρόβλημα με την συγκέντρωση νερού στις δύο δεξαμενές βόρεια των Γόννων δεν είναι φετινό, αλλά υφίσταται τα τελευταία χρόνια, ενώ η απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και αντιμετώπισης των προβλημάτων αξιοποίησης των επιφανειακών υδάτων της περιοχής, απομειώνει το καλλιεργητικό δυναμικό και την παραγωγή της περιοχής.
Αλλά και επειδή, οι τοπικοί ελαιοκαλλιεργητές πέραν των όσων πρέπει να γίνουν στο μέλλον, δικαίως, αξιώνουν στο τώρα την ουσιαστική συντήρηση των υφιστάμενων έργων άρδευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα δυνατότητα ποτίσματος των δέντρων τους, ‘’με τη χρήση των πομονών κ.λ.π.’’, προκειμένου να μη χαθεί ακόμη μία καλλιεργητική περίοδος», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς:
«-Πως σκοπεύουν δώσουν άμεση λύση στο αρδευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές των Γόννων, προκειμένου να μη χαθεί και η φετινή σοδειά; Καθώς και σε ποια αρδευτικά έργα, μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού, σκοπεύουν να προχωρήσουν, με ποιους πόρους και με ποιο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να μην παρουσιάζονται κάθε καλοκαίρι τα ίδια προβλήματα που διακυβεύουν την αγροτική παραγωγή μιας εξαιρετικά κρίσιμης περιοχής για τον πρωτογενή τομέα της Π.Ε. Λάρισας, όπως είναι οι Γόννοι;».