Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πυρά Βαγγέλη Αποστόλου για τα αγροτικά προβλήματα

  • Συνέντευξη έδωσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Ευάγγελος Αποστόλου με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε τηλεοπτικό κανάλι της Στερεάς Ελλάδας. Αναλυτικά η συνέντευξη:
  • Να ξεκινήσουμε από τα μπλόκα και τα αιτήματα των αγροτών, εσείς είχατε χειριστεί και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα στήριξης, προσπαθώντας να πείσει τους αγρότες να μην κατέβουν στα μπλόκα φέτος, αυτοί είπαν ότι δεν επαρκούν. Αν ήσασταν σήμερα εσείς Υπουργός, πως θα είχατε διαχειριστεί τα αιτήματά τους σ αυτή τη φάση;

Καταρχήν να πούμε ότι τα αιτήματα του αγροτικού χώρου είναι δίκαια, γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν είναι εάν έχουν περισσότερο ή λιγότερο εισόδημα, αλλά όπως άκουσα την αγρότισσα προηγουμένως, εάν θα συνεχίσουν να παραμένουν στα χωριά τους στην ύπαιθρο, κι αυτό από την ώρα που υπάρχει αυτή η ακρίβεια, ιδιαίτερα όσον αφορά το κόστος παραγωγής, δε μπορούν να το διασφαλίσουν.

 Για παράδειγμα το θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, υπήρχε ως αίτημα και παλιότερα, γιατί κυρίως βελτίωνε το εισόδημα τους, τώρα όμως το ζητούν γιατί θέλουν να επιβιώσουν.  Δεν το έχει καταλάβει αυτό η κυβέρνηση, η οποία τους είχε υποσχεθεί πριν καιρό τη συγκεκριμένη ρύθμιση, και ακόμη περιμένουν. Ήδη αυτό θα έπρεπε από την αρχή της χρονιάς να έχει θεσμοθετηθεί.

Υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό τιμολόγιο, πρέπει να αντισταθμιστούν με τις πληρωμές, αυτές οι επιπλέον πληρωμές μέσα από τη ρήτρα. Επίσης υπάρχει ένα πρόβλημα με το κόστος των ζωοτροφών και των εφοδίων, και από την ώρα που βιώνουμε μία κρίση, την οποία βιώνει και ο αγροτικός χώρος, υπάρχει η δυνατότητα και από πλευράς προϋπολογισμού αλλά και από πλευράς έγκρισης την Ε.Ε., να δοθεί ένα έκτακτο βοήθημα.

  • Κύριε Αποστόλου, το αντίθετο λένε τα κυβερνητικά στελέχη. Τα κυβερνητικά στελέχη και ο κ. Σταϊκούρας επιμένει ότι δε μπορούμε να χαϊδεύουμε αυτιά και να λέμε ψέματα στον κόσμο. Ότι είμαστε ακόμα μια υπερχρεωμένη χώρα υπό επιτήρηση, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πολύ στενά και ερχόμαστε από μια πανδημία, η κυβέρνηση μοίρασε εκατομμύρια για να στηρίξει όλους τους κλάδους και ότι δεν υπάρχουν και ότι στηρίζει. Αυτή είναι η επιχειρηματολογία από την πλευρά της Ν.Δ.

Ο κ. Σταϊκούρας είναι αυτός ο οποίος χειρίζεται ιδιαίτερα όσα έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των κρίσεων στους επιμέρους κλάδους της οικονομίας και γενικότερα της δραστηριότητας στην Ελλάδα. Δε νομίζω πως αυτά τώρα που ζητούν οι αγρότες, που πρόκειται για ελάχιστα μάλιστα, επιστροφές φόρων που μπορούν και να συμψηφίσουν αργότερα και να μπουν σε μία λογική αντισταθμική.

Άρα λοιπόν είναι πολύ μικρό το κόστος επιβάρυνσης που ενδέχεται να υπάρχει και σε υπόλοιπους κλάδους και  είναι θέμα της κυβέρνησης να το χειριστεί. Αλλά ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τον  αγροτικό κόσμο, επειδή βιώσαμε τα ίδια κι  εμείς στη Β. Εύβοια, αυτό που θέλει είναι να ζήσει στα χωριά του και για να ζήσει στα χωριά του πρέπει την απασχόλησή του να μπορεί να την υπηρετεί.

Εκεί έχουμε φτάσει πλέον τώρα. Δεν είναι το θέμα πια τόσο δύσκολο που να μη μπορούν να ικανοποιηθούν οι αγρότες, σε σχέση με άλλες φορές, όπου κι εγώ ως Υπουργός, είχα κάνει συναντήσεις, είχαμε συζητήσει. Εμείς είχαμε τότε άλλου είδους προβλήματα σε σχέση με τη διαχείριση των ενισχύσεων, των κοινοτικών πόρων. Το μπάχαλο που βρήκαμε ήταν 3 δις πρόστιμα και καταλογισμοί και μπορέσαμε να τα αντιμετωπίσουμε.

 Κάποια στιγμή λοιπόν μπήκαν όλα αυτά σε μια τάξη και  οι πληρωμές γίνονταν κανονικά. Ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια 2016, 2017 οι πληρωμές  ήταν από τις καλύτερες που είχαν γίνει στον αγροτικό χώρο. Έπαιρναν τα χρήματά τους οι αγρότες, όχι ότι τους λύναμε όλα τα προβλήματα, αλλά είχαμε μπει σε μία καλή  πορεία, η οποία φάνηκε  εξάλλου και στις επόμενες κινητοποιήσεις. Άρα λοιπόν πρέπει να σκύψει η κυβέρνηση, να ακούσει τους αγρότες, και κυρίως να έχει στο νου της ότι η κοινωνική συνοχή της υπαίθρου περνάει μέσα από την αγροτική δραστηριότητα.

  • Να περάσουμε στο θέμα της ακρίβειας και στο ενεργειακό που συνδέεται και με τα προβλήματα των αγροτών. Κυρίως η ενεργειακή κρίση εκτίναξε το κόστος παραγωγής στα ύψη και έχει γίνει δυσβάσταχτη το τελευταίο διάστημα. Είναι εισαγόμενο λέει η Κυβέρνηση το πρόβλημα και παροδικό. Εσείς το πιστεύετε αυτό;

Νομίζω όλοι συμφωνούν ότι η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Το εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων, μικρομεσαίων, συρρικνώνεται. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός το Γενάρη 6,2%, ρεκόρ δεκαετιών. Άρα λοιπόν καταλαβαίνετε πως άμα συνεχιστεί έτσι η κατάσταση τα πολύ μικρά και τα μικρά εισοδήματα δε θα μπορούν να επιβιώσουν. Γιατί είναι άλλο να έχεις 1.000 ευρώ μισθό, άλλο 700 και άλλο 600.

Κι εδώ δε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί αυτόν τον κατώτατο μισθό των 800 ευρώ, ο οποίος δεν είναι δα και μια πολύ μεγάλη παροχή, πόσο μάλλον όταν αυτή η παροχή είναι μεγάλη υπόθεση για να κινηθεί η οικονομία, έστω με αυτά τα 50 ή 60 ευρώ παραπάνω. Δε θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στη διαχείριση που κάνει ο κ. Σταϊκούρας, από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Πέραν όμως αυτών υπάρχουν και ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με ρυθμίσεις όσον αφορά ειδικά τα ενεργειακά ζητήματα. Εμείς είχαμε καταθέσει σχετικές τροπολογίες στη Βουλή, στηρίζουμε τις τροπολογίες, ρυθμίσεις που εφαρμόζουν ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι άλλες χώρες.

 Εμείς  μιλάμε για άλλου είδους επιβαρύνσεις στην ευρωπαϊκή αγορά. Θέλουμε οπωσδήποτε να παγώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και το λέω αυτό ιδιαίτερα όταν είχαμε ζήσει τις προηγούμενες μέρες συζητώντας στη Βουλή για τον ΕΦΚΑ, όπου εκεί είδαμε κάτι μισθούς 8.000 ευρώ, 6.000 και 4.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι δε μπορεί να έχουμε για τα golden boys και τους δικούς τους τέτοιες αμοιβές και από την άλλη πλευρά να μη μπορούν  να δώσουν  τουλάχιστον τα 800 ευρώ για να κινήσουν  και την οικονομία κι αυτή πρέπει να είναι η στόχευση. Εμείς το θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση ότι πρέπει να γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις.

Συνέντευξη του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, στο δελτίο ειδήσεων του Star Kentrikis Elladas το Σάββατο 19/2/2022 και τη δημοσιογράφο Μαρία Τσατζαλή, για τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ