Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ποια η πορεία της καλλιέργειας της Μηδικής

Σχεδόν ανύπαρκτα είναι σήμερα τα όποια αποθέματα σε μηδική μας λένε αγρότες από τη Βοιωτία, τις Σέρρες, τη Λάρισα κα τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο πέρασμα του Ιανού που κατάστρεψε ολόκληρες σοδειές κυρίως στη Θεσσαλία. Και αν αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος η άλλη πλευρά έχει να κάνει με την σημαντική άνοδο που κατέγραψε η τιμή του προϊόντος. Ξεκινώντας από τα 12 λεπτά το κιλό το καλοκαίρι πέρυσι, πριν από μερικές μέρες έφτασε να πωλείται το κιλό στα 25 λεπτά.

Εξαιρετικά ελάχιστα είναι τα όποια αποθέματα σε μηδική μας λέει ο κ. Γιάννης Βάγκος αγρότης από το Κάστρο Βοιωτίας. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με το καιρικό φαινόμενο του Ιανού που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της καλλιέργειας στη Θεσσαλία, ενώ το πέρασμά του γκρέμισε ακόμα και αποθήκες που είχαν συγκεντρωμένο προϊόν. Ο άλλος λόγος αφορά την ανύπαρκτη ρευστότητα στην αγορά παράμετρος που ώθησε πολλούς παραγωγούς να ξεπουλήσουν το προϊόν μέσα στο Καλοκαίρι.

Όπως μας λέει ο ίδιος, ενώ παραδοσιακά η Θεσσαλία πρωταγωνιστούσε στη συγκεκριμένη καλλιέργεια την τελευταία πενταετία τα ηνία τα έχει πάρει η Στερεά Ελλάδα. Δυστυχώς όμως όπως λέει λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων και των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που βιώνει η αγορά, δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να είχαν αποθηκευτεί σε όλη τη Βοιωτία περί τα 300.000 δεμάτια. Σημειώνεται ότι η κάθε μπάλα αντιστοιχεί σε 25 κιλά. Τα κοψίματα δε που ξεκινούν τον Μάιο και ολοκληρώνονται το Σεπτέμβριο φτάνουν σε αριθμό τα 5 με 6 .

Όσον αφορά την τιμή αυτή παραμένει ίδια τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, υποστηρίζει ο κ. Γ. Βάγγος.  Συγκεκριμένα η πρώτη ποιότητα σε μπάλα αποθηκευμένη είναι 23 με 24 λεπτά το κιλό. Αν η παραλαβή γίνει από το χωράφι η τιμή τον Ιούνιο είναι στα 13 λεπτά το κιλό και φτάνει το Σεπτέμβριο τα 17 λεπτά το κιλό.

Όχι στον Ιανό και στις «πληγές» που αυτός προκάλεσε αλλά στα τρωκτικά που υπάρχουν τα οποία καταστρέφουν ολόκληρες καλλιέργειες και τα οποία δεν μπορούν να καταπολεμηθούν με φάρμακα μας μίλησε ο κ. Αχιλλέας Γεροτόλιος αγρότης από το Κιλελέρ Λάρισας. Όπως ο ίδιος μας ανέφερε η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο αγρότης έχει από τη μία να αντιμετωπίσει την καταστροφή των τρωκτικών και από την άλλη την ανύπαρκτη ρευστότητα. Κατάσταση που επιδεινώνεται, κατά τον ίδιο, καθώς οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια , ενώ την ίδια στιγμή οι επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εξάμηνες και άνω.

Όταν λοιπόν, μας λέει ο ίδιος, τα δεδομένα είναι έτσι, ο αγρότης βιώνει μία κατάσταση μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα και τελικώς για να αποκτήσει έστω και την ελάχιστη ρευστότητα αναγκάζεται να πουλήσει το προϊόν του, ενώ θα μπορούσε να το κρατήσει περισσότερο στις εγκαταστάσεις του και να πετύχει καλύτερη τιμή.

Όμως αυτό δεν γίνεται, σημειώνει ο κ. Α. Γεροτόλιος, καθώς οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Ο ίδιος καλλιεργεί με μηδική 60 στρέμματα και την τελευταία πενταετία ο μέσος όρος κυμαίνεται από 1.400 έως και 1.900 κιλά. Ο απαιτούμενος σπόρος ανά στρέμμα φτάνει τα 5 κιλά, ενώ όπως λέει το καινούργιο φύτεμα γίνεται Οκτώβριο ή Φεβρουάριο- Μάρτιο.

Πρόκειται όπως λέει για μία κοστοβόρα καλλιέργεια, καθώς τα κόστη είναι μεγάλα. Αναλυτικότερα, σημειώνει ο ίδιος, λόγω των γεωτρήσεων που γίνονται –καθώς δεν υπάρχει νερό- το κόστος για ρεύμα φθάνει τα 60-70 ευρώ, τα φάρμακα μαζί με τα λιπάσματα είναι 35 ευρώ, τα 5 κοψίματα κοστίζουν 40 ευρώ (5 επί 8 ευρώ το κόψιμο) και το δέσιμο κοστίζει μεταξύ 3,5 με 4 λεπτά το κιλό.

Όσον αφορά τις τιμές από το χωράφι είναι στα 15 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει μπορεί να είναι περίπου και τα μισά στα 8 ευρώ το πρώτο κόψιμο, λόγω των λοιπών χόρτων που υπάρχουν που υποβαθμίζουν την ποιότητα του προϊόντος, ή να πέσει βροχή όπου και πάλι το υποβαθμίζει.

Δεν υπάρχει προοπτική σε καμία καλλιέργεια αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποφασίσει να υποστηρίξει τον αγροτικό κόσμο μας αναφέρει ο κ. Δημήτρης Σιμόπουλος, αγρότης από τη Λάρισα, ξεκαθαρίζοντας ότι αναφέρεται στους νόμιμους και τους νοικοκύρηδες και όχι στους μπαταχτζίδες του κλάδου που έχουν πλημμυρίσει την αγορά.

Ο ίδιος δηλώνει αγανακτισμένος, που τρέχει για να μαζέψει τα λεφτά του και μάλιστα ακόμη και από ανθρώπους με τους οποίους έχει υπάρξει συνεργάτης για χρόνια. Όπως λέει πάνω από το 70% των επιταγών που σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά είναι ακάλυπτες, απαντώντας εμμέσως και σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια. Καλώς πράττουν υποστηρίζει ο ίδιος, αφού όπως λέει οι νοικοκύρηδες είναι πια ελάχιστοι .

Αναφερόμενος στην τελευταία καλλιεργητική περίοδο τόνισε ότι πήγε άσχημα καθώς υπήρξε πολύ μεγάλο πλήγμα από τα τρωκτικά που τρώνε μέχρι και τη ρίζες. Όπως επισημαίνει και άλλες χρονιές είχαν το ίδιο πρόβλημα, απλώς το μέγεθος του έχει διογκωθεί υπέρμετρα, ενώ είναι και μη αντιμετωπίσιμο καθώς δεν υπάρχουν σχετικά φάρμακα. Πάνω από το 50% της καλλιέργειας εξαιτίας των τρωκτικών έχει καταστραφεί, αναφερόμενος στην δική του σοδειά. Σημειώνει δε ότι πλέον καλλιεργεί περί τα 300 στρέμματα με μηδική με πτωτικές τάσεις, όταν πριν μερικά χρόνια καλλιεργούσε 600 στρέμματα.

Το 98% της μηδικής που καλλιεργείται στο Νομό Σερρών έχει πουληθεί μας λέει ο κ. Απόστολος Ματσιός από το Δημητρίτσι Σερρών. Όπως ο ίδιος μας επεσήμανε την τελευταία χρονιά, λόγω των καταστροφών που υπήρχε σε άλλες περιοχές της Ελλάδος από τον Ιανό, η ζήτηση ήταν μεγάλη, ενώ αυτό συμπαρέσυρε προς τα πάνω και τις τιμές. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί, ότι συνολικά στο Νομό καλλιεργούνται σήμερα περί τα 50.000 στρέμματα με την απόδοση ανά στρέμμα να κυμαίνεται στα 1.500 κιλά.

Η πολύ καλή περυσινή χρονιά, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει εντείνει το ενδιαφέρον για την Μηδική και ήδη όπως μας λέει στην παρούσα φάση γίνονται πάρα πολλές νέες φυτεύσεις.

Σημαντικά ανεβασμένες κατά τον ίδιο ήταν και οι τιμές τονίζοντας ότι μέσα στο Καλοκαίρι ξεκίνησαν από 12-13 λεπτά το κιλό, το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο που ήταν το πέμπτο χέρι οι τιμές είχαν ανέβει στα 18 λεπτά το κιλό και σήμερα όσες πωλήσεις πραγματοποιούνται είναι στα 23 λεπτά το κιλό.

Για απόλυτη καταστροφή και των 200 στρεμμάτων που καλλιεργεί με μηδική μας μίλησε ο κ. Θανάσης Πατσιλής από το Σιτόχωρο Φαρσάλων, γεγονός που κατά τον ίδιο οφείλεται αποκλειστικά στο πέρασμα του Ιανού. Όπως μας ανέφερε είναι σε αναμονή, καθώς ακόμη τα χωράφια του δεν έχουν στραγγίσει πλήρως για να μπορέσει να μπει μέσα το τρακτέρ να τα οργώσει.

Σε επιτόπιο έλεγχο που έκανε ο ΕΛΓΑ, κατά τον ίδιο, έβγαλε την καταστροφή στο 50% και αποζημιώθηκε με 20 ευρώ το στρέμμα. Δυστυχώς όπως μας αποκαλύπτει το γεγονός ότι οφείλει την εισφορά του 2020  (είναι περίπου 1.070 ευρώ) ήταν και ο λόγος όπως ο ίδιος πιστεύει που ο οργανισμός δεν έδωσε πλήρη καταστροφή στα χωράφια του. Και μάλιστα για μία εισφορά που πρέπει να καταβληθεί μέχρι 31-3-2021.  

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ