Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποια η πορεία της αγοράς στο Σπαράγγι

Oι έντονες βροχοπτώσεις του Απριλίου φαίνεται ότι έπληξαν καίρια την καλλιέργεια του σπαραγγιού, δημιουργώντας προβλήματα όχι μόνο στην παραγόμενη ποσότητα αλλά και στην ποιότητα. Οι παραγωγοί στο πλαίσιο αυτό, δείχνουν αρκετά συντηρητικοί στις εκτιμήσεις τους όσον αφορά την τιμή του προϊόντος, αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα της συνολικής συγκομιδής που βρίσκεται στα μισά. 


Οι κακές καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι βροχοπτώσεις και η έλλειψη ηλιοφάνειας, σύμφωνα με τον κ. Αργυράκη Σάββα, μέλος στην ΕΑΣ Καβάλας δείχνει ότι επηρέασαν το ύψος της συνολικής παραγόμενης ποσότητας. Αν και σήμερα η συγκομιδή του λευκού σπαραγγιού έχει ολοκληρωθεί στο 50% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας, οι ενδείξεις είναι ότι όσον αφορά την ΕΑΣ Καβάλας θα κυμανθεί στα 250.000 κιλά από 300.000 κιλά που ήταν πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι η παραγόμενη ποσότητα ανά στρέμμα θα είναι κάτω από 600 κιλά, ενώ υπό κανονικές συνθήκες (καιρικές) θα ήταν από 800 κιλά και πάνω.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι το 95% της παραγόμενης ποσότητας διοχετεύεται στην Κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ιταλία.
Σε επίπεδο τιμών , αν και υπάρχουν 12 σκάλες στο προσδιορισμό της για παράδειγμα ανάλογα το μέγεθος, το χρώμα κ.λπ.- πέρυσι μια μέση τιμή ήταν στα 2 ευρώ το κιλό.
To σημαντικό είναι σύμφωνα με τον κ. Σ. Αργυράκη, ότι χάρη στις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν από την ΕΑΣ Καβάλα, ιδιώτες, Συνεταιρισμούς από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκης, αλλά και από την στήριξη που υπήρχε από την Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών εγκρίθηκε το αίτημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της κρατικής ενίσχυσης λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που έπληξε το εισόδημα των καλλιεργητών η οικονομική ενίσχυση του ποσού των 2,61 εκατ. ευρώ (κυρίως στις ΠΕ Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης) με την αναλογία ανά στρέμμα να διαμορφώνεται στα 170 ευρώ περίπου.

Επιβεβαιώνει τα παραπάνω και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΕΑΣ Καβάλας, κ. Κωνσταντίνος  Λεπίδας. Τονίζει ωστόσο, ως μεγαλύτερο πρόβλημα για την πορεία της καλλιέργειας που χαρακτηρίζει άκρως δυναμική και με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης το γεγονός ότι 12 ομάδες σήμερα διαπραγματεύονται το προϊόν στο εξωτερικό. Αυτό όπως λέει πρέπει να αλλάξει και ένα κοινοπρακτικό σχήμα να το διαχειρίζεται καθώς μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μία ενιαία συσπειρωμένη φωνή με ισχυρότερη διαπραγματευτική ισχύ με τα διάφορα συνεργαζόμενα μέρη , το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Είναι σημαντικό κατά τον ίδιο μια ενιαία εικόνα για ένα προϊόν που ακόμη και έτσι όπως είναι σήμερα με διασπασμένη μορφή έχει κατακτήσει αγορές του εξωτερικού. Από την άλλη, αυτό το ένα Κοινοπρακτικό σχήμα θα μπορέσει να δρομολογήσει πιο στοχευμένα το άνοιγμα και άλλων αγορών με προοπτική, ενώ σήμερα το 70%-80% που εξάγεται κατευθύνεται μόνο στην αγορά του Μονάχου.

Για τη νέα συνεργασία που σύναψε ο ίδιος αλλά και ο συνάδελφός του Αντώνης Θεοδοσίου, με την εταιρεία Αφοί Σέξτου στη Σκύδρα μας μίλησε ο παραγωγός πράσινου σπαραγγιού κ. Χρήστος Κιρτικίδης. Όπως μας ανέφερε και οι δύο μαζί διαχειρίζονται 160 στρέμματα και θα παραδώσουν περί τους 80 με 100 τόνους πράσινο σπαράγγι, το οποίο οι Αφοί Σέξτου θα το διοχετεύσει σε αγορές της Ευρώπης και κυρίως στη Δανία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. 

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Χ. Κυρτικίδη έχει συγκομιστει το 50% της παραγόμενης ποσότητας και η προοπτική είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 20 με 25 Μαΐου (εφόσον οι τιμές είναι αξιοπρεπείς και κυμανθούν μεταξύ 2 με 2,5 ευρώ το κιλό). 


Δυστυχώς οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλο τον Απρίλιο προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια τόσο από πλευράς παραγωγής, όσο και από πλευράς ποιότητας μας είπε ο κ. Σάκης Μαλτεπιώτης, πρόεδρος στην Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θράκης με έδρα στο Τυχερό. 

Ηδη, όπως μας τόνισε για το θέμα έχει ενημερωθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη και αναμένεται η απάντηση από τον ΕΛΓΑ στην Αθήνα καθώς και οι ενέργειες στήριξης που θα πρέπει να δώσει στους παραγωγούς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Σημειώνεται ότι στον Εβρο, τα στρέμματα με λευκά σπαράγγια φτάνουν τα 1.600 με 1.800. H απόδοση ανά στρέμμα υπό κανονικές καιρικές συνθήκες φτάνουν και τα 1000 κιλά, ενώ φέτος η στρεμματική απόδοση θα κυμανθεί στα 350 με 370 κιλά. 

Δυστυχώς κατά τον ίδιο, φέτος δεν υπάρχουν κιλά, ενώ και η τιμή αναμένεται να είναι χαμηλή λόγω των προβλημάτων ποιότητας που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις. Σημειώνεται ότι και πέρυσι η τιμή ήταν χαμηλή στο 1 ευρώ και κάτι το κιλό. 

Η κατάσταση είναι δύσκολη, υπογραμμίζει ο ίδιος και απαιτεί την άμεση κινητοποίηση από τους αρμόδιους φορείς, καθώς με τα τωρινά δεδομένα δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε το καλλιεργητικό κόστος. Μιλάμε για μία δαπανηρή καλλιέργεια, που τα κόστη της έχουν ξεφύγει την τελευταία διετία φτάνοντας τα 1000 με 1.200  ευρώ το στρέμμα όταν πριν από μία τετραετία κυμαίνονταν στα 800 ευρώ περίπου. 

Είναι μια δύσκολη χρονιά η φετινή για το σπαράγγι και από πλευράς ποσότητας αλλά και ποιότητας, μας λέει ο γενικός διευθυντής στην ΕΑΣ Αγρινίου, κ. Βασίλης Γατής. Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός συγκομίζει 80% πράσινο σπαράγγι και 20% περίπου λευκό. 

Όπως μας τόνισε οι βροχές του Απριλίου, δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια μη διαχειρίσιμα, όπως οι ασθένειες που προέκυψαν. Σήμερα η συγκομιδή έχει περάσει το 70%. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό δεν είναι ευνοικές για το σπαράγγι με αποτέλεσμα οι Ελληνες παραγωγοί να είναι επιφυλακτικοί με την πορεία του προϊόντος. Το μόνο θετικό είναι ότι οι ίδιες καιρικές συνθήκες επικράτησαν την προηγούμενη περίοδο και στην Γερμανία και έτσι έχει αργοπορήσει εκεί η συγκομιδή. Ομως όταν βγουν τα Γερμανικά σπαράγγια, τότε η ζήτηση για τα ελληνικά είναι πολύ μικρή. 

Δυστυχώς όπως λέει έτσι όπως είναι η κατάσταση φέτος δεν ευνοείται η τιμή και η δική του εκτίμηση είναι ότι θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περυσινά που κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 2 ευρώ το κιλό. 

ΙΣΤΟΡΙΑ
Το σπαράγγι ήταν γνωστό από τους αρχαίους χρόνους ως ένα σπάνιο και ένα από τα πιο ακριβά χορταρικά που μπορούσαν να γευτούν υψηλές κοινωνικές τάξεις με πλούσιο βαλάντιο.

Η κατανάλωσή του αυξήθηκε αργότερα με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου πράγμα που επέβαλε την συστηματική καλλιέργειά του. Η επεξεργασία του νωπού σπαραγγιού χωρίζεται σε δύο μέρη, στη επεξεργασία του στο σπίτι και την επεξεργασία του στο συσκευαστήριο από όπου φεύγει για αγορές του εξωτερικού. 

Περιέχει: Νερό 93,75-94,5%, λεύκωμα 1,62-1,79%, λίπη 0,11-0,25%, μη αζωτούχες ουσίες 2,26-2,33%,ίνες 0,81-1,04%, τέφρα 0,54-0,70%.

Η περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία ανά 100 γραμμάρια φρέσκου σπαραγγιού είναι: Ασβέστιο 20mg,φώσφορος 60mg,σίδηρος 1mg.

Τα σπαράγγια είναι φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης B και C.Η συμπύκνωση των παραπάνω συστατικών βρίσκεται στο βλαστό και ελαττώνεται προς τη βάση. Η φλούδα του σπαραγγιού είναι πλουσιότερη σε συστατικά από ότι η καρδιά. Κατά το βράσιμο η απώλεια των βιταμινών κυμαίνεται από 27-40%.

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ