Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πληρωμή ΕΛΓΑ για ζημιές του 2022 την Μεγάλη Εβδομάδα

Την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις για τις ζημιές που προκάλεσε ο πρόσφατος παγετός στις δενδρώδεις κυρίως καλλιέργειες του νομού Λάρισας, ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Όπως τόνισε ο Θεσσαλός πολιτικός οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές κυρίως σε αμυγδαλιές σε εκτάσεις των δήμων Τεμπών, Ελασσόνας και Αγιάς καθώς και σε πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα) στην περιοχές του Τυρνάβου, των Τεμπών και του Κιλελέρ. Συνεπώς, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν λόγω της ενεργειακής κρίσης και δυσκολεύουν τη ρευστότητα των αγροτών, οι διαδικασίες που απαιτούνται για να δοθούν αποζημιώσεις πρέπει να κινηθούν γρήγορα. Επιπροσθέτως, έθεσε το θέμα των πληρωμών για ζημιές του 2022, αναφέρθηκε στο αίτημα των παραγωγών φασολιών της Καλλιπεύκης, της Καρυάς και της Συκαμινέας ώστε να επανεξεταστεί η δυνατότητα αποζημίωσης για τις ζημιές από καύσωνα το καλοκαίρι του 2021, όπως και για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας έγκρισης της συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κατά τη διάρκεια της συνάντησης  επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του Περιφερειακού Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, που εδρεύει στη Λάρισα, κ. Σπύρο Σπυρόπουλο και ενημέρωσε τον βουλευτή ότι γίνονται επισημάνσεις για τις προκληθείσες από τον φετινό παγετό ζημιές και αμέσως μετά τη λήξη των προθεσμιών των αναγγελιών ζημιάς και των αιτήσεων των πληγέντων αγροτών, όπου κρίνεται απαραίτητο, θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις.

Deminimis για φασόλια

Για τα φασόλια σε Καλλιπεύκη, Καρυά και Συκαμινέα, ο κ. Λυκουρέντζος εξήγησε ότι η ζημιά από τον καύσωνα δεν αιτιολογείται με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο ΕΛΓΑ. Ωστόσο, δεδομένου ότι ζημιά στην καλλιέργεια από τον καύσωνα υπήρξε, ζήτησε από τον προϊστάμενο του Υποκαταστήματος να του αποστείλει έκθεση σχετικά με τις εκτάσεις και τον αριθμό των πληγέντων παραγωγών, ώστε στη συνέχεια να  υποστηρίξει αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταβολή ενισχύσεων de minimis, στους εν λόγω παραγωγούς φασολιών. 

Εργαζόμενοι ΕΛΓΑ

Σχετικά με τις αποζημιώσεις του 2022, μετά και την πληρωμή του Μαρτίου, ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι ο ΕΛΓΑ θα προβεί σε μια μεγάλη πληρωμή εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ για το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας των Εργαζομένων του ΕΛΓΑ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την υπηρεσία και αναμένεται η έγγραφη συγκατάθεση του αρμόδιου Υπουργού κ. Γεωργαντά, ώστε να προωθηθεί στο υπουργείο Οικονομικών.       

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ