Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πληρωμές ΕΛΓΑ : 71 εκατ. για τον ανοιξιάτικο παγετό

Με απόφαση του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού, κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου
Καταβάλλονται την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 71 εκατομμύρια ευρώ ως εξοφλήσεις αποζημιώσεων τόσο για τον «Παγετός Άνοιξη 2021»,ο οποίος έπληξε βαρύτατα δενδροκαλλιέργειες στο σύνολο της χώρας, όσο και για ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από άλλες αιτίες στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου εντός του έτους 2021.

Μέχρι τώρα με τη διαδικασία πληρωμής προκαταβολών αλλά και εξοφλήσεων πορισμάτων για τις αποζημιώσεις του «ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2021» έχουν ήδη καταβληθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο εξασφαλίστηκε από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σε εφαρμογή του νόμου 3877/2010 και την εξόφληση αναδρομικών οφειλών των προηγούμενων κυβερνήσεων προς τον ΕΛ.Γ.Α.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, το οποίο έθεσε η Κυβέρνηση.

H εξόφληση του συνόλου των πορισμάτων ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο 2022.

Σε αντίθεση με εκείνους, οι οποίοι προέβλεπαν ότι τo YπΑΑΤ και ο ΕΛ.Γ.Α. δεν θα ανταποκριθούν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους, η αποτελεσματικότητά μας, διαψεύδει τις προβλέψεις τους και ακυρώνει τις εκτιμήσεις τους.

Επιπροσθέτως ο ΕΛ.Γ.Α. εξακολουθεί να πληρώνει ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021, όταν στο παρελθόν κάτι ανάλογο συνέβαινε μετά την πάροδο τουλάχιστον 15 μηνών.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών πραγματοποιείται σε μία δόση και στο 100%της αξίας των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του έτους 2021 οι συνολικές αποζημιώσεις οι οποίες κατεβλήθησαν στους αγρότες για ζημίες 2020 και 2021 πλησιάζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, «πρόκειται για τις μεγαλύτερες πληρωμές αποζημιώσεων οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια και αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την στήριξη των αγροτικών νοικοκυριών, τα οποία δοκιμάζονται από τις συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων, απότοκα της κλιματικής κρίσης.

Οι Ελληνίδες και Έλληνες αγρότες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσουν την προσπάθεια του εκσυγχρονισμού του ΕΛ.Γ.Α., της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού με απώτερη επιδίωξη την άμεση, καθοριστική στήριξη των Ελληνίδων και Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση και το προσωπικό του ΕΛΓΑ για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε οι πληρωμές να γίνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει η κυβέρνηση».

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ