Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πήρε μπροστά η αγορά των αγροτικών μηχανημάτων

Σημαντική άνοδος καταγράφεται στην αγορά γεωργικών μηχανημάτων και ελκυστήρων στην Ελλάδα, χάρη στα σχέδια βελτίωσης αλλά και το ενδιαφέρον των παραγωγών να ανανεώσουν (και να βελτιώσουν) τον εξοπλισμό τους. Την ίδια στιγμή ωστόσο, όπως επισημαίνεται από παράγοντες της αγοράς, τα γραφειοκρατικά προβλήματα παραμένουν, δυσκολεύοντας σημαντικά τις διαδικασίες ένταξης των παραγωγών στο πρόγραμμα επιδότησης, αν και καταγράφονται κάποια βήματα προς τη θετική κατεύθυνση.

Οι αγρότες που επιδιώκουν την ένταξή τους στα σχέδια βελτίωσης, στρέφονται κυρίως στην αγορά νέων τρακτέρ, με καλύτερη ιπποδύναμη και χαμηλή κατανάλωση καυσίμων, επιδιώκοντας να βελτιώσουν έτσι την απόδοση των καλλιεργειών τους. Την ίδια στιγμή, αυξημένη είναι η ζήτηση και για αγροτικά παρελκόμενα, όπως σύγχρονα ψεκαστικά, που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ψεκασμού και διακρίνονται για την καινοτομία τους καθώς και αγροτικά εργαλεία όπως φρέζες, καταστροφείς και μηχανήματα συγκομιδής τα οποία επίσης καταγράφουν σημαντική άνοδο.

“Η αγορά το 2020 συγκριτικά με το 2019 βλέπουμε ότι κατέγραψε μια σημαντική αύξηση, η οποία οφείλεται στα σχέδια βελτίωσης. Είχε πέσει πολύ χαμηλά η αγορά τα τελευταία χρόνια και πλέον ανέβηκε, ωστόσο και πάλι παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αν και η άνοδος είναι σημαντική” εξηγεί ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής.

Χαρακτηριστικό της ανόδου που καταγράφεται στην αγορά είναι το γεγονός ότι το 2020 πουλήθηκαν διπλάσια τρακτέρ συγκριτικά με το 2019. Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στον χρόνο που απαιτείται μέχρι να εγκριθεί το σχέδιο βελτίωσης και να “τρέξει” η επιδότηση. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, οι παραγωγοί από την πλευρά τους διατηρούν στάση αναμονής, ήτοι δεν αγοράζουν περιμένοντας να υλοποιηθεί το πρόγραμμα επιδότησης, και για το διάστημα αυτό καταγράφεται καθίζηση στην αγορά. Οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, για τον λόγο αυτό, την ανάγκη να προχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να περιοριστεί η γραφειοκρατία.

Οι απώλειες της αγοράς την περίοδο της αναμονής είναι μεγάλες. Ακούστηκε ότι θα έχουμε και νέα εξαγγελία σχεδίων βελτίωσης και καλό είναι να ακούσουν και την αγορά και να μειωθεί η άσκοπη γραφειοκρατία. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που πρέπει να βελτιωθούν” συμπληρώνει ο Σάββας Μπαλουκτσής.

Από την πλευρά τους οι αγρότες φαίνεται πως βλέπουν την προοπτική των σχεδίων βελτίωσης ως μονόδρομο για την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν νέα αγροτικά μηχανήματα ή να επενδύσουν στην απόκτηση νέου τρακτέρ.

Όλοι οι αγρότες περιμένουμε τέτοιου είδους προγράμματα για να προβούμε σε επενδύσεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βελτιωθούμε τεχνολογικά. Δεν είναι σε θέση κάποιος αγρότης να αποταμιεύσει τόσο μεγάλα ποσά για να αγοράσει τρακτέρ και μηχανήματα. Τα επενδυτικά αυτά προγράμματα “ανοίγουν την όρεξη” στους αγρότες για επενδύσεις, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έκαναν” εξηγεί από την πλευρά του ο Σάββας Αργυράκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου.

Σχολιάζοντας τα γραφειοκρατικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες που συμμετέχουν στα σχέδια βελτίωσης ο ίδιος επισημαίνει πως “το μεγάλο πρόβλημα είναι μέχρι να έρθει η έγκριση. Εδώ στην Καβάλα οι υπηρεσίες λειτουργούν άψογα και οι πληρωμές γίνονται άμεσα, μέσα σε λίγες ημέρες. Το δύσκολο ωστόσο παραμένει το στάδιο μέχρι να λάβει κάποιος την έγκριση”. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, οι αγρότες της περιοχής βλέπουν με ιδιαίτερα θετικό μάτι τέτοιου είδους επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς τους επιτρέπουν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους, να δουλεύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα στις καλλιέργειες τους και να κερδίζουν σε κατανάλωση καυσίμων, μέσω της αγοράς νέων, πιο αποδοτικών, γεωργικών ελκυστήρων.

Του Γιώργου Μαυρίδη

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ