Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Δημήτρης Καπούνης για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και η απάντηση του Γιώργου Γεωργαντά!

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος στην Νάξο και στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους παραγωγής αναφέρθηκε γι’ άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του Open
«Αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση. Ένας αγρότης πέρυσι έβαζε 300 ευρώ πετρέλαιο στο τρακτέρ, σήμερα βάζει 500. Αυξημένο κατά πολύ είναι, επίσης, το κόστος της ενέργειας αλλά και των ζωοτροφών, όπως και των μεταφορικών. Αυτές οι αυξήσεις μεταφέρονται στις τιμές του γάλακτος, του τυριού, στον τελικό καταναλωτή δηλαδή», είπε αρχικά ο Δ. Καπούνης.
Και πρόσθεσε: «Παράλληλα, έχει σημειωθεί μείωση της παραγωγής των τυροκομικών μας προϊόντων διότι έχει μειωθεί η παραγωγή γάλακτος. Έχουν σφαχτεί πάρα πολλά ζώα και παράλληλα οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν κρατήσει αρκετά ζώα αναπαραγωγής. Ακόμη, σε λίγο διάστημα δεν θα έχουμε κρέας στην αγορά».
Τέλος, στην ερώτηση αν θα… χαθεί η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., απάντησε: «Εμείς το παλεύουμε. Θα την κρατήσουμε την Γραβιέρα Νάξου. Έχει βάλει πλάτη η Ένωση στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους. Πρέπει, ωστόσο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να το δει το θέμα και να εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης που έχουν προαναγγελθεί – να μας πει τι θα πάρει ο κάθε κτηνοτρόφος. Μας έχει υποσχεθεί κάποια πράγματα και τα περιμένουμε».
Λίγη ώρα αργότερα, στον «αέρα» της ίδιας εκπομπής του Open μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και το πρώτο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν… η επισήμανση του Δημήτρη Καπούνη!
Απάντησε, λοιπόν, ο κ. Γεωργαντάς, μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ενίσχυση που ζητούν οι κτηνοτρόφοι για τις ζωοτροφές έχει προαναγγελθεί. Είμαστε ήδη σε διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δοθούν στους κτηνοτρόφους ως ενίσχυση 90 εκατ. για αγορά ζωοτροφών. Μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για να κάνουν τις αιτήσεις τους οι κτηνοτρόφοι. Προσπαθούμε να τους στηρίξουμε. Είναι δύσκολη η περίοδος για τους κτηνοτρόφους, ακριβώς λόγω της αύξησης των ζωοτροφών και ειδικά στα νησιά που έχουν και την μεταφορά, αλλά γι’ αυτό έχουμε προβλέψει το μεταφορικό ισοδύναμο».

Δείτε το απόσπασμα με τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη και την απάντηση του Γ. Γεωργαντά:

https://www.youtube.com/watch?v=XzoVsIPEtZ8&t=1s

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ