Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Οι ανατιμήσεις «σβήνουν» την αγελαδοτροφία στη Βόρεια Ελλάδα

spot_img

Συνθήκες… αφανισμού βιώνει η αγελαδοτροφία στη Βόρεια Ελλάδα, με το κύμα των ανατιμήσεων και τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής να οδηγούν ολοένα και περισσότερους κτηνοτρόφους στην πώληση ή τη σφαγή των κοπαδιών τους, αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα. Μπορεί στην αγορά να έχουν διαμορφωθεί ιδιαίτερα ευνοϊκές τιμές πώλησης του γάλατος, με τις γαλακτοβιομηχανίες να προσφέρουν 50 και 60 λεπτά στους παραγωγούς, ωστόσο την ίδια στιγμή το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει βασικά λειτουργικά έξοδα των κτηνοτροφικών μονάδων, όπως το ρεύμα, το πετρέλαιο και τις ζωοτροφές, δημιουργεί ένα κλίμα έντονης οικονομικής δυσπραγίας για τους αγελαδοτρόφους.

Τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της κτηνοτροφίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ μέσα στην τελευταία εξαετία είναι αποκαρδιωτικά, καθώς φαίνεται πως σχεδόν οι τρεις στους δέκα εγκαταλείπουν τον κλάδο και αναζητούν την τύχη τους αλλού, είτε οδηγούνται σε καθεστώς ανεργίας. Μάλιστα, οι προεκτάσεις αυτής της αρνητικής τροπής για την πορεία της κτηνοτροφίας δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά και κοινωνικές, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της ερημοποίησης των ορεινών οικισμών της περιοχής, με τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνταν μέχρι πρότινος να βάζουν «λουκέτο» στις μονάδες τους, ενώ δεν δίνονται κίνητρα στους νέους να ενισχύσουν τον κλάδο της κτηνοτροφίας και δη της αγελαδοτροφίας.

Σφάζουν και εγκαταλείπουν

«Δεν υπάρχουν πολλοί αγελαδοτρόφοι στην περιοχή. Οι τιμές έχουν διαμορφωθεί κοντά στα 50 λεπτά, αλλά το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία όταν οι τιμές ήταν καρφωμένες στα 18 και 20 λεπτά για το γάλα» εξηγεί ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστος Τσέρνιος τονίζοντας πως αντίστοιχη αύξηση τιμών καταγράφεται σε όλα τα γάλατα, αύξηση ωστόσο που δεν επαρκεί για να καλύψει τις αντίστοιχες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής. «Οι τιμές σε όλα τα γάλατα έχουν αυξηθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Αλλά αυτό που λέμε εμείς οι κτηνοτρόφοι είναι ότι την αύξηση αυτή την τρώει το κόστος παραγωγής που έχει διπλασιαστεί και σε κάποιες περιπτώσεις έχει ακόμη και τριπλασιαστεί» προσθέτει ο ίδιος.

Ο έμπειρος μάλιστα κτηνοτρόφος τονίζει εμφατικά πως σήμερα ο μεγάλος βραχνάς για τον κλάδο της κτηνοτροφίας είναι οι ζωοτροφές, καθώς και το ενεργειακό κόστος. «Ο γιαρμάς που παίρναμε και αποτελεί τη βασική τροφή κοστίζει τώρα 50 λεπτά ενώ πριν ήταν κοντά στα 28 λεπτά. Φοβάσαι να πας στο βενζινάδικο με το πετρέλαιο να είναι αυτή τη στιγμή πάνω από 2 ευρώ» υπογραμμίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται πλέον να καλλιεργούν ζωοτροφές, όπως το τριφύλλι, προκειμένου να καλύψουν την κτηνοτροφική δραστηριότητά τους, που παρουσιάζεται ζημιογόνα.

«Αν δεν σπέρνεις χωράφια τώρα δεν μπορείς να κρατήσεις κοπάδι. Αναγκαστικά δηλαδή κάνεις μια δεύτερη δουλειά για να καλύψεις την ζημιογόνα κτηνοτροφία. Οι αγελαδοτρόφοι που πωλούν μόνο κρέας είναι μέσα για μέσα φέτος και για αυτό βλέπουμε να σφάζονται κοπάδια. Στην περιοχή έχουν σφαχτεί 7 κοπάδια. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκε η σφαγή των ελληνικών βοοειδών κατά 18%. Την ίδια στιγμή δεν έχουν αυξηθεί η γέννες, ενώ με τον υποσιτισμό το πρόβλημα διογκώνεται. Πρακτικά βλέπουμε ότι σφάζονται ενήλικα ζώα είτε επειδή δεν έχουν να τα ταΐσουν είτε επειδή εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Δυστυχώς, το δεύτερο είναι το πιο σύνηθες» επισημαίνει ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων Κάτω Νευροκοπίου.

Πονοκέφαλος τα λειτουργικά

Σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν τόσο οι αγελαδοτρόφοι όσο και στο σύνολό του ο κτηνοτροφικός κόσμος. Παρά τις αυξήσεις στην τιμή του γάλατος, τα λειτουργικά έξοδα παραμένουν δυσβάσταχτα για όλους. «Η τιμή στο γάλα έχει αυξηθεί αλλά την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί και τα λειτουργικά έξοδα. Δυστυχώς παρά την άνοδο στις τιμές τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι σφάζονται ζώα και κλείνουν μονάδες γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά κόστη» τονίζει ο Αθανάσιος Λουκμακιάς, κτηνοτρόφος από την Ξάνθη και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΚ.

«Οι αυξήσεις στις ζωοτροφές, το πετρέλαιο και το ρεύμα δημιουργούν μιακατάσταση πραγματικά ασύμφορη. Ειδικά στις ζωοτροφές βλέπουμε διπλασιασμό των τιμών ενώ το πετρέλαιο από εκεί που ήταν στο 1,10 πλέον έχει εκτοξευτεί πάνω από 2 ευρώ και κατά συνέπεια το κοστολόγιο μιας μέσης κτηνοτροφικής μονάδες διπλασιάζεται» προσθέτει ο ίδιος. Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει έντονα τους κτηνοτρόφους στη Βόρεια Ελλάδα είναι η απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης του κλάδου τους, ώστε από τη μια να δοθούν κίνητρα για την δημιουργία νέων κτηνοτροφικών μονάδων και από την άλλη να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι που δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης.

Χαρακτηριστικό της οργής που διακατέχει τους κτηνοτρόφους στην Περιφέρεια ΑΜΘ είναι και το πρόσφατο δελτίο τύπου που εξέδωσαν από κοινού, στο οποίο μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για μια «μία χούφτα ασχέτων με την κτηνοτροφία γραφειοκρατών και πολιτικών, οι οποίοι χωρίς να διαβουλευτούν πραγματικά και με εγωιστικές αποφάσειςοδηγούν νομοτελειακά τους κτηνοτρόφους στον αφανισμό».Οι κτηνοτρόφοι μάλιστα καταθέτουν μια σειρά από επισημάνσεις ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται – ή δεν λαμβάνονται – για την κτηνοτροφία και ζητούν άμεσες λύσεις καθώς και την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιοχή, για να τεθούν τα προβλήματα επί τάπητος.

Γεώργιος Μαυρίδης – Έντυπη ΑγροΈκφραση

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ