Μετρούν απώλειες οι παραγωγοί που περιμένουν (ακόμη) να λάβουν ενισχύσεις από την πολιτεία
Μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχθηκαν οι παραγωγοί πατάτας στη Βόρεια Ελλάδα από την πανδημία του κορωνοϊού, με δεκάδες τόνους της φετινής τους σοδειάς να κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετοι και τους ίδιους να κάνουν λόγο για ισχυρό οικονομικό πλήγμα. Μάλιστα, όπως τονίζουν σχετικά, αναμένουν ακόμη από την πολιτεία να κινητοποιηθεί και να τους ενισχύσει οικονομικά καθώς σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται ακόμη και με αφανισμό με αβέβαιη την απορρόφηση της πατάτας που έχουν καλλιεργήσει, λόγω της χαμηλής εμπορικής ζήτησης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά μετά και την παρατεταμένη επιβολή περιοριστικών μέτρων και τα απανωτά lockdown.
Κάνοντας έναν απολογισμό της έως τώρα παραγωγής, οι αγρότες που καλλιεργούν πατάτες στο Νευροκόπι, μιλούν για ολέθριες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ τονίζουν με έμφαση πως ένα 70% της παραγωγής τους παραμένει αδιάθετο. “Έχουμε μεγάλα αποθέματα αδιάθετα. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και για εμάς το πρόβλημα δεν είναι τωρινό αλλά εμφανίστηκε με το ξεκίνημα της καλλιέργειας, καθώς λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας ανέβηκε αισθητά το κοστολόγιο της πατάτας” εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας, Γιάννης Κεσκίνογλου προσθέτοντας πως το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης περιόρισε και την καταναλωτική ζήτηση της πατάτας ενώ όπως εκτιμά ο ίδιος και οι πολίτες από την πλευρά τους περιόρισαν τις δαπάνες τους.
“Ο κορωνοϊός μας έχει γονατίσει φέτος. Δεν μπορείς να πουλήσεις την πατάτα, με την εστίαση κλειστή ζοριζόμαστε πολύ, έχουμε βγει στις λαϊκές και αναγκάζεσαι να κατεβάσεις στο πιο χαμηλό σημείο την τιμή για να μην σου μείνουν αδιάθετες” προσθέτει από την πλευρά του ο Σερεφιάς Διαμαντής παραγωγός πατάτας από τον Λειβαδίτη, στην ορεινή Ξάνθη, τονίζοντας πως γίνεται εισαγωγή πατάτας από άλλες χώρες αντί να στηριχθούν οι τοπικοί παραγωγοί. “Σαν ποιότητα η χρονιά ήταν πολύ καλή στον Λειβαδίτη. Ωστόσο ως προς την πώληση υπάρχουν προβλήματα. Αντί να στηρίξουμε το ελληνικό προϊόν και να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τους παραγωγούς στα μέρη μας, στηρίζουμε την ξένη πατάτα” υπογραμμίζει ο ίδιος.
Άξιο αναφοράς το γεγονός πως σε περιοχές όπως το Νευροκόπι η πατάτα αποτελεί μονοκαλλιέργεια με αποτέλεσμα οι αγρότες να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και να μετρούν σημαντικές απώλειες στη βασική πηγή εισοδήματός τους.
“Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται η διάκριση ανάμεσα σε ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή πατάτα. Γιατί γίνεται αυτό. Όσοι έβγαλαν πατάτες την άνοιξη μπορούσαν για παράδειγμα να πουλήσουν στην εστίαση που δούλεψε το καλοκαίρι. Εμείς τώρα που θα τη δώσουμε; Βγαίνουμε στις λαϊκές και οι τιμές εκεί είναι σκοτωμένες” αναφέρει ο Σερεφιάς Διαμαντής. Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής και στρεμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, είναι στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου της ΠΕ Δράμας, με 20.000 στρέμματα που αφορούν καλλιέργειες δηλωμένες ως καλοκαιρινές και φθινοπωρινές. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη χειραγώγηση της τιμής ήδη και ένα τέτοιο πλήγμα από τον κορονοϊό δεν θα το αντέξουμε χωρίς υποστήριξη” εξηγεί ο Γιάννης Κεσκίνογλου.
Του Γιώργου Μαυρίδη
ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ