Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κρι Κρι: Επενδύει στη Βιώσιμη Ανάπτυξη με τη νέα μονάδα Βιοαερίου

Σέρρες, 31 Μαΐου 2022– Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, πιστή στο όραμά της να εξελίσσεται και να προβάλλει την ελληνική διατροφική κληρονομιά σε ολόκληρο τον κόσμο, συνεχίζει να σημειώνει αξιοσημείωτη ανοδική πορεία, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμια κλίμακα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία, η οποία παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη πωλήσεων την τελευταία εξαετία, σημείωσε το 2021 πωλήσεις ύψους 135 εκ.€. Κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στους παραγωγούς γιαουρτιού στην Ελλάδα και τη δεύτερη θέση ως μάρκα στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, με το μερίδιό της να ανέρχεται σε 16,9% σε αξία (Ιαν.-Μάρτιος 2022, IRI). Τα προϊόντα γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας είναι επίσης σημαντικά για την Κρι Κρι, καθώς, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της συγκεκριμένης κατηγορίας, αναπτύσσει συνεχώς νέα προϊόντα, σε συνεργασία με πελάτες της. Μαζί λοιπόν με τα επώνυμα Κρι Κρι, το συνολικό της μερίδιο ξεπερνά το 30% σε όγκο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα 1 στα 3 γιαούρτια στην Ελλάδα να παράγεται από την Κρι Κρι.

Όσον αφορά στην ελληνική αγορά παγωτού, η Κρι Κρι βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με το μερίδιό της να ανέρχεται στο 15,0% (σε όγκο, Nielsen), ενώ αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία παγωτού με πανελλαδική διανομή. Σε αυτό συμβάλλει κυρίως το ανεπτυγμένο δίκτυο 18.200 σημείων πώλησης, στην παραδοσιακή αγορά.

Η εξωστρέφεια βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της Κρι Κρι, με τις πωλήσεις από τις εξαγωγές σε 41 χώρες να αποτελούν το 46% του συνολικού εταιρικού τζίρου. Οι ευκαιρίες της Κρι Κρι στις διεθνείς αγορές είναι σημαντικές τόσο για το γιαούρτι όσο και για το παγωτό, όπου κινητήρια δύναμη αποτελούν τα προϊόντα Frozen Yogurt που έχουν ήδη επιτύχει υψηλές πωλήσεις στις χώρες που έχουν λανσαριστεί.

Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία διαθέτει 450  εργαζόμενους, ενώ το διάστημα  2014-2021 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους  78 εκ.€ για πάγιο εξοπλισμό.

Έχοντας στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, η Κρι Κρι επενδύει επίσης στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην κυκλική οικονομία και εστιάζει στη μείωση της χρήσης φυσικών πόρων, καθώς και στην παραγωγή ενέργειας από απόβλητα παραγωγικών διαδικασιών.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε τη Μονάδα Βιοαερίου για Παραγωγή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας αποκλειστικά  από τα υγρά απόβλητα & παραπροϊόντα της βιομηχανίας, μια επένδυση ύψους 6 εκ.€. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο υψηλής τεχνολογίας που αξιοποιεί ταυτόχρονα απόβλητα μεγάλης παροχής και υψηλού οργανικού φορτίου που προκύπτουν από την παραγωγή παγωτού, γαλακτοκομικών προϊόντων και ορού γάλακτος.

Η μονάδα έχει δυνατότητα αναερόβιας επεξεργασίας έως 3.000 κυβικά λυμάτων ανά ημέρα & έως 200 κυβικά ορού γάλακτος ανά ημέρα. Τα αποτελέσματα είναι πολλαπλά. Το ρυπαντικό φορτίο που εξουδετερώνεται ισοδυναμεί με μια πόλη πληθυσμού 200.000 κατοίκων. Επιπλέον, το παραγόμενο βιοαέριο θα χρησιμοποιείται στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας & θερμότητας, η ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η παραγόμενη θερμότητα θα αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου

Η μονάδα παράγει 500 κυβικά βιοαερίου ανά ώρα και η ηλεκτρική  ενέργεια που θα παράγεται καλύπτει  τις ανάγκες 2.000 νοικοκυριών. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα μειώνονται κατά 350 τόνους, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή της εγκατάστασης στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια επίτευξης κλιματικά ουδέτερης & κυκλικής οικονομίας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου με ιδία κεφάλαια και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η Κρι Κρι μετασχηματίζει το παραγωγικό της μοντέλο βασιζόμενη στα πρότυπα του ESG.

Κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία, η Κρι Κρι είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσει όποια νέα πρόκληση.

Ενδιαφέρον για τη Δωδώνη

Η Κρι- Κρι παραμένει μεταξύ των διεκδικητών της χειμαζόμενης εταιρείας Δωδώνη Παγωτά ΑΒΕΕ δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας, αναφέροντας ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως για το brand της και το δίκτυο πωλήσεων στα νησιά. Σύμφωνα με τον κ. Τσινάβο τα αποτελέσματα του διαγωνισμού πώλησης της Δωδώνη Παγωτά ΑΒΕΕ αναμένονται περί τα μέσα Ιουνίου.

«Κανένα υπουργείο δεν μπόρεσε να είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο των τιμών. Ουσιαστικά δεν έγινε καμία παρέμβαση. Η κερδοσκοπία συνεχίζεται. Σε απόγνωση είναι πολλοί κλάδοι.» Τα παραπάνω αναφέρθηκαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Παναγιώτη Τσινάβο, στο περιθώριο της παρουσίασης της νέας μονάδας βιοαερίου και παραγωγής ΑΠΕ της εισηγμένης γαλακτοβιομηχανίας, με τον Σερραίο επιχειρηματία να τονίζει πως «βλέπουμε μια κερδοσκοπική άνοδο των τιμών σε ενέργεια, πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας», που θα ρυθμιστεί αναγκαστικά από την ίδια την αγορά, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ