Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Καίγονται” οι αγρότες της Καρδίτσας από έλλειψη εργατικών χεριών, εχθρών και ασθενειών σε καπνά, πιπεριές και βαμβάκια

  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

«Καίγονται» οι αγρότες της Καρδίτσας, όπως μας ενημερώνουν αναγνώστες του νομού,  από την έλλειψη εργατικών χεριών-κυρίως στις καλλιέργειες των λαχανικών αλλά και του καπνού, με αποτέλεσμα, όπως βλέπετε και στις σχετικές φωτό, τα προϊόντα να μένουν ασυγκόμιστα στα χωράφια.

Τα καπνά, που ήθελαν πιο νωρίς μάζεμα, κιτρινίζουν, ωριμάζουν και σαπίζουν, ενώ οι πιπεριές που κι αυτές έπρεπε να συγκομιστούν πράσινες, ήδη έχουν κοκκινίσει και κρίνονται ακατάλληλες για το εμπόριο.

Οι αγρότες της Καρδίτσας, με τις καλλιέργειες καπνών και πιπεριών, κάθε χρόνο απασχολούσαν εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, όμως φέτος αυτοί προτίμησαν την Ιταλία και έτσι έμειναν από εργατικά χέρια.

Πρόβλημα και στα όψιμα βαμβάκια

Παράλληλα, όπως μας αναφέρουν οι αγρότες της Καρδίτσας, πρόβλημα υπάρχει και στην καλλιέργεια του βαμβακιού, ειδικά στα όψιμα βαμβάκια και κυρίως σ’ αυτά που χτύπησε το χαλάζι στις 20 Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά, αυτά τα βαμβάκια, οψίμισαν κατά 40 ημέρες περίπου, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ευάλωτα στις ασθένειες και στους εχθρούς της καλλιέργειας, ειδικά στο πράσινο σκουλήκι.

Μάλιστα, όπως πάντα αναφέρουν οι αγρότες, παρότι προέβησαν σε σχετικούς ψεκασμούς, που έφτασαν μέχρι και τέσσερις φορές (και για μελίγκρες, τζιτζικάκια, λύγκο κτλ), το σκουλήκι δεν υποχώρησε, με τους γεωπόνους να κάνουν λόγο για επικαλυπτόμενες γενιές του πράσινου σκουληκιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος για μειωμένη παραγωγή.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ