Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η ΕΟΑΣΝΛ για τα τρέχοντα αγροτικά ζητήματα

Συνεδρίασε το Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει διάχυτος προβληματισμός και αγανάκτηση από τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, τα αυξημένα τουλάχιστον κατά 50% τιμολόγια αγροτικού ρεύματος, την συνεχή αύξηση της  τιμής του πετρελαίου, τις καθυστερήσεις στην καταβολή προκαταβολών και αποζημιώσεων από τις κάθε είδους φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει διάφορες παραγωγές.

Έντονος είναι ο προβληματισμός από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ που το μόνο που βρήκε να υποσχεθεί είναι η αστεία μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 6% όταν το πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων είναι να υπάρξει επιδότηση στις ζωοτροφές που έχουν διπλασιαστεί και φυσικά πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος η κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης για τον λαό.

Δεν βρήκε να πει τίποτε άλλο για τον πρωτογενή τομέα αλλά ήταν λαλίστατος στις παροχές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τους βιομηχάνους και τους διάφορους «επενδυτές».

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού κ. Γεωργιάδη ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού απέναντι στους αγρότες, λέγοντας ότι οι μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής γίνονται επειδή αυξήθηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και ότι στην ουσία επωφελήθηκαν οι αγρότες από τις αυξήσεις.

Το γεγονός ότι σε ορισμένα προϊόντα, συγκυριακά για φέτος και με μειωμένες παραγωγές, δόθηκαν μεγαλύτερες τιμές δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα ότι το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και του βιοτικού επιπέδου εξανεμίζει τις τιμές των προϊόντων και το αγροτικό εισόδημα. Οι αυξήσεις όμως σε βασικά είδη διατροφής ήρθαν για να μείνουν και δεν είναι συγκυριακές.

Διεκδικούμε αταλάντευτα κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα μεροκάματο επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους με ποιοτικά και φθηνά προϊόντα προσιτά στον λαό.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ οφείλονται στην περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται Κυβέρνηση, Αξιωματική αντιπολίτευση, διάφορα κόμματα και είναι στρατηγική οδηγία της Ε.Ε.  Δηλαδή στην παραγωγή ρεύματος μέσω ΑΠΕ και Φωτοβολταικών, με εγγυημένες και αυξημένες τιμές για την κιλοβατώρα από την ΔΕΗ προς τους μεγάλους επιχειρηματίες που επενδύουν σε αυτή την «πράσινη ανάπτυξη» και έτσι για να διασφαλιστούν τα κέρδη τους μετακυλύουν τις αυξήσεις στα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια, πληρώνουμε εδώ και χρόνια το λεγόμενο «πράσινο τέλος» στην ΔΕΗ ενώ αντίστοιχο τέλος έχει ενσωματωθεί ακόμη και στην τιμή των καυσίμων!

Το επόμενο διάστημα σε εύλογο χρόνο η ΕΟΑΣΝΛ θα πραγματοποιήσει αγωνιστική κινητοποίηση στην ΔΕΗ και προς την Κυβέρνηση απαιτώντας μείωση της τιμής του ρεύματος, καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτι ή γεώτρηση.

Η τιμή του πετρελαίου τραβάει την ανηφόρα. Διεκδικούμε αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές. Δεν δεχόμαστε τις αστείες δικαιολογίες της κυβέρνησης ότι δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας όταν την ίδια στιγμή η ίδια κυβέρνηση βρίσκει 370 εκ. ευρώ για να επιστρέψει φόρο καυσίμων σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους κ.α.

Δικαιολογίες που χρησιμοποιούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που στην ΔΕΘ εξήγγειλαν επιστροφή φόρου πετρελαίου και αναρωτιόμαστε γιατί δεν το έκαναν όσο ήταν κυβέρνηση αλλά απεναντίας ήταν αυτοί που σταμάτησαν την επιστροφή των λίγων χρημάτων που δίνονταν το 2016. Όλα για τις ψήφους των αγροτών γίνονται προεκλογικά και μετεκλογικά ξεχνιούνται.

Υπάρχει καθυστέρηση στην εκτίμηση της ζημιάς για τα προϊόντα που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα ενώ οι προκαταβολές ως τώρα δεν έχουν αποδοθεί σε όλους τους παραγωγούς και για όλα τα προϊόντα. Χρειάζεται επίσπευση των εκτιμήσεων, απόδοση των πορισμάτων ζημιάς και άμεση αποζημίωση στο 100% επειδή οι αγρότες δεν έχουν άλλο εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειες τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Το ουσιαστικό και βασικό που πρέπει να γίνει είναι η άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πιστέψουν στην δύναμη τους, στο δίκιο των αιτημάτων μας,  και στην δύναμη των αγώνων μας. Μόνο με την οργάνωση στους Συλλόγους και συσπείρωση με την ΕΟΑΣΝΛ μπορούμε με δυναμικούς αγώνες και την μαζική συμμετοχή μας να έχουμε αποτελέσματα, να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις, να ικανοποιηθούν κάποια από τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε. Αυτό έδειξε το παρελθόν, αυτός είναι ο οδηγός μας και για το μέλλον.

Απλώνουμε το χέρι σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, στην βάση των κοινών προβλημάτων και των αιτημάτων που έχουμε καταλήξει, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Καλούμε τα μέλη των Δ.Σ των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να λειτουργήσουν οι Σύλλογοι και να μετατραπούν σε μετερίζι αγώνα και αποκούμπι για κάθε αγρότη, για κάθε κάτοικο της υπαίθρου που αντιμετωπίζει πολύμορφα προβλήματα».

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ