Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ΔΟΕΠΕΛ (ξανα)γράφει την ελληνική ελαιοκομία, ενώ απαξιώνει τα ΠΟΠ

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματική Επιτραπέζιας Ελιάς) για την πρόσφατη Γενική της Συνέλευση.

Ξαναγράφοντας τον χάρτη των ελληνικών ποικιλιών ελιάς

To Δελτίο Τύπου εμφατικά επιμένει να αναφέρεται σε ποικιλία «Καλαμάτα» και όχι «Καλαμών» όπως όλοι την ξέρουμε, την αποκαλούμε και έχει ιστορικά και επιστημονικά τεκμηριωθεί και καταγραφεί.

Από μια σύντομη περιήγηση στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, θα αρκεστούμε (βλ. ντοκουμέντα – φωτογραφίες στο τέλος) στους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες όπως:

-Νίκος Λύχνος

-Γιώργος Μπαλατσούρας (χρησιμοποιώντας και την ονομασία Νυχάτη Καλαμών)

-Γιώργος Κωστελένος

-ο κατάλογος ποικιλιών του IOC,

χωρίς να ξεχνάμε του Κ. Ποντίκη, Ιω. Θεριό και πολλούς άλλους.

Εδώ δεν πρόκειται ούτε για άγνοια ούτε για αθέλητο σφάλμα της ΔΟΕΠΕΛ. Αντιθέτως πρόκειται για σκοπιμότητα, για ένα ακόμη λυπηρό επικίνδυνο επεισόδιο στην εμφύλια διαμάχη που έχει ξεσπάσει περί την ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας. Η ΔΟΕΠΕΛ ξαναγράφει την ελληνική ελαιοκομία ονομάζοντας την «Καλαμών» σε «Καλαμάτα» με σκοπό να καθιερώσει την «Καλαμάτα» σε όνομα της ποικιλίας ώστε να επιβληθεί έτσι και το «Kalamata Olives» σε βάρος του «ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας».

Ότι πρόκειται περί σκοπούμενης διαστρέβλωσης ενισχύεται και από το γεγονός ότι το Δελτίο Τύπου δεν το υπογράφει κάποιος “άσχετος” αλλά ο πρόεδρός της γεωπόνος Δρ. Γεώργιος Ντούτσιας. Ο οποίος σίγουρα θα γνωρίζει εξίσου καλά την βιβλιογραφία που προαναφέραμε. Αλλά και μέχρι πριν λίγα χρόνια σαν υπεύθυνος της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ για τον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς, ο ίδιος έγραφε για «ελιά Καλαμών» (δες ντοκουμέντα υπ’αριθμόν 15 και 16 παρακάτω). Τι άλλαξε από τότε εκτός από τη μεταπήδηση από την ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ στην ΔΟΕΠΕΛ;

Μάλιστα, κατά σατανική σύμπτωση, και τότε το 2001 όπως και τώρα το 2021, ο κ. Γεώργιος Ντούτσιας έγραφε -επί λέξει!- ότι “ομαλοποιείται η αγορά επιτραπέζιας ελιάς. Αισιόδοξες οι προοπτικές (…)”.

Στην γενική συνέλευση εκφράστηκε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο η εχθροπάθεια που έχει επικρατήσει σε κύκλους της Αγίου Κωνσταντίνου και ο υποτιμητικός τρόπος που εκφράζονται σε βάρος των Μεσσήνιων. Σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, πρόβλημά τους, ας υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Όμως αυτός ο εμφύλιος -πέραν των όποιων προσωρινών «νικητών» – μακροπρόθεσμα θα έχει χαμένη την ελληνική επιτραπέζια ελιά και μόνον.

Στο τεύχος του Ελιά & Ελαιόλαδο που κυκλοφορεί, στο άρθρο «Το μουσουλμανικό τόξο επεκτείνεται» παρουσιάζω τα επίσημα στοιχεία για την επέκταση των χωρών της Βόρειας Αφρικής τα τελευταία χρόνια. Η Αίγυπτος π.χ. από 42 χιλ. τόνους μ.ό. παραγωγής την 6ετία 1990/1996 έχει φτάσει με 573 χιλ. την εξαετία 2014/20 (με πρόβλεψη για 800 χιλ. τόνους την 2020/21) ώστε ήδη να αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό επιτραπέζιας ελιάς χώρα παγκοσμίως.

Εμείς, η Ελλάδα δηλαδή, -δεν με ενδιαφέρει αν λέγεται ΠΕΜΕΤΕ ή ΔΟΕΠΕΛ ή Ένωση Μεσσηνίας ή ΣΥΜΕΠΟΠ ή Αντώνογλου ή Αποστόλου ή όπως αλλιώς θέλετε-, καταφέραμε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, κυριολεκτικά, να τους χαρίσουμε να λένε και να διακινούν τις χαμηλού κόστους ελιές τους -όπως και οι Τούρκοι, οι Νοτιοαφρικανοί κ.ά.- σαν Kalamata Olives.

Kι από πάνω αλλάζουμε την ιστορία μας, την ποικιλία «ελιά Καλαμών» σε «ελιά Καλαμάτας» για να τους διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο…

Ένα άλλο περιστατικό που δείχνει την εχθροπάθεια, τη μονομέρεια και την εμφύλια σύγκρουση που έχει επικρατήσει είναι μια πρόσφατη επιστολή της ΔΟΕΠΕΛ/ΠΕΜΕΤΕ, στην οποία με έντονο ύφος «μαλώνει» το ΥπΑΑΤ γιατί στο θέμα της γνωστής ετικέτας του NUTRISCORE υιοθέτησε την άποψη να εξαιρεθούν τα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ. Πρόκειται περί «επιστολής – μνημείου» (υπογραφή Δρ Γεώργιος Ντούτσιας, Πρόεδρος),

η οποία φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πως «είναι σαφές ότι, δεν υπάρχουν ποιοτικές διαφορές μεταξύ των επιτραπέζιων ελιών ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ με αυτές που δεν είναι ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ”, όπως και ότι «τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ θεωρητική αξία μόνο έχουν».

Κατά τα άλλα δεν θα σταθώ στην περιγραφή της κατάστασης της αγοράς και τις ερμηνείες που δίνει η ΓΣ της ΔΟΕΠΕΛ για το πως και γιατί εξελίχθηκαν έτσι οι τιμές. Ούτε θα επιμείνω σε «θεσμικά» ερωτήματα πως γίνεται να πραγματοποιεί την 6η γενική τακτική της συνέλευση ενώ αναγνωρίστηκε μόλις φέτος. Ενδιαφέρον θα είχε το ερώτημα της αντιπροσωπευτικότητας των παραγωγών και της εξισορρόπησης με τους βιομήχανους – εξαγωγείς της ΠΕΜΕΤΕ. Ας το θέσουν και ας το ψάξουν άλλοι, οι ίδιοι οι παραγωγοί που θα έπρεπε να νοιάζονται ή και το ΥπΑΑΤ. Ακόμη και το γεγονός της παραίτησης από το πρόγραμμα των ΟΕΦ επειδή δεν εγκρίθηκε το σύνολο του ποσού ζητούσε. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ γνωρίζει την ατυχή κατάληξη που είχε ανάλογη κίνηση της (τότε) διεπαγγελματικής ΕΔΟΕΕ, αλλά και πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ έχει την εμπειρία πως κατάφεραν, ο ίδιος ως γενικός διευθυντής της πάλαι ποτέ πανίσχυρης ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ, ενώ ξεκίνησαν με εγκεκριμένο πρόγραμμα το 51% του συνολικού προϋπολογισμού (κοινοτικού και εθνικού), μέσα σε λίγα χρόνια να χάσουν τελείως τα προγράμματα των ΟΕΦ, τις Ενώσεις μέλη της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ και την ίδια την ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ που κατέληξε σε χρεωκοπία και εκκαθάριση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕΠΕΛ

Με την πλήρη συμμετοχή των εκπροσώπων μελών, τόσο του πρωτογενή, όσο και του δευτερογενή και τριτογενή τομέα του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 6 Ιουλίου 2021 η 6η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς. Στην Συνέλευση συμμετείχε και η Γεν. Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Χρ. Καλογήρου, η οποία μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση αφορούσαν σε θέματα του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών, ενώ μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση υπήρξε από όλους τους παρευρισκόμενους. Ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Γεώργιος Ντούτσιας, πήρε τον λόγο αρχικά καλωσορίζοντας τα νέα μέλη της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ και συνέχισε με την ανάλυση των θεμάτων. Αρχικά αναφέρθηκε στην αναγνώριση της ΔΟΕΠΕΛ σε εθνική στις 10/11/2020, μετά από πέντε μήνες από την κατάθεση του φακέλου αναγνώρισης, τονίζοντας την σημαντική συμβολή των μελών της Οργάνωσης και την άμεση ανταπόκριση τους σχετικά με τα απαιτούμενα στοιχεία αντιπροσωπευτικότητας. Συνέχισε με την επισκόπηση των ελαιοκομικών περιόδων 2019/20 και 2020/21ν ανά ποικιλία:

– ποικιλία Χαλκιδική: την περίοδο 2019/20 σημειώθηκαν προβλήματα μειωμένης παραγωγής από το χαλάζι που ενέσκηψε τον Ιούλιο 2019 στην Π.Ε. Χαλκιδικής, που είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των τιμών παραγωγού αλλά και της διάθεσης/εξαγωγής του τελικού προϊόντος οφειλόμενη στις αυξημένες τιμές άλλα και στην πανδημία Covid-19. Την περίοδο 2020/21 που διανύουμε η εσοδεία υπήρξε κανονική από πλευράς μεγέθους και ποιότητας. Η απορρόφηση του ελαιόκαρπου από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών ήταν ομαλή,
όμως με οριακές τιμές παραγωγού. Η διάθεση του έτοιμου προϊόντος στην αρχή υπήρξε σπασμωδική όμως ομαλοποιήθηκε στην συνέχεια.

– ποικιλία Αμφίσσης: την ελαιοκομική περίοδο 2019/20 η παραγωγή ήταν μέτρια. Η απορρόφηση του ελαιόκαρπου από τα χέρια των παραγωγών υπήρξε ομαλή, με τιμές μερικώς αυξημένες. Η διάθεση/εξαγωγή του προϊόντος δεν παρουσίασε προβλήματα. Η εσοδεία την περίοδο 2020/21 χαρακτηρίζεται ως μέτρια προς κανονική που κάλυψε τις ανάγκες της χώρας σε έτοιμο προϊόν. Οι τιμές παραγωγού του πράσινου καρπού ήταν
μικρότερες από την περασμένη εσοδεία.

ποικιλία Καλαμάτα: Η διατάραξη της αγοράς του ημιέτοιμου προϊόντος εσοδείας 2018/19 που ξεκίνησε τον Μάϊο-Ιούνιο 2019, συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια της περιόδου 2019/20. Τα προβλήματα διάθεσης του ημιέτοιμου προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών (μικρή ζήτηση/μεγάλη προσφορά) των δυο προηγούμενων ελαιοκομικών περιόδων 2018/19 και 2019/20, οδήγησε μεγάλο μέρος του ελαιόκαρπου εσοδείας
2020/21 της ποικιλίας, ιδιαίτερα των λιγότερο εμπορεύσιμων μεγεθών, στην ελαιοποίηση. Οι τιμές παραγωγού κατακρημνίσθηκαν και λόγω των αποθεμάτων δύο εσοδειών (2018/19 και 2019/20) που παρέμειναν στα χέρια των ελαιοπαραγωγών, αλλά και λόγω της επιφυλακτικότητας των μονάδων μεταποίησης/εξαγωγής για την προμήθεια του προϊόντος, αφού λόγω Covid-19 ακυρώθηκαν παραγγελίες και ανεβλήθη η εκτέλεση συμβολαίων από πελάτες του εξωτερικού του κλάδου HoReca που απορροφά περίπου το 70% των εξαγωγών του προϊόντος. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις τιμές της περιόδου 2019/20, αλλά απέχουν ακόμη από τα κανονικά επίπεδα τιμών. Με την ελπίδα ότι, διανύουμε την μετά-Covid-19 εποχή εκτιμάται ότι, η αγορά αρχίζει να ομαλοποιείται και ότι από το φθινόπωρο 2021 θα οδηγηθεί στα κανονικά επίπεδα.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην εκδίκαση στο ΣΤΕ την 1/6/2021 της αίτησης ενός Μεσσηνιακού Συλλόγου για την ακύρωση της υπ’ αριθμ.331/20735/26.2.2018/ΦΕΚ 648/Β Υπουργικής Απόφασης του ΥπΑΑΤ (απόφαση Αποστόλου) η οποία ως σολομώντεια λύση έλυσε τον γόρδιο δεσμό των εμποδίων στην εξαγωγή 65,000
τον. έτοιμου προϊόντος της π. Καλαμάτα. Υπέρ της μη ακύρωσης της παραπάνω απόφασης του ΥπΑΑΤ παραστάθησαν με συνηγόρους τους εκτός από το
ΥπΑΑΤ, η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, η ΠΕΜΕΤΕ, 12 εξαγωγικές επιχειρήσεις, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας και οι Δήμοι Μεσολογγίου, Αγρινίου και Στυλίδας.

Τόνισε δε επιγραμματικά ότι οι προσφεύγοντας στο ΣΤΕ Μεσσήνιοι ουδέποτε θέλησαν να αντιληφθούν:

✓ την ανάγκη να “βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο”,
✓ την εθνικότητα του θέματος,
✓ το όφελος των ελαιοπαραγωγών και των μεταποιητικών/εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που έχουν
επενδύσει επί 90 χρόνια στο Brand Name της ποικιλίας “Kalamata olives” και
✓ κατ΄επέκταση την ζημιά που θα προκαλέσει στο ΑΕΠ της χώρας,

Επισήμανε ότι, οι προσφεύγοντες κατά της Απόφασης Μεσσήνιοι δεν εμποδίζονται καθόλου να πωλούν και να εξάγουν το προϊόν τους και με την ονομασία της προέλευσης ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/PDO “Elia Kalamatas” και με τον εμπορικό τύπο της ποικιλίας Kalamata olives.
Έγινε αναφορά στην καταβολή της ενίσχυσης λόγω Covid-19 των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας Καλαμάτα καθώς και για την πρόθεση του ΥπΑΑΤ για καταβολή αντίστοιχης ενίσχυσης των παραγωγών των επιτραπέζιων ποικιλιών Χαλκιδική και Αμφίσσης.

Τέλος, όλοι οι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τους λόγους μη αποδοχής του Προγράμματος της ΔΟΕΠΕΛ στο πλαίσιο των Καν.(ΕΕ) 1308/2013 και 611/2014 για Ο.Ε.Φ. που γνωστοποιήθηκαν με έγγραφο στο ΥπΑΑΤ τονίζοντας ότι, ο τρόπος ελέγχου και κατανομής των κονδυλίων θέτει σε αμφισβήτηση :

✓ τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων
✓ τον τρόπο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων
✓ τα αποτελέσματα του ελέγχου
✓ την πλήρη αδιαφάνεια

Η Γεν.Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κα Χρ. Καλογήρου η οποία παρακολούθησε τις εργασίες την Γ.Σ. εξέφρασε την υποστήριξη του ΥπΑΑΤ στον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών και στην εξαγωγική δυναμική του προϊόντος.

Του Βασίλη Ζαμπούνη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από olivenews.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ