Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ε. Λιακούλη: «Μέχρι τη δικαίωση, θα παλεύουμε με τους αμυγδαλοπαραγωγούς των Τεμπών»

Επίσκεψη στην Όσσα του Δήμου Τεμπών προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους των παραγωγών αμυγδάλου όλης της περιοχής, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, στο πλαίσιο οργάνωσης των κινήσεων που πρέπει να ακολουθήσουν μετά την κοινοβουλευτική της πρωτοβουλία για την αποζημίωσή τους, μετά την ολοσχερή καταστροφή τους το 2019.

 Αρχικά, οι αμυγδαλοπαραγωγοί ευχαρίστησαν την Γραμματέα της Κ.Ο. για την πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τους οδηγεί στην καταστροφή, η οποία συζητήθηκε στη Βουλή. Όπως επεσήμαναν, είναι σημαντική η στήριξη του πάγιου αιτήματός τους για πλήρη αποζημίωσή τους για τις ζημιές που υπέστησαν το 2019, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει ανικανοποίητο. Κι αυτό, γιατί η δενδρώδης καλλιέργεια της αμυγδαλιάς απαιτεί για την εγκατάστασή της, επενδύσεις και ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες που συνεπάγονται υψηλά πάγια κόστη και αποσβέσεις. Χωρίς εισόδημα, οι καλλιεργητές υφίστανται σοβαρές ζημιές και πρέπει να αποζημιωθούν εγκαίρως. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν και πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή, όπως το κόστος, η εξωστρέφεια, οι προοπτικές, η εθνική στρατηγική κλπ .  

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Ευαγγελία Λιακούλη επεσήμανε τα εξής:

«Η παραγωγή αμυγδάλου αποτελεί νευραλγικό τομέα καλλιέργειας για το Δήμο Τεμπών, το νομό μας  και όλη τη Θεσσαλία, καθώς σε αυτήν, κατά ένα μεγάλο μέρος, βασίζεται η τοπική οικονομική ανάπτυξη. Επανειλημμένα, έχω παρέμβει τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και στο δημόσιο διάλογο, εκφράζοντας τα αιτήματα του αγροτικο-κτηνοτροφικού κλάδου του νομού μας και γνωστοποιώντας τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Όμως, η Κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους αγρότες και να τους πετάει «ψίχουλα», προσπαθώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις.  Είναι εντυπωσιακό ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσα σχετικά με τη δεινή κατάσταση των αμυγδαλοπαραγωγών του νομού μας, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση για το θέμα της καταβολής πλήρους αποζημίωσης των ζημιών για το 2019 στους δικαιούχους. Άλλα τον ρωτάγαμε… άλλα μας απαντούσε! Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, από την πρώτη στιγμή, στάθηκε στο πλευρό των αγροτών, προτείνοντας συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Στις δύσκολες αυτές συνθήκες που βιώνουμε, χρειαζόμαστε έναν ανθεκτικό πρωτογενή τομέα ,  απέναντι σε κάθε κρίση. Απαιτείται σχέδιο που δεν υπάρχει. Η Κυβέρνηση απαξιώνει φανερά τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας. Μέχρι την τελική δικαίωσή τους, θα παλεύουμε μαζί με τους αμυγδαλοπαραγωγούς μας, που αγωνίζονται για να επιβιώσουν»

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ