Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ελληνίδα Αγρότισσα γιορτή 15/10

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας στις 15 Οκτωβρίου αποτελεί σημαντική ημερομηνία, γιατί δίνει την ευκαιρία να έρθει στο προσκήνιο ο σημαντικός ρόλος της αγρότισσας στην αγροτική παραγωγή, με το σύνολο των ιδιοτήτων και των εργασιακών σχέσεων που συνδέονται μ’ αυτόν. Στην χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) το 44,84% των αγροτών στη χώρα μας είναι γυναίκες (296.154) έναντι του 55,15% (364.205) που είναι άνδρες.

Ο ρόλος της Ελληνίδας Αγρότισσας αναδεικνύεται περισσότερο καίριος από ποτέ. Η Ελληνίδα Αγρότισσα, αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου για πολλές δεκαετίες, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να έρθει στο προσκήνιο, και να γίνει ισότιμος μέτοχος αλλά και πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την παραγωγή και τη διακίνηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Η δράση των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών αποτελεί τον προάγγελο της ανάπτυξης του αγροτουρισμού, δηλαδή, του σύγχρονου τρόπου ανάπτυξης του τουρισμού, ενός τουρισμού φιλικού προς το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον, ενός τουρισμού που θα αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά του τόπου και την πολιτισμική του ταυτότητα.

Ως εκ τούτου η Ελληνίδα αγρότισσα καλείται σήμερα να στηρίξει τόσο την ανάπτυξη του πρωτογενούς όσο και του τριτογενούς τομέα στη χώρα μας. Η δράση της είναι πολύτιμη όσο ποτέ.

            Ε. Λιακούλη για Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας Αγρότισσας:

«Ένα μεγάλο ‘Ευχαριστώ’ στις αθόρυβες ηρωίδες της γης»

Με μήνυμά της για την Ημέρα της Γυναίκας Αγρότισσας, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνει τα εξής :

« Σήμερα τιμούμε τη Γυναίκα Αγρότισσα, τη σκληρά εργαζόμενη μαχήτρια της γης.

Η συμβολή της πολύτιμη, η αξία της διαχρονική και ο ρόλος της στην οικογένεια και την κοινωνία πολύμορφος και ζωτικός: μάνα, σύζυγος, νοικοκυρά, εργάτρια. Αθόρυβη Ηρωίδα της ζωής που, εδώ και αιώνες, με ιδρώτα και δάκρυα, καλλιεργεί, φροντίζει για τη τροφή μας και στηρίζει την οικογένεια και την τοπική κοινωνία.

Όσες και όσοι από μας, είχαν την τύχη να μεγαλώσουν δίπλα σε μια τέτοια Γυναίκα,  γνωρίζουν καλά πως πίσω από το μεγαλείο του περήφανου χαμόγελου,  κρύβονταν όλοι οι κόποι και οι θυσίες τους.

Κρύβονταν η αγωνία, οι ταλαιπωρίες, η σωματική και ψυχική εξάντληση από την καθημερινή πάλη με τη γη,  αλλά και τα κοινωνικά στερεότυπα που εξακολουθούν να υπάρχουν και να δυσκολεύουν τις ζωές τους.

Στη χώρα μας, οι γυναίκες αγρότισσες αποτελούν το ½ του αγροτικού πληθυσμού. Ωστόσο, συνεχίζουν να υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, σε επαγγελματικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο, οι οποίες διογκώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιπλέον, ο άρρηκτος δεσμός τους με τη γη,  τις καθιστά πιο ευάλωτες στις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια.  

Η Πολιτεία, οργανωμένα, οφείλει να προστατεύσει και να ενισχύσει την εργασιακή χειραφέτηση των γυναικών στον πρωτογενή τομέα.

Οφείλει να διαφυλάξει τα δικαιώματά τους στη γη και τους πόρους, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στην κοινωνική συνοχή και στη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Είναι ατομικό και κοινωνικό χρέος,  όλων μας .

Ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» μέσα από την καρδιά μας στις μάνες μας, στις γιαγιάδες μας, σε όλες τις Γυναίκες της ζωής μας, που, αδιαμαρτύρητα, πάλεψαν και παλεύουν, σε αντίξοες καιρικές,  οικονομικές,  αλλά και κοινωνικές συνθήκες, για να μας αναθρέψουν, να μας σπουδάσουν, να μας προσφέρουν τα εκλεκτά αγαθά της ελληνικής γης.Το μεγαλείο τους είναι διαχρονικό, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι Αγρότισσες ανακατεύουν τον ιδρώτα τους με το χώμα, δουλεύοντας σκληρά και πολλές φορές πάνω από τις σωματικές τους δυνατότητες, την ίδια ώρα χαρίζουν το πιο αυθεντικό και ανθρώπινο χαμόγελο, την πιο τρυφερή αγκαλιά. Γιατί έχουν καταφέρει να συνδεθούν με την Μάνα Γη και να την εκφράσουν, με μια συγκλονιστική γνησιότητα, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει σήμερα ο κόσμος μας».       

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ: 

Μεγάλη η προσφορά της αγρότισσας στην ελληνική κοινωνία

«Όσοι προερχόμαστε από οικογένειες γεωργών και κτηνοτρόφων γνωρίζουμε ότι της αγρότισσας ο ύπνος είναι ελάχιστος για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της σκληρής καθημερινότητας. Για τον λόγο αυτό είναι αυτονόητο ότι αξίζει όλον τον σεβασμό μας για τη μεγάλη της προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Η αγρότισσα στην Ελλάδα ήταν και παραμένει μια ηρωίδα της ζωής, γιατί καταφέρνει να συνδυάζει με επιτυχία τους σύνθετους ρόλους της μάνας και της εργαζόμενης στις αντίξοες συνθήκες του χωραφιού ή της στάνης». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «σήμερα, σε ένα έτσι κι αλλιώς περιβάλλον δημογραφικής απίσχνασης, οι Ελληνίδες αγρότισσες έχουν μειωθεί σε επικίνδυνο σημείο. Στις μέρες μας όλο και λιγότερες νέες γυναίκες επιλέγουν να κάνουν οικογένεια στην επαρχία ενασχολούμενες με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Αυτό, όμως, έχει ως συνέπειας την συνεχιζόμενη αποψίλωση της ελληνικής περιφέρειας και τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Ως εκ τούτου, η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο μιας οραματικής δημογραφικής πολιτικής οφείλει να στηρίξει στοχευμένα τις νέες αγρότισσες. Δεν είναι υπερβολή ότι το μέλλον του αγροτικού πληθυσμού στην πατρίδα μας εξαρτάται κυρίως από το αν θα αυξηθούν οι γυναίκες που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα στο πλαίσιο οικογενειακής δραστηριότητας. Αξίζει να συμπληρώσουμε, όμως, ότι σύμμαχος σε αυτήν την δύσκολη απόφαση είναι οι ραγδαίες τεχνολογικές δυνατότητες, που μειώνουν γεωγραφικές αποστάσεις και γεφυρώνουν κοινωνικά χάσματα».

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ