Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δ.Παπαγιαννίδης: Όχι στους επιλαχόντες σχεδίων βελτίωσης

Την γνωστή του θέση για άλλη μια φορά επανέλαβε ο ειδικός γραμματέας προγραμμάτων κ.Δημηήτριος Παπαγιαννίδης. Δηλαδή ότι είναι αρνητικός για την έγκριση των επιλαχόντων αγροτών προκήρυξης 2018 σχεδίων βελτίωσης. Αφού δεν ήταν αυτός τότε γραμματέας δεν είναι υπεύθυνος. Από την άλλη “δείχνει” την θετική του διάθεση στα έργα με τα φράγματα και όχι μόνο.

Αναλυτικότερα :

Στην ημερίδα για το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 στο Λουτράκι Αλμωπίας διεξήχθη υπό τη προεδρία του Δημήτρη Παπαγιαννίδη Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, που ήταν και ο βασικός ομιλητής.

Ο κ.Παπαγιαννίδης ανέφερε “ότι η κυβέρνηση(;) πήρε την απόφαση ότι οι επιλαχόντες του 2018 των Σχεδίων Βελτίωσης δεν υφίστανται,ότι δεν πρόκειται να δοθούν επιπλέον λεφτά, πράγμα που ξαναείπε άλλη μια φορά στην Μυτιλήνη. Όποιος θέλει να κάνει αίτηση στην προκήρυξη του 2022”. Τάδε έφη ο γενικός γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδοµών, ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης, την γνωστή θέση που ασπάζεται και ο υφυπουργός κΣτύλιος.

Ο κ. Παπαγιαννίδης έκανε ειδική αναφορά στο Φράγμα Αλμωπαίου το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα στη χώρα με τεράστια σημασία για τον αγροτικό κόσμο.
Αναφέρθηκε ακόμη στην “οδύσσεια” των σκόπιμων καθυστερήσεων και “τεχνητών” εμποδίων μέχρι το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειες του Γιώργου Καρασμάνη, επί υπουργίας του οποίου ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες και, παράλληλα, υπογράμμισε την ειλημμένη απόφαση του Πρωθυπουργού για την κατασκευή του.

Το μεν αρδευτικό δίκτυο προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων, που θα αρδεύει 150.000 στρέμματα, να ενταχθεί στο ΣΔΙΤ με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το δε Φράγμα να κατασκευαστεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2023- 2027), με προϋπολογισμό 110 εκατομμύρια.

Επίσης ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΝΩΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ τόνισε ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα με όραμα και σχέδιο είναι στοιχείο αναγκαίο για την επιβίωση της ελληνικής περιφέρειας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι για πρώτη φορά από το ΥΠΑΑΤ υλοποιείται:

– Το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής, ύψους 705 εκατ. ευρώ- Το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ- Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων ΥΔΩΡ 2.0 ύψους 1,8 δις ευρώ στα οποία περιλαμβάνεται το Φράγμα Αλμωπαίου και τα αρδευτικά δίκτυα.- Δίνεται το μεγαλύτερο ποσό αποζημιώσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ για το 2021 ενώ για πρώτη φορά για ζημιές στο προανθικό στάδιο- Επιστρέφεται, μετά από 6 χρόνια, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης- Μειώνεται, σε μόνιμη βάση ο ΦΠΑ στο 6% στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα- Μειώνεται η φορολογία στο 50% για τα κέρδη στα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, στις ομάδες παραγωγών και στη συμβολαιακή γεωργία.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ LEADER ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ.Το «CLLD», από τα αρχικά του «COMMUNITY-LED LOCAL DEVELOPMENT», δηλαδή, «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων», είναι η μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών στρατηγικών βασισμένη στην προσέγγιση LEADER-«εκ των κάτω προς τα άνω» (bottom-up), η οποία θα ισχύσει για την περίοδο 2014- 2020 και αποτελεί το πιο πρωτοποριακό στοιχείο, διότι προβλέπει την από κοινού εφαρμογή των 4 ταμείων, δηλαδή:Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Για άλλη μια φορά φαίνεται η διαφορετική πολιτική που υπάρχει στο ΥΠΑΑΤ και τα χωριστά στρατόπεδα ανάμεσα στους κους Γεωργαντά και Παπαγιαννίδη-Στύλιου.Να υπενθυμίσουμε ότι εύκολα μπορούνε να μεταφερθούνε κονδύλια από όσους δεν υλοποιήσουν το 20%, τους γεωργικούς συμβούλους και τα αρδευτικά σχέδια βελτίωσης κα άλλα προγράμματα. Μάλιστα ίσως , και αυτό είναι προσωπική άποψη του γράφοντα πιο εύκολα να μπορούν να μεταφερθούν από το προηγούμενο ΠΑΑ, καθότι το μεταβατικό-ενδιαμεσο ΠΑΑ ψάχνει κονδύλια για τους νέους αγρότες και τα βιολογικά(γεωργία – κτηνοτροφία) .

Με πληροφορίες,φωτός από ΕΔΕΣΣΑΙΚΗ

Του Ντίνου Μακά

Κων/νος Μακάς

Δείτε παλιότερη σχετικά ανάρτηση:

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ