Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δυναμική κινητοποίηση αγροτών στον ΕΛΓΑ Λάρισας για αλλαγή του κανονισμού και αποζημιώσεις

Δυναμική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι των επαρχιών Αγιάς και Τυρνάβου, που διαμαρτυρήθηκαν για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από ζημιές, που υπέστησαν λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και ζήτησαν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της ΕΟΑΣ Λάρισας μετέφερε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες καθώς ο ΕΛΓΑ όπως τόνισε “δεν έχει εξοφλήσει αρκετούς καλλιεργητές αχλαδιών, ροδακίνων, βερίκοκων και νεκταρινιών, παρά τις υποσχέσεις για προκαταβολές” και ζήτησε την άμεση εξόφληση όλων των ζημιών που υπέστησαν το 2021.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των αγροτών από την Αγιά κ. Αλέξανδρος Δημολιός ζήτησε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις. “Περιμένουμε από τον Απρίλιο να ολοκληρωθούν στον ΕΛΓΑ και να ανακοινωθούν τα πορίσματα των εκτιμήσεων και ακόμη δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Κατανοούμε το φόρτο εργασίας και γι’ αυτό ζητάμε την πρόσληψη προσωπικού στον ΕΛΓΑ για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις”.

“Διεκδικούμε τα χρήματα από τις ζημιές του Απριλίου για να μπορέσουμε να ζήσουμε” σημείωσε ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αμπελουργών Δαμασίου κ. Γιάννης Γκανάς που δέχθηκαν πολλαπλά χτυπήματα τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο κι από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή τον Μάρτιο του 2021. “Οι καλλιεργητές αμπελιών οίνου δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για την παραγωγή τους και θέλουμε να μάθουμε πότε θα πληρωθούμε. Ζούμε με τις προκαταβολές που λάβαμε από τις καταστροφές στα σπίτια μας” υποστήριξε ο κ. Γκανάς.

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών που βρίσκονται στο μπλόκο της Νίκαιας και επανέλαβαν τις διεκδικήσεις τους.

– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

– Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ